Er is al veel gezegd en geschreven over de nieuwe DualShock 4 controller. Zo ook over de lichtbalk aan de bovenkant. Het was wel bekend dat deze lichtbalk gebruikt gaat worden in combinatie met de vernieuwde PlayStation Eye, maar nog niet in welke mate.

Michael Denny, de vice-president van Sony Worldwide Studios Europe, laat aan het PlayStation Magazine weten dat de nieuwe DualShock 4 controller voor de PlayStation 4 wel bepaalde motion-sensing functies zal bevatten, maar een volwaardige PlayStation Move controller zal het niet worden. We moeten volgens Denny de DualShock 4 en de Move dan ook volledig uit elkaar zien vanwege te grote verschillen.

“So it’s not a Move controller because the Move controller is different and will be compatible with PlayStation 4 and the new camera.”

Over details wat de precieze functie gaat worden van de lichtbalk boven op de controller zegt Denny:

“The feature you’re talking about is the light bar and how that may interact with the camera. Obviously the new 3D stereo camera and HD feed [will] be a lot better with AR aspects, and it can track the light source clearly in 3D so there are going to be features possible in a motion sense there. And obviously the DualShock 4 has improved SixAxis motion sensing so motion gaming is possible with the new controller.”

Het is dus niet zo dat je kan lopen zwaaien met de nieuwe controller, maar de SIXAXIS motion gaming is volgens Denny door de lightbar wel flink verbeterd. Zo zullen bepaalde elementen die we kennen van de Move ook mogelijk zijn met de controller. Daarbij geeft het ontwikkelaars meer opties om het in een game te verwerken al moeten we nog zien hoe ze hier mee omgaan.

Bovendien is het een onderdeel wat nog verder ontwikkeld kan worden met meer mogelijkheden en we hopen dat dit nu wel wat uitgebreider zal zijn. De originele SIXAXIS feature was namelijk niet echt een succes en voelde meer aan als een gimmick, maar we zullen het allemaal later gaan zien als de PlayStation 4 gelanceerd is.