http://playsense.nl/images/file/img_512ec513b5eba.jpg

Wat je hierboven ziet is in principe het hoofdmenu van de PlayStation 4, hetgeen wat je dus ziet zodra je de console opstart. Dit menu werd vorige week woensdagnacht al even vertoond, maar laten we er echt eens goed naar kijken. Want wat vertelt dit beeld ons nu eigenlijk? Nou dat is een hoop. Zo zien we meteen dat de PS4 niet draait om alle toeters en bellen maar puur en alleen om games.

We zien meteen dat bijvoorbeeld services als Facebook, Netflix, MLB en al die andere dingen die niks met gamen te maken hebben, ontbreken. Deze zijn ongetwijfeld bereikbaar, maar Sony maakt een statement met dit hoofdmenu dat de PS4 hier niet om draait. Overal waar we kijken en alles wat we lezen heeft namelijk met games te maken. Dit geeft me goed vertrouwen in de belofte van Sony dat de PS4 een console wordt voor de hardcore gamer.

We hebben een console immers voor het gamen, alles wat er extra op zit is mooi meegenomen, maar niet per se noodzakelijk. Deze visie deelt Sony met de hardcore gamer en Sony snapt ook dat ze niet kunnen/hoeven op te boksen tegen bijvoorbeeld een Apple TV, Smart TV’s of wat dan ook. Sony focust zich op waar ze goed in zijn en lijkt zich hierin te willen specialiseren, meer dan ooit en dat is natuurlijk games.

We zien ook dat de notificaties bovenin goed in beeld zijn en dat we eigenlijk door het hele menu heen up-to-date blijven met wat er allemaal gaande is. Wat nu ook helemaal duidelijk is dat is hoe we bij de andere functionaliteiten komen, zoals foto’s, video’s en ook de eerder genoemde services. Je ziet namelijk dat in dezelfde scroll-bar met je games ook deze features, zoals een internetbrowser zitten. Dit is waarschijnlijk gesorteerd op wat je het meeste gebruikt, dat zou immers wel zo handig zijn.

Alles wat te maken heeft met games lijkt dan ook goed en perfect bereikbaar te zijn, zoals de PlayStation Store en games op je hardeschijf zijn bereikbaar via de scroll horizontaal. Informatie over je Trophies is ook slechts een paar selecties naar beneden, evenals je gedeelde media, nieuwsfeeds, add-ons voor games en ga zo maar door. Opvallend is ook de optie: ‘Friends who own This’, waarmee we meteen snel kunnen zien welke van je PSN-vrienden de game nog meer hebben.

We zijn dus benieuwd hoe de navigatie naar andere opties zal gaan werken, maar tegelijkertijd zijn we ook blij dat het zich volledig focust op games. Het lijkt er alleen op dat Sony inderdaad alles in de scroll van links naar rechts wilt gooien, maar ik ben benieuwd hoe dit gaat werken.

We lijken in ieder geval niet doodgegooid te worden met onnodige services (we kijken naar jullie, Singstar en NOS TV), maar zien alleen maar game-gerelateerde opties.

Meer PlayStation 4 OS vind je hier.