Column: PlayStation Meeting 2013 was ronduit geweldig!

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5121407a116bb.jpg

Alhoewel ik redelijk sceptisch ben tegenover Sony PlayStation moet ik ze vandaag één groot compliment geven, het event PlayStation Meeting 2013 kon namelijk niet beter gaan dan dat het ging. Ik snap dat veel mensen alleen hier anders over denken en wellicht boos zijn dat ze de PS4 bijvoorbeeld niet hebben gezien.

Wat men alleen moet begrijpen is dat dit event slechts een blik op de toekomst was, een soort update van wat er komen gaat en wat je allemaal te wachten staat. Sony begreep dat veel mensen op het moment onzeker waren over de PS4 door uitspraken als ‘de PS3 gaat 10 jaar mee’ en het geheime gedrag rondom een nieuwe console. De vraag naar games met betere graphics speelt al een langere tijd en mensen vroegen zich af wanneer we nu de volgende stap gaan zetten hierin.

Sony heeft vanavond meer duidelijk geschept dan dat ze ooit hadden kunnen doen. Ze hebben niet een product getoond, maar ze hebben getoond waarmee ze bezig zijn en waren. Men sprak met passie over wat hun ideeën waren voor de PS4 en waar je straks allemaal toe in staat bent. Het is een soort stukje service dat Sony teruggeeft aan de community door te laten zien aan hun trouwe klanten wat ze voor ons in de toekomst zullen betekenen.

De daadwerkelijke onthulling van het product zul je pas op de E3 te zien krijgen en dat weet iedereen nu. Men heeft je duidelijkheid gegeven dat je pas de aankomende E3 eindelijk, maar toch die gewilde PS4, te zien krijgt. Op de E3 zal Sony je een product gaan verkopen en je uitleggen waarom je die PS4 eind dit jaar moet gaan halen. Daar was deze presentatie niet voor, deze presentatie was er om je te laten zien waar ze mee bezig zijn en wat de toekomst is.

Alhoewel het gevoel er wel was dat de presentatie wellicht iets te snel is gegeven kon ik het aan de andere kant ook wel begrijpen. Sony is passievol over de PS4 en dat druipt er vanaf en ze konden niet wachten om dit te delen met ons. Het was echter wel een hele gevaarlijke zet door nu al iedereen op de hoogte te brengen van hun plannen, maar het toont wel dat ze ballen hebben en je graag betrekken bij het proces.

Sony wil nu je feedback horen van wat je ervan vindt van wat je gezien hebt en wil dat je hun helpt om de PS4 tot een succes te maken. Maar hoe ga je met community input om als niemand nog weet dat er een PS4 komt? Dat kan niet en daarom hebben ze ook nu al de toekomst besproken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de plannen die voorgelegd zijn, het streamen van PS1, PS2 en PS3 titels of het spelen van elke PS4-titel op je PS Vita, hoe geweldig is dat?

Ook het feit dat je geen dure capturecards meer nodig hebt en straks gewoon je games kan opnemen of screenshots kunt maken, geweldig. Ze laten zien wat voor beest de PS4 gaat worden en ze stonden vol zelfvertrouwen te praten over hun product, zo heb ik Sony in geen tijden meer gezien. Het was geen arrogantie zoals men destijds wel vertoonde bij de PS3-aankondiging, het was geen verkooppraatje; het was pure passie.

Voor mij was dit een Sony persconferentie zoals ik nooit had durven dromen en het bevestigde voor mij persoonlijk nogmaals waarom ik een PlayStation heb en geen Xbox. Voor mij is het namelijk vanavond behoorlijk duidelijk geworden, de PS4 is meer dan een krachtpatser; het is een apparaat waar elke gamer van droomt.

 1. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Kon wel beter. Ze hadden die PS4 moeten tonen aan het einde.. Nu was het een geweldige show met aan het einde niet waar je op wachtte. Ik bleef nog kijken in de hoop dat hij een Steve Job’s zou doen en dat ding zou tonen. Maar nee hoor.

 2. crew Redacteur -    2181 XP
  aarjen116's avatar

  Was een leuk event, maar nog steeds vind ik het jammer dat ze alleen de PS4 aandacht hebben gegeven. Ik graag wat nieuwe Vita games gezien. En waar was Santa Monica nou?

 3. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Naam…: oftewel, ik deel je mening in dit geval niet..

 4. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @aarjen116:

  Hou toch eens op met je Vita. Het event gaat om de PlayStation 4 …

 5. crew Management -    4483 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Snap ik maar zoals ik aangaf, dan was het een verkooppraatje geworden, van kijk hoe mooi onze console is. Het was meer voorleggen van hun plannen en het niet tonen van de console kan of een bewuste keuze zijn; of; het is nog niet final.

 6. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @M4GN3T:

  Ja, ik snap wat je bedoelt en waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze het zo gedaan hebben. Maar persoonlijk is het voor mij een teleurstelling aan het einde. Tijdens de show dacht ik van, oké ze laten de PS4 pas aan het einde zien zodat de aandacht gaat naar wat het kan en welke games erop kunnen draaien.

  Als Sony echt had willen knallen hadden ze achteraf gewoon de PS4 moeten tonen ter afsluiting.. Zou beter passen bij de hele hype die ze hebben gecreëerd en het was tenslotte wat iedereen wilde zien.

 7. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @M4GN3T:

  Thanks overigens voor de snelle informatievoorziening en je column die je zo snel na de uitzending gepubliceerd hebt!

 8.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  Er zaten zeker wat kippenvel momentjes tussen hoor! Geweldige show, geweldige presentaties, geweldige footage, geweldige specs en een geweldige nieuwe Dualshock 4 controller! 😀

  Wat nu nog rest is de prijs en uiteraard het design van de PS4! 🙂

 9. Anoniem -   
  Biggie's avatar

  Ik ben wel enthousiast…
  Ik wacht met smart op gta 5 en battlefield 4.. Denk dat deze dus beide op de ps4 komen… Geweldig! En truste

 10. crew Management -    4483 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Ik snap je teleurstelling en het is waar dat het veel toffer had geweest, maar ik begrijp de beslissing daarentegen ook weer van Sony.

  @Naam…: Thanks, tof om te horen 🙂

 11.    89 XP
  Tim14ww's avatar

  Nouja goed, ik snap het gezeik over het tonen van dat ding niet zo goed. Wat maakt dat nou uit? Wat ik wel opvallend vind zijn een aantal dingetjes. Ze openen met Killzone. Op zich is dat niet erg, was het niet dat dit de mooiste game van de hele avond was. Een echte topper hebben we daarna niet gezien. Goed Watch_Dogs was er, maar die hadden we al gezien.

  Ik denk niet dat ze zich bij microsoft nu achter de oren krabben en denken oeps wat nu.

  Watch_Dogs gaat voor de nieuwe xbox ook echt wel uitkomen.

  Wat ik dus miste deze avond is niet eens het apparaat zelf, die functies allemaal leuk en aardig, maar daar zal de xbox echt wel gelijk aan zijn. Die zal misschien iets meer of minder kunnen, maar geloof me maar dat je kwa hardware en functies de xbox gewoon naast de PlayStation 4 kan leggen.

  Wat ik miste was een klapper, een uitsmijter. Hadden ze bijvoorbeeld een nieuwe Uncharted laten zien, of ik noem een The Last Guardian dan hadden ze echt geknald, iets wat ik nu eigenlijk een beetje gemist heb, vooral ook omdat het zo geweldig begon met Killzone..

  Ook nog het punt van geen backwards compatibillity, wat er natuurlijk aan zat te komen, vind ik frappant.

  Al met al was het geen teleurstelling, en is het zeker meer dan een mooi apparaat, maar zoals aangegeven ben ik benieuwd wat de reactie van microsoft hier op gaat zijn, aangezien er echt nog wel punten zijn waar ze Sony op kunnen wegvagen..

 12.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  Jammer dat de stream op PSX te erg bij me lagde (ook op 240p ja), maar heb er op twitch in ieder geval zeker van genoten ^_^

  Zo mooi toen de Jappaners aan het woord waren, we konden stemmen op onze favoriete quote XD:
  “Nightbot: Processed 2 votes, current results are PrayStation Fwoh: 10 votes, PREASE BE EXCITED: 6 votes, SANK YOO SO MUCH: 7 vote”

  Haha maar on-topic: ben het wel met de collumn eens. Heel aardig van Sony om ons al vast een kijkje in de toekomst te geven en al helemaal om te bevestigen welke geruchten nu wel en niet waar zijn. Nu nog hopen dat de xbox reveal hard faalt 😀

 13.    368 XP
  WushuDanny's avatar

  Ik vond het niet mind blowing. Wat op zich niet erg is want nu heb ik iig niet het gevoel dat ik niet kan wachten tot de PlayStation 4 uit is, maar kan ik tenminste nog goed genieten van de PlayStation 3.

  Sony heeft volgens mij echt heel veel achter de hand gehouden.
  Wat slim is want als microsoft straks komt met een presentatie die iedereen de PlayStation 4 doet vergeten voor een moment, kan Sony de aandacht weer terug krijgen door meer te onthullen.

 14.    284 XP
  just1n's avatar

  Er staat nog een klein foutje in de tekst (PS3-aankondeging -> aankondiging)

  Ik ben het eens met de column. Sony heeft me enthusiast gemaakt over de PlayStation 4 en ik kan niet wachten wat ze laten zien op de E3. Ik heb mooie features gezien en alhoewel dat social-media gebeuren niet mijn ding is vind ik het erg vet dat je kan meekijken bij een vriend en zelfs het spel over kan nemen. Ik hoop echt dat dat goed gaat werken.
  Ik hoop alleen wel dat ze SATA 6GB/s aansluiting gebruiken zodat ik er een SSD in kan doen en een flinke snelheidswinst behaald.
  Verder had ik ergens gelezen (bron is me ontschoten) dat automatisch de laatste 15 minuten van je spel worden gecaptured. Je kan dus niet je hele spelsessie opnemen, iets wat wel wordt gesuggereerd in de column. Klopt dit?

 15.    531 XP
  monsternon's avatar

  Ik heb helemaal niets van de Vita gezien, ik vind dit slecht hoor Sony … 🙁

 16.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  @da_teamkilla:

  Als je de pagina vernieuwde bij lag, sprong ie vrijwel meteen weer op een goede stream in HD-kwaliteit, ik was daarover erg tevreden!

  Het was wat ik er van verwacht had, niet veel meer, zeker niet minder. Maar bovenal overtuigend.

 17. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @just1n: je hebt 15 min capture en livestream van waar je mee bezig bent. Weet wel niet of die laatste via ustream ook volledig wordt opgeslagen

 18. crew Redacteur -    1916 XP
  Faunus's avatar

  Mooie column, waar ik mij geheel in kan vinden. Dit hoewel ik toch wat teleurgesteld was ivm het niet tonen van de console, maar snap waarom Sony dit doet.

  Verder een fraaie persconferentie met Hollands trots in de vorm van Hermen Hulst. Dat was prachtig.

  Controller ziet er slick uit en lijkt wat meer body te hebben. Ben benieuwd naar de feel van de DS4.

  Ja, de games. Watch Dogs en Killzone: Shadow Fal zijn dus al launchtitels! Day 1 buy! En Diablo III is toch ook wel erg gaaf hoor.

  Driveclub gaat een toffe racegame worden, waar Evolution aan werkt, maar naar het schijnt ook oude ontwikkelaars van Bizarre Creations. Die kunnen wel wat als je kijkt naar Project Gotham Racing.

  Ja, ben wel overtuigd van het potentieel van de PlayStation 4. Nu maar hopen dat die hier ook dit jaar verschijnt…

 19.    1373 XP
  rva_96's avatar

  Geweldig vind ik een beetje te overdreven, het was goed. Maar het had wel iets beter gekund. Een PlayStation 4 event over de PlayStation 4 zonder PlayStation 4 xD 1 ding is zeker.
  Verder blijft het wel spannend, maar had ook graag gehoord wanneer die in Benelux zal verschijnen.

 20.    93 XP
  JD68's avatar

  Vond het wel de moeite om vannacht op te blijven.
  Dingen die misschien ondersneeuwen maar die ik wel belangrijk vind in de PlayStation 4 zijn background updates, dat je zo kunt stoppen en verder spelen en het feit dat je alle games kunt uitproberen en sharen. Geeft aan dat er vanuit de gamer gedacht is.
  De launch games geloof ik wel, top dat Sony de developers aan boord heeft voor de PlayStation 4 en dat zij het een makkelijk te coden platform vinden. Was wel verrast dat Driveclub van Evolution de racegame was en niet GT6… 😉

 21.    93 XP
  JD68's avatar

  @JD68:

  Oh en complimenten voor de coverage!!!

 22.    222 XP
  Frank_1991's avatar

  @94.212.231..xxx:
  De specs zijn misschien lager dan die van een high end pc. de PlayStation 4 zal hier optimaler gebruik van kunnen maken.

 23. Anoniem -   
  86.92.8.xxx's avatar

  @94.212.231..xxx:

  Highend PC 1500-2000 euro PS4 500-600? Raar dat ie niet zo sterk is 😛 En een PlayStation 4 hoeft niet windows te draaien dat scheelt aardig 😉