Mei zou de maand worden van Grand Theft Auto V, maar zoals jullie waarschijnlijk allemaal al weten gaat dat niet door. Nee, The Last of Us lijkt met stip de belangrijkste game te worden van die maand en dat is naar onze mening zeker verdiend. Vorig jaar op de E3 liet het al een geweldige indruk achter wat je terug kunt lezen in de preview van Lennard en kunt zien in de laatste gameplaybeelden, welke je gisteren hier kon bekijken. Het mag duidelijk zijn dat de PS3 nog aardig wat in huis heeft.

In een interview met Gamezone liet één van de ontwikkelaars die werkzaam is bij Naughty Dog, Jacob Minkoff, weten dat ze tijdens de nog lopende levenscyclus van Sony´s laatste console elke keer meer hebben geleerd. Bij de eerste Uncharted wisten ze maar 30% te benutten van de console, zo vertelt Jacob – die nu lead designer is van The Last of Us. Bij Uncharted 2: Among Thieves was dit eigenlijk al 100%, maar dat kwam meer omdat men niet effectief en efficiënt genoeg met de beschikbare kracht omging.

Volgens Minkoff ging Naughty Dog wel een stuk slimmer om met de techniek bij Uncharted 3: Drake´s Deception, maar hadden ze toch nog wat efficiënter kunnen zijn. Nu hebben ze de zogenaamde sweetspot gevonden en wringt men de console tot de laatste druppel uit van wat er aan kracht beschikbaar is. Ze kennen de PS3 door en door en weten de grenzen tot waar ze kunnen pushen, aldus Minkoff.

“With The Last of Us, we are as efficient as we can possibly be. It’s just squeezing every last drop of power out of the system. And it’s a system we know really, really well. We know it’s constraints, so we can push it to the edges and play it really fast and loose because we know what the system can handle.”

Minkoff ging trouwens ook even in op de volgende PlayStation en zei dat niemand nog echt klaar is voor de volgende generatie en techniek. Wel kijkt Naughty Dog er naar uit en als de PlayStation 4 er eenmaal is, dan zullen ze zoiets hebben van: ‘Oké, cool. Meer kracht, maar nu nog leren er mee om te gaan’. Een interessante uitspraak, want de geruchten gaan immers dat Naughty Dog al achter gesloten deuren bezig is met Uncharted 4. Of dit waar is zal de toekomst ons vertellen.