Naughty Dog perst met The Last of Us alles uit de PS3

Mei zou de maand worden van Grand Theft Auto V, maar zoals jullie waarschijnlijk allemaal al weten gaat dat niet door. Nee, The Last of Us lijkt met stip de belangrijkste game te worden van die maand en dat is naar onze mening zeker verdiend. Vorig jaar op de E3 liet het al een geweldige indruk achter wat je terug kunt lezen in de preview van Lennard en kunt zien in de laatste gameplaybeelden, welke je gisteren hier kon bekijken. Het mag duidelijk zijn dat de PS3 nog aardig wat in huis heeft.

In een interview met Gamezone liet één van de ontwikkelaars die werkzaam is bij Naughty Dog, Jacob Minkoff, weten dat ze tijdens de nog lopende levenscyclus van Sony´s laatste console elke keer meer hebben geleerd. Bij de eerste Uncharted wisten ze maar 30% te benutten van de console, zo vertelt Jacob – die nu lead designer is van The Last of Us. Bij Uncharted 2: Among Thieves was dit eigenlijk al 100%, maar dat kwam meer omdat men niet effectief en efficiënt genoeg met de beschikbare kracht omging.

Volgens Minkoff ging Naughty Dog wel een stuk slimmer om met de techniek bij Uncharted 3: Drake´s Deception, maar hadden ze toch nog wat efficiënter kunnen zijn. Nu hebben ze de zogenaamde sweetspot gevonden en wringt men de console tot de laatste druppel uit van wat er aan kracht beschikbaar is. Ze kennen de PS3 door en door en weten de grenzen tot waar ze kunnen pushen, aldus Minkoff.

“With The Last of Us, we are as efficient as we can possibly be. It’s just squeezing every last drop of power out of the system. And it’s a system we know really, really well. We know it’s constraints, so we can push it to the edges and play it really fast and loose because we know what the system can handle.”

Minkoff ging trouwens ook even in op de volgende PlayStation en zei dat niemand nog echt klaar is voor de volgende generatie en techniek. Wel kijkt Naughty Dog er naar uit en als de PlayStation 4 er eenmaal is, dan zullen ze zoiets hebben van: ‘Oké, cool. Meer kracht, maar nu nog leren er mee om te gaan’. Een interessante uitspraak, want de geruchten gaan immers dat Naughty Dog al achter gesloten deuren bezig is met Uncharted 4. Of dit waar is zal de toekomst ons vertellen.

Boxshot The Last of Us

The Last of Us

Releasedatum:
14-06-2013
Genre:
(Survival) Horror
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:
 1.    60 XP
  Gmike's avatar

  Dat zeiden ze jaren terug ook, benieuwd of het nu de waarheid is

 2.    219 XP
  SuperDre's avatar

  En ook weer hebben ze met deze game wat extra’s geleerd waarbij ze nog efficienter de hardware kunnen gebruiken en dus toch nog echt wel wat meer eruit weten de krijgen bij een volgende game..
  Elke keer leer je weer wat meer..

 3.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  De eerste ps4 games zullen er wel niet veel mooier uitzien dan de mooiste games op de ps3.

 4.    475 XP
  Klart's avatar

  @ps3dennis: Dat zou ik niet durven zeggen als je ziet wat voor een sprongen er tss iedere console-generatie plaatsvonden.

  Resident Evil 4 perste ook al het beste uit de PS2, maar als je dan Motorstorm zag was dit toch een indrukwekkend verschil.

 5.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  @Klart: Totaal mee eens.
  Als de PS4 er is, en Naughty Dog komt met Uncharted 4… word dit echt te bizar voor woorden. De grafische kracht alleen al, ik weet zeker dat ik Uncharted 4 uitspeel met open mond.
  Ik krijg nu al watertanden

 6. Anoniem -   
  84.241.222..xxx's avatar

  Dat gezeur over een ps4 is dus gewoon onzin met next gen.

  De ps3 kan nig makkelijk een paar jaar mee alleen de ontwikkelaars moeten beter hun best doen.

  Naughty Dog is altihd qua graphics etc. 1 van de absolute top intwikkelaars op de ps3 kunnen andere een voorbeeld aannemen!!!

 7.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  @Klart: De sprong van ps2 naar ps3 is veel groter dan de sprong van 3 naar 4 Als ik nu kijk naar het verschil tussen de ps3 en mijn pc, dan zie ik dat die niet zo super groot is (kan alle nieuwe games op ultra spelen). De 1ste games op de ps3 zagen er ook niet mooi uit.

 8. crew Redacteur -    731 XP
  taart0001's avatar

  Dat is altijd zo he en ik verwacht ook zeker dat The Last Of Us een bloedmooie game zal worden! Ik heb er veel hoge verwachtingen van en wellicht ook beter dat GTA 5 is uitgesteld! Dan kan deze game alle aandacht krijgen die het verdient!

 9.    618 XP
  Hypoman's avatar

  Ik denk dat de PS4 vooral zijn kracht laat zien in open wereld (sandbox) games laat zien. Als je bijvoorbeeld een game als Farcry, Red Dead Redemption op de hoogste setting wil draaien dan heb je toch een beter video geheugen nodig. Dit zorgt voor grotere spel werelden waar ik persoonlijk een voorkeur voor heb! Een spel zoals Arma III op een PS4 zou ik helemaal te gek vinden!!!

 10.    488 XP
  tigertijger's avatar

  dat is waarom ik denk dat ze de ps4 mischien wel gaan aankondigen maar nog niet op de markt brengen voor de komende mwah 2 jaar

 11.    1971 XP
  klupido's avatar

  Ik zit nog niet echt te wachten op een PS4 eind volgend jaar dan mag ie van mij wel komen..

 12.    475 XP
  Klart's avatar

  @ps3dennis: Het verschil tss je PC en PS3 is niet zo groot omdat het heel moeilijk is om op een PC het maximale eruit te halen; alle PCs hebben verschillende capaciteiten en devs moeten hier rekening mee houden, ze mogen niet te hoog mikken. Iedere PS3/4 is dan weer hetzelfde, zodat een goeie dev veel meer kan doen omdat hij al de capaciteiten ten volle kan benutten.

  Ik denk dat je echt versteld zal staan van de eerste games hoor (er zullen ook wel wat mindere tussen zitten, maar van een dev als ND kan je meteen vuurwerk verwachten). SONY moet dit trouwens doen, anders is de reden om een nieuwe console aan te schaffen er ook niet.

  Bij mij is dat trouwens dikwijls de reden geweest om bij launch een console te halen; net door die indrukwekkende sprong moest ik een next gen hebben.

 13.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  @ps3dennis:

  Als je alles op ultra speelt is het verschil met de PS3 eNORM. Niet dat ik de ps3 wil afzeiken of zo, de graphics zijn nog altijd tig keer beter dan de x-doos. Bij een moderne PC komen ze helaas echter niet meer in de buurt. :/

 14.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  @Klart: idd heeft de ps4 een streepje voor omdat de architectuur bij veel pc’s verschillend is, en dat is bij een ps4 niet zo. Verstelt staan doe ik bij elke consolle apart, zelfs nu nog sta ik soms verstelt van wat er nog uit de ps3 gehaald wordt.