Review: Crysis 3

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_512e12c39a275.jpg

Review: Crysis 3 – Crysis is een franchise waarvan je meestal een game probeerde als je een gloednieuwe PC had aangeschaft en wilde zien wat deze kon. Daarnaast zijn het ook best goede games geweest en waren Crysis en Crysis 2 meer dan vermakelijk. Als iemand die niet echt fanatiek games speelt op de PC is het dan ook een verheerlijking dat de franchise tegenwoordig actief is op de consoles. Onlangs kwam het derde deel in de franchise uit en wij voelden deze eens stevig aan de tand, wat we ervan vonden? Dat lees je in deze review.

Verder waar deel 2 ophield

In Crysis 3 ga je in principe verder met verhaal wat in Crysis 2 destijds ophield. Mocht je het tweede deel niet gespeeld hebben, dan is dat geen ramp, je pakt de draad van het verhaal immers redelijk snel op. Tenminste, als je de aandacht erbij kan houden, zo boeiend is het verhaal namelijk niet echt.

Je bevind je in Crysis 3 in het oh zo mooie New York, alleen dan niet echt New York zoals je het vandaag de dag kent. De Crynet Enforcement & Local Logistics heeft de stad namelijk omgetoverd tot een soort tropisch eiland alleen dan zonder de zee. Het hele idee van palmbomen is alleen wel aanwezig en New York is één grote jungle geworden in de game.

De reden voor het omtoveren van de jungle is nu net waar jij op zoek naar moet gaan. Sceptisch als dat je bent als speler neem je namelijk niet genoegen met de reden die gegeven is door de corporatie. Zij beweren namelijk dat New York voorzien is van een koepel die de boel omtovert in een jungle om de Ceph te vermoorden.

Zoals ik al aangaf is het allemaal niet zo heel erg boeiend en is het meer de gameplay waarvoor je de game eigenlijk speelt. De dialogen zijn saai en hele idee achter de koepel en jungle is allesbehalve interessant. Het spel draait meer om te laten zien wat er technisch zoal haalbaar is en hoe vet men wapens kan maken. Soms had ik dan ook het gevoel dat ik eerder een tech demo speelde dan een daadwerkelijk volwaardige videogame met een diepgaand verhaal.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_512e20bd498ea.jpg

Verhaal belangrijk of niet?

Het is uiteraard persoonlijk, maar voor mij is een verhaal toch wel vaak de reden dat ik een game speel. Ik vind het geweldig als games voorzien zijn van een diepgaand verhaal en je echt op reis nemen terwijl je speelt. Uiteraard kan je niet altijd het beste van twee werelden hebben en moet je soms een heel diepgaand verhaal inruilen voor ijzersterke gameplay of andersom. Maar er moet altijd één van deze twee elementen overheersen, ofwel de gameplay is heel goed of het verhaal is enorm aangrijpend. Met een verhaal van nog geen 5-6 uur dat ook nog eens niet boeiend is kun je dus wel raden welke element dit bij Crysis 3 is.

Crysis 3 heeft als dominerend element dan ook de gameplay en dit is eigenlijk de reden waarom je deze game zou willen spelen. Het gebruiken van de nanosuit kan enorm tof zijn, maar je moet ervan houden. De manier waarop je de game speelt heb je ook redelijk zelf in de hand, zo kun je sluipen of gewoon een gokje wagen en jezelf erdoor knallen. Ik vond het bijvoorbeeld op de normale moeilijkheidsgraad vrij gemakkelijk om door levels heen te rennen zonder al te veel te schuilen. Uiteraard wordt dit lastiger op een hogere moeilijkheidsgraad, daar lukte het me namelijk nauwelijks.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_512e211494bb5.jpg

PS3 heeft de slechtste versie

Uiteraard is de gameplay en het verhaal nagenoeg hetzelfde voor de PS3, maar er is één enorm verschil. Ik heb de Xbox 360 zelf niet, maar heb deze wel enkele uurtjes gespeeld bij een vriend, de PC-versie heb ik wel en ook redelijk veel gespeeld. De conclusie is dan ook heel simpel, de PS3 versie is de meest rampzalige versie van alle versies. Op grafisch vlak is de PS3 versie absoluut mooi om aan te zien, maar de instabiele framerate die ontzettend vaak onder de 30 valt is een doorn in het oog.

De lage en instabiele framerate zorgt ervoor dat de game echt bij lange na niet zo goed speelt als dat hij doet op de PC of Xbox 360. De Xbox 360 versie heeft ook geen geweldige framerate, maar het verschil is wel degelijk merkbaar vergeleken met de PS3 versie. De game loopt gewoon soepeler en speelt lekkerder op een Xbox 360, wat toch wel jammer is. Ik raad je alleen aan de PC-versie niet te proberen, want dan zie je pas echt in hoeveel moeite de game heeft op consoles.

Daarnaast heb je nog te maken met audio wat af en toe wegvalt, lag in de online multiplayer, killcams die niet kloppen en ga zo maar door. De multiplayer servers voor de PlayStation 3 zijn echt een walgelijk drama en het is één grote samenloop van ergernissen waar je mee te maken krijgt online.

Grafisch

Op grafisch vlak is Crysis altijd wel vooruitstrevend geweest en ook Crysis 3 mag er wat betreft visueel genot absoluut zijn. Het is alleen vaak zo dat de game op technisch vlak heel vooruitstrevend is, sommige levels zijn namelijk ondanks de goede engine niet bepaald ‘mooi’. Zo zijn er enkele levels waar je gewoon ziet dat dezelfde textures flink gerecycled zijn en is ook de regen nou niet echt bepaald leuk om aan te zien. Ook is er veel texture pop-up te zien en werkt de framerate ook niet echt mee.

Een game kan nog zo’n geweldige engine hebben die in staat is om de meest prachtige effecten te creëren, maar dat maakt een game nog niet mooi. Alhoewel sommige levels enorm kleurrijk zijn werken anderen weer heel deprimerend door het overtollige gebruik van grijs. Games als Far Cry 3 en Killzone 3 vind ik er dan ook eerlijk gezegd mooier uitzien dan Crysis 3. Ook hangt er een bepaalde ‘waas’ over de PS3-versie die ik niet bij andere versies van de game tegenkwam.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_512e2b7a52d62.jpg

Multiplayer

Crysis 3 kent niet alleen een bescheiden verhaal, maar er is ook nog een multiplayer modus. Zoals je al kon lezen eerder in de review zijn de servers hiervan nou niet echt bepaald om naar huis te schrijven. Als het je al lukt om zonder problemen in een server te komen, de lag te overzien en de wegvallende audio te verwaarlozen is de game redelijk vermakelijk. Uiteraard zijn dit soort problemen te patchen, maar het zorgde er wel voor dat het spelen van de game niet geheel vlekkeloos verliep online.

Grafisch is de multiplayer overigens wel iets minder sterk, maar dit zorgt er gek genoeg ook meteen voor dat de game iets soepeler loopt. De framedrops uit de singleplayer zijn er wel, maar niet dermate hinderlijk dat ze het speelplezier bederven. Wat dat betreft lijkt de multiplayer in veel opzichten niet op de singleplayer. Sluipen doe je haast niet in de multiplayer en de nanosuit kent wel zo zijn voordelen, maar echt een toevoeging maakt het niet.

In een notendop is de multiplayer eigenlijk niet zo heel bijzonder, je hebt de reguliere game modi, het ouderwetse geknal en eigenlijk alles wat bijna elke shooter wel biedt. Crysis 3 kent niet echt iets wat ervoor zorgt dat de multiplayer er met kop en schouders bovenuit steekt, ook op grafisch gebied is het niet echt spectaculair. We verwachten dan ook niet dat er een hele community zal ontstaan, aangezien Crysis 2 hierin ook al faalde.

Conclusie

Deze review is wellicht wat meer negatief dan andere reviews, maar dat komt omdat ik me hier echt enkel en alleen gericht heb op de PS3-versie. Eerlijk is eerlijk, deze is gewoon niet zo geweldig. Het verhaal is kort en verre van bijzonder en grafisch is de game wellicht in de singleplayer vrij mooi, maar hier tegenover staan heel wat technische onvolmaaktheden. De singleplayer is goed voor 5-6 uur aan speelplezier en daarna moet je het doen met een multiplayer die er nou niet bepaald met kop en schouders bovenuit steekt.

Pluspunten

 • Grafisch vooruitstrevend
 • Nano-suit zorgt voor unieke gameplay
 • Mooie uitgestrekte werelden
 • Sluipend mensen neerhalen met boog is leuk om te doen

Minpunten

 • Korte singleplayer van 5-6 uur
 • Framedrops, texture pop-up, waas over de game, wegvallend audio
 • PS3-versie is slechtste van allemaal
 • Verhaal had diepgaander gekund

Het cijfer dat gegeven is voor de graphics neemt niet alleen het visuele aspect mee in de beoordeling. Ook de technische tekortkomingen zoals framedrops, de waas en texture pop-up gelden mee voor dit cijfer. Het cijfer is tevens voor enkel en alleen de PS3-versie.

Boxshot Crysis 3

Crysis 3

Releasedatum:
21-02-2013
Genre:
Shooter
Uitgever:
Electronic Arts
Ontwikkelaar:

32 reacties

 1.    212 XP
  Jaspervg's avatar

  Niet verwacht

 2.    148 XP
  The Six Path Of Pain's avatar

  Prima “ps3” review. Ik vind de game erg leuk, heb hem zelf op de PC en ik had al gedacht dat ie niet zo goed zou lopen op de console.

 3. Anoniem -   
  94.215.41.xxx's avatar

  @Jaspervg: lees wel eerst de kleine lettertjes, als ze geen technische tekortkomingen hadden was het cijfer misschien wel met 1 -2 punten omhoog gaan

 4.    335 XP
  abrain's avatar

  Gelukkig niet gehaald! vondt deeltje 2 ook niet zo bijzonder.

 5.    353 XP
  cemie38's avatar

  6.5 op console ja op pc denk ik 8.5 of 9

 6.    119 XP
  GTA5owns's avatar

  Ik hoop dat er met de PS4 minder technische problemen zijn met de thirt party titels

 7.    1949 XP
  elazzja's avatar

  Goede game op PC, matig op console. Het probleem zit hem ook in de lengte want 60 euro lijkt me die niet waard. Het spel is goed maar als je na 5-6u de credits ziet en een paar uur nog voor de MP dan is het niet echt iets waar je de volle pond voor betaalt. Deel 1 en deel 2 waren toch een stuk langer. Budgetbak dus

 8. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @cemie38: De PC-versie verdient absoluut een hoger cijfer, 8.5 lijkt me daar wel geschikt. De PS3-versie is gewoon een ergernis en het technische drama haalt je echt uit je focus en bederven het plezier. Echt bizar hoeveel effect zoiets heeft op je speelplezier.

 9.    641 XP
  VaVeTi's avatar

  haha ik stond met dit spel 3 uur geleden nog bij de kassa om hem te halen wat ben ik blij dat ik het niet gedaan heb

  ik vind de minpunten te sterk om het spel te kopen

 10.    353 XP
  cemie38's avatar

  @M4GN3T: yep maar het is ook logisch dat apparaat is 6 jaar oud

 11.    353 XP
  cemie38's avatar

  @VaVeTi: geluk man!

 12. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @cemie38: Oh absoluut, maar de Xbox 360 versie is beter dus het kan wel 😛

 13.    905 XP
  jonas46's avatar

  ieder zijn smaak he, ik heb de game gekocht op de ps3 en vindt deze gewoonweg geweldig !

 14. crew Redacteur -    2226 XP
  aarjen116's avatar

  @M4GN3T: Klopt, maar de xbox schijnt toch ook makkelijker te zijn om een game voor te ontwikkelen dan de PlayStation 3?

 15. crew Redacteur -    1962 XP
  Faunus's avatar

  Nette review Roy!

  Het zijn dezelfde klachten als bij deel 2. Vandaar dat ik ook deze keer voor de xbox versie ben gegaan. Is trouwens ook van toepassing bij die games die op de Unreal Engine draaien. Gelukkig is dit met de PlayStation 4 verleden tijd.

 16. Anoniem -   
  77.248.95..xxx's avatar

  Dit had ik zeker verwacht, eigelijk net zo slecht als deel2, zelfde waas, zelfde slechte servers enz enz.
  Overigens vind ik de gameplay bijzonder irriterend en dat komt met name door die cloaking en te hoge sprongen waardoor je weer een Quake Arena gevoel krijg, dacht dat die tijd wel was geweest.

 17.    2059 XP
  da_teamkilla's avatar

  Jammer, had beter verwacht. Framerate hoort altijd voor mooie graphics te gaan, Crytek.

 18. Anoniem -   
  217.121.18.xxx's avatar

  Bij de beta heb ik er niks van gemerkt framedrops, ik zelf vond de beta er niet super mooi uitzien.

 19.    746 XP
  TheProphecy's avatar

  Jammer, had er meer van verwacht.
  De multiplayer demo was goed te doen.
  Vooral de gameplay wist me te boeie.

 20.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  PC valt wel mee ik ga de echt geen game PC de voor aanschaffen voor de Graphics PS3 versie ziet de nog altijd goed uit . voor een systeem van [email protected] jaar oud 😀

 21.    310 XP
  killbilspier's avatar

  ik vind dat er eens veel kritischer naar games gekeken moet worden want overal en ook op deze site vind ik cijfers vaak te hoog en bijna geen games komen met een onvoldoende er uit. Ik zeg niet dat dit spel een onvoldoende verdiend want dat zal het wel niet ik heb de multiplayer demo gespeeld en die was OK maar met OK kom je niet meer weg tegenwoordig. Het spel doet bijna niks nieuws en is op de graphics na niet vooruitstrevend genoeg.

  een 6,5 vind ik terecht en zo zijn er nog vele die net als crisis maar wat doen om dat het moet. Alleen de echte innovatieve games verdienen een 8 en de echt extreem innovatieve games die een genre compleet ondersteboven keren die verdienen tussen de 9 en de 10 en die komen bijna niet uit.

 22.    1562 XP
  dikked's avatar

  ik heb hem zelf op de PC en ik vond ook inderdaad de singleplayer wat te kort. De multiplayer is daar in tegen wel lang vol te houden. van de grafics had ik niet verwacht dat die zo slecht zouden zijn, als je kijkt dat voor PS3 begrippen Crysis 2 er wel redelijk uitzag

 23.    164 XP
  O-Ren Ishii's avatar

  Nog steeds bezig met deeltje 2.

 24.    919 XP
  Floepert's avatar

  Deel 2 vond ik geen zak aan. Heb deze toch maar gehaald en de gameplay is geweldig. Maar de rest…

  Multiplayer is ook verslavend btw.

 25.    1694 XP
  chronic010's avatar

  Precies wat ik verwacht had, aangezien crysis2 al zo verschrikkelijk slecht was met framedrops, bugs e.d. Blij dat ik m niet gekocht heb!

 26. Anoniem -   
  84.197.236.xxx's avatar

  Heb hem gekocht en alsook wat meer van verwacht . Is niet direct een game waar je ligt te springen om deze terug op te zetten . Denk dat de tijd van crysis voorbij is , uitgemolken maw

 27.    8521 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @M4GN3T:

  Helaas nemen ze niet de tijd om dingen te optimaliseren. Maar gaan ze voor een slechte goedkope port. Het blijft Crytek….. Gaat voor de makkelijke weg want je zou maar moeite in je product steken. En de Xbox is eigenlijk gewoon een slechtere/oudere PC met direct X11. Heel goede ontwikkelaar als je elke maand je PC upgrade maar ik betwijfel of ze dingen goed kunnen laten draaien op oudere spullen die maar wat afwijken.

 28.    1394 XP
  insanespartan's avatar

  Als je crysis 3 in 3D speelt heb je geen last van lage framerate !

  Raar maar waar. Probeer maar voor de gene die hem hebben en in 3D kunnen

 29. Anoniem -   
  83.81.246.xxx's avatar

  Ik begrijp het echt niet….ik heb Crysis 1 en 2 op de PS3 EN op de 360 en ze zijn even goed op beide consoles….ik steek er m’n ballen voor in het vuur. Crysis 3 zal dan minder zijn? Ik geloof er niks van. btw ik vind ze alle 3 fantastisch! Ik zou zeggen zeker proberen!

 30. crew Redacteur -    2303 XP
  Sensu's avatar

  @killbilspier: Te positief zeg je? Ik weiger gewoon vaak om slechte games te reviewen. Ik ben een lastige. :p

 31.    843 XP
  Hypoman's avatar

  Crytek is duidelijk niet meer in staat om goede games te maken en dat is ook te merken aan hun houding! Ze zeggen dat de next-gen consoles al te weinig kracht hebben, ze willen zich van ‘singleplayer’ gaan distancieren en Crysis 1 is en blijft de meest interessantste game die ze hebben gemaakt! Hoe meer prut ze maken hoe minder geloofwaardig ze worden!

 32.    163 XP
  angelochiela's avatar

  @M4GN3T: Raad je me aan toch crysis 3 tekopen voor de ps3 of niet ?

Crysis 3 krijgt een DLC-pack genaamd ‘The Lost Island’, check hier de trailer
Nieuwe Crysis 3 DLC aangekondigd en verschijnt volgende week
Nieuwe DLC op komst voor Crysis 3
Graphics zijn héél erg belangrijk, aldus Crytek