Cross Buy

Een aantal maanden geleden kondigde Sony trots het concept Cross Buy aan. Het concept is simpel, je koopt een PlayStation 3 versie van een spel dat Cross Buy ondersteunt en je krijgt de PlayStation Vita versie er gratis bij. Om de game op je PlayStation Vita te krijgen dien je via je PlayStation 3 naar een speciaal menu te gaan van het desbetreffende spel en zo wordt de Vita versie voor je beschikbaar.

Inmiddels zijn er twee games die deze feature ondersteunen. De eerste game was PlayStation All-Stars Battle Royale. Daarnaast is de Cross Buy feature ook beschikbaar voor het recent verschenen Ratchet & Clank: QForce. De eerstvolgende game met deze feature is: Sly Cooper: Thieves in Time.

Bij PlayStation All-Stars Battle Royale duurde het een aantal dagen voor de feature goed op gang kwam, maar als je nu het spel koopt dan werkt de Cross Buy feature gewoon zoals het zou moeten. Echter, bij de release van Ratchet & Clank: QForce begonnen de problemen. Zodra je de Vita versie van het spel op wil halen krijg je errors te zien die niet eens door Sony gedocumenteerd zijn. Er is hier wel een verklaring voor, namelijk dat de Vita versie van Ratchet & Clank: QForce nog niet beschikbaar is, dus dat zal de reden zijn.

Bij Sly Cooper ligt het nog wat anders. Hier verschijnen ook verschillende error codes zodra je de Vita versie van het spel op wil halen, of stuurt de feature je naar de PSN store waar je alsnog de volle mep moet betalen voor voor de Vita versie. Op de PlayStation forums krioelt het inmiddels van de klachten – in Europa is dit nog niet aan de orde overigens, want Sly Cooper verschijnt hier pas eind volgende maand.

Daarnaast is er nog een andere opmerkelijke bug rondom de Cross Buy feature. We schreven een aantal maanden geleden al over de opkomst van nieuwe hacks voor de PlayStation 3, waardoor gebruikers met aangepaste software weer op een normale manier het PlayStation Network kunnen gebruiken. Hiermee kwam ook opnieuw piraterij aan bod. Dat is misschien nog niet het opmerkelijkste, maar wat wel zeer opmerkelijk is, is dat de hackers ook de Vita versie van PlayStation All-Stars Battle Royale kunnen downloaden zonder eerst de PlayStation 3 versie hebben gekocht.

Al met al heeft de Cross Buy feature zeker potentie, maar zoals hier boven beschreven is, zijn er op dit moment zeker nog wel wat verbeterpunten.