Review: Tomb Raider


Review: Tomb Raider – Iedereen kent Lara Croft, de jonge meid met forse boezem die allerlei spannende avonturen mocht beleven de afgelopen kleine 20 jaar. Ze groeide zelfs uit tot een sekssymbool en Angelina Jolie vertolkte haar twee keer in heuse Tomb Raider films. Toch was op de eerste delen na lang niet elke Tomb Raider game even goed en werd het tijd voor een totaal andere aanpak, een herstart en een andere Lara. Het resultaat heet ‘gewoon’ Tomb Raider en het is nu tijd voor een definitieve beoordeling.

De eerste expeditie van Lara

Crystal Dynamics pakt deze reboot behoorlijk letterlijk aan door met een andere Lara aan te komen zetten. Ja, het is nog steeds de welbekende Lara Croft, alleen in deze game is ze jong. Slechts 21 lentes jong, net afgestudeerd en voor het eerst op pad in een eigen expeditie. Ze is in Azië op zoek naar het verloren gegane rijk van de Yamatai en gaandeweg zegt haar instinct dat ze op het juiste pad is. Ondanks wat tegenstribbeling van mede-expeditieleden volgen de leider en de kapitein het instinct van Lara met als gevolg dat ze belanden in een enorme storm.

Deze storm woedt vlak voor een eenzaam eiland en binnen de kortste keren gaat het goed mis en breekt het schip in tweeën. De volgende ochtend wordt Lara wakker op het strand van het eiland en voordat ze weer op haar benen staat wordt ze bewusteloos geslagen. Weer even later komt ze bij en hangt ze ondersteboven vastgebonden in een grot. Ze mag dan jong zijn, ze is wel inventief, want Lara weet te ontsnappen – zij het tenauwernood. Na de ontsnapping begint het avontuur, het avontuur dat je naar alle uithoeken van het eiland zal voeren en dat is een waar plezier om mee te maken.

Het avontuur dat je beleeft is één en al plezier

De toon is gezet, het avontuur dat je zult gaan beleven is één groot plezier en dat komt door diverse aspecten. Zo is het verhaal van het begin tot het einde boeiend, want waar Lara in de eerste instantie voornamelijk bezig is de andere schipbreukelingen te zoeken om gezamenlijk gered te worden van het eiland, komt ze er langzamerhand achter dat er veel meer gaande is op het eiland dat ze ooit had durven dromen. Overigens is dat in negatieve zin, want er wonen moordlustige figuren, het eiland is ruw, er zijn wolven en nog veel meer gevaren, dus Lara is continu bezig met zichzelf te verdedigen tegen alle gevaren dat het eiland rijk is. Maar Lara zou Lara niet zijn als ze zich hier niet goed tegen zou weten te verweren.

In deze game maken we kennis met een Lara die in de eerste instantie erg onschuldig is. Als ze voor het eerst een hert moet doden om zichzelf van voedsel te voorzien zie je aan haar de afschuw die ze heeft voor het doden van dieren. Op een gegeven moment zul je ook iemand moeten doden en dat valt haar nog zwaarder dan het doden van een dier. Op deze manier krijg je een kijkje in het karakter van Lara en keer op keer zie je dat ze aan het lijden is. Zowel door de acties die ze uitvoert of als ze valt, wat een lelijke schreeuw met zich meebrengt. Een uitstekend stukje karakterontwikkeling dat helaas iets te kort schiet na enkele uren spelen.

Lara heeft op een gegeven moment geen moeite meer met het ombrengen van vijanden en een dergelijk snelle ontwikkeling is ietwat onrealistisch. Tel daarbij op dat ze ontelbare keren naar beneden valt. De ene keer uit een boom, dan via een waterval en weer een andere keer door een explosie. Ook hier zie je dan de pijn, maar als ze in hevige shootouts verwikkeld is, dan is van dit alles geen sprake. Dit doet wat afbreuk aan de oorspronkelijke intentie, maar goed dat is maar een smetje op het geheel, wat niet direct als een daadwerkelijk minpunt te beschouwen valt. Het is bovendien begrijpelijk dat sommige aspecten wat moeilijk te verwerken zijn in contrast met de gameplay die de franchise hanteert en dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden.

Briljante balans tussen diverse gameplay-elementen

De gameplay van Tomb Raider is als elke andere game in het genre. Het is een verzameling van puzzels, vechten en klimmen en klauteren in de ruwe omgeving om zo je doelen te bereiken, die continu worden bijgesteld. Een goede variatie is hierbij van belang en hetgeen waar Tomb Raider in uitblinkt is de werkelijk perfecte balans tussen de verschillende gameplay-elementen. Het aantal vijanden in shootouts is nooit teveel, de puzzels zijn met een beetje inzicht en logica relatief simpel op te lossen en het klimmen en klauteren gaat nooit te lang door. Hierdoor wisselt de game op constante snelheid de momenten af en het komt zelden voor dat dit zo goed in elkaar zit als bij Tomb Raider het geval is.

Dat is niet het enige wat ontzettend sterk in elkaar zit. De gehele speelwereld zit op technisch vlak zo goed als perfect in elkaar. Er is in de 15 uur dat we met de game bezig zijn geweest geen moment geweest waarop we ons stoorden aan (technische) beperkingen in de omgevingen en gameplay. Elke animatie, elke te bezoeken locatie, elke actie, elke omgeving… werkelijk alles steekt zo goed in elkaar dat het op technisch vlak zowat een wonder te noemen valt. Crystal Dynamics heeft haar hele ziel in de ontwikkeling van Tomb Raider gestopt en dat is aan werkelijk alles af te lezen. Los van het feit dat het een uiterst vermakelijke game is om te spelen, is het ook bijzonder om te zien dat een game in technisch opzicht de perfectie nadert. Crystal Dynamics heeft geen enkele steek laten vallen en daarom is een aanschaf sowieso al de moeite waard.

Uitgespeeld… en dan?

Een vlotte gamer kan de game in een uurtje of tien uit hebben, maar je zult ongetwijfeld op verschillende momenten je tijd nemen om eens rustig rond te kijken. Toch zal de game niet echt heel veel langer dan 12 uur duren. Is dat automatisch het einde van de game? Qua verhaal misschien wel, maar de game biedt voldoende extra’s om je nog rustig een uur of vijf tot tien mee te vermaken – iets wat een beetje afhankelijk is van je eigen inzichten binnen het onderzoeken van de wereld. Het is namelijk zo dat de gehele speelwereld is opgedeeld in verschillende gebieden en deze kun je bijna allen na het voltooien van het verhaal opnieuw bezoeken.

In de te bezoeken gebieden vind je tig verschillende objecten die je dient te zoeken, alsook uitdagingen en tombes. De objecten variëren van GPS caches en relikwieën tot dagboeken – die voor de verandering nog interessant zijn om te lezen ook – en de uitdagingen zijn ook per keer weer anders. Dan moet je zeemijnen tot ontploffing brengen en even later moet je paddenstoelen zoeken. Dit alles geeft voldoende extra gameplay die de game na het uitspelen absoluut de moeite waard maakt om nog naar terug te keren, met de tombes in het bijzonder, die in feite een  toevoeging zijn op het klimmen en klauteren en de puzzels.

XP en ‘materiaal’ verzamelen

Het verzamelen van de verschillende zojuist omschreven objecten en toebehoren zijn optioneel. Er is echter ook een wat meer prominent verzamelaspect in de game aanwezig en deze zijn bevorderlijk voor de ontwikkeling van Lara’s skills. Tijdens het spelen verdien je XP en door dit te verzamelen zul je op een gegeven moment ‘levelen’. In plaats van dat je echt een level stijgt krijg je een ervaringspunt en deze kun je spenderen aan diverse skills die weer van pas komen bij de verschillende gameplay-elementen. Deze zijn zeer uiteenlopend en vooral erg handig later in de game, waar de uitdaging natuurlijk zal toenemen.

Ook zul je ‘materiaal’ verzamelen. Inderdaad, materiaal. Wie die naam verzonnen heeft had overduidelijk een gebrek aan inspiratie, maar goed. Dit materiaal kun je spenderen aan upgrades voor je wapens. Deze wapens, die uiteenlopen van een pijl en boog tot een mitrailleur, kennen allen diverse punten waarop ze verbeterd kunnen worden en hoe meer onderdelen je van een upgrade voorziet, des te effectiever het wapen is. Dit alles zul je in een basiskamp kunnen realiseren en dergelijke kampen tref je her en der over het eiland aan. Vanaf hier zul je tevens snel kunnen reizen naar andere gebieden op het eiland, zodat je naderhand de resterende objecten kunt zoeken. Ook die leveren immers XP en materiaal op, wat jou als Lara ten goede komt in de eventuele gevechten die je nog aan moet gaan.

Audiovisueel van de bovenste plank

De gameplay staat als een huis, dat mag wel duidelijk zijn. We omschrijven de game dan op technisch vlak ook bijna als een wonder omdat het zo ontzettend sterk in elkaar zit, maar hier komen meerdere dingen bij kijken. De audio is hier één van en ook dit zit op één lijn met de andere aspecten van de game. De voice-acting is buitengewoon goed en de dialogen worden overtuigend aan je gepresenteerd, wat de beleving des te geloofwaardiger maakt. De game kent helaas geen memorabele soundtrack, maar dat neemt niet weg dat het prima in het geheel past en hier valt dan ook niets op aan te merken.

Ook op grafisch plak komt de game fantastisch uit de verf. Je doet tijdens het spelen ontzettend veel verschillende locaties aan en deze zijn allemaal dusdanig gevarieerd dat het keer op keer een verrassing is waar je uit zult komen. Bovendien zijn de animaties van zowel Lara als de vijanden dusdanig goed dat het puur genieten is. Het mag grafisch dan ook één van de mooiere games genoemd worden, want ook op dit vlak schiet de game nergens tekort. Eigenlijk schiet de game op geen enkel vlak tekort als we het hebben over de singleplayer en dat is vrij bijzonder als je het ons vraagt.

Conclusie:

We hebben inmiddels veel reboots mogen meemaken en van alles is Tomb Raider veruit de beste. De nieuwe Lara is een interessant personage dat we hopelijk in deze context nog veel terug gaan zien, want er is voldoende ruimte voor nog meer avonturen. Daarnaast hebben we van het begin tot het einde genoten zonder ons ook maar één keer te storen aan de gameplay of andere zaken en dat is een unicum. De singleplayer kent een ruime speelduur en de tig te verzamelen objecten rekken dat nog wat op en dat is het absoluut waar, want de speelwereld is werkelijk prachtig. Tomb Raider is een must have en valt te omschrijven als een game die op technisch vlak ijzersterk in elkaar zit. Zelden hebben we een game gezien die zo ontzettend goed in elkaar zat.

Pluspunten

 • Nieuwe Lara Croft
 • Audiovisueel sterk
 • Veel te verzamelen objecten
 • Perfecte balans in gameplay-elementen
 • Technisch bijna perfect

Minpunten

 • Niets noemenswaardig

Boxshot Tomb Raider

Tomb Raider

Releasedatum:
05-03-2013
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Square Enix
Ontwikkelaar:
 1. Anoniem -   
  84.82.119..xxx's avatar

  Wauw het is ze eindelijk gelukt. Die ga ik halen 😀

 2.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  Dat ik ‘m ooit wou spelen stond al wel vast, maar dit (zulk hoog punt, zo veel lof en helemaal geen minpunten) had ik niet verwacht.

  Go Lara.

 3. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  Wat een mooi cijfer! Deze game lijkt me echt vet!

  PS: Waarom niks over de multiplayer?

 4.    919 XP
  Floepert's avatar

  Je vergeet nog een pluspunt: boobs

 5.    93 XP
  JD68's avatar

  @Floepert:

  twee pluspunten bedoel je? XD
  Twijfelde maar na deze en andere goeie reviews ga ik ‘m halen!

 6.    919 XP
  Floepert's avatar

  @JD68: HAHAHA ja idd.

  OT: Kan iemand me helpen beslissen: tomb raider of GoW: ascension???

 7. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  @Floepert: Hangt uiteindelijk van jouw persoonlijke smaak af, maar ik zou voor Tomb Raider gaan.

 8.    1538 XP
  Redrum83's avatar

  @floepert

  Haal skyrim!!! Schijnt nu aardig bug vrij te zijn!!. Kan je duitsers afknallen!!. Of wacht… Shit

 9.    89 XP
  050grunn's avatar

  Goede review,Heb echt zin om deze game tespelen,
  Had nog nooit eerder een Tomb Raider game gespeelt,
  Zit tewachten op de postbode.Wat kan wachten tot lang duren!

 10.    919 XP
  Floepert's avatar

  @aarjen116: hmmm ja ik zit nu ook meer een beetje richting tomb raider te leunen. Ik denk dat dat m wordt. Ik ga later deze maand ook nog bioshock: infinite halen.

 11.    530 XP
  Wintermute's avatar

  @Floepert: Tomb Raider.
  Ascension is echt zo’n “Assassin’s Creed deel 2.5 omdat we cash willen” deeltje.
  Dat en Lara ziet er aangenamer uit dan dan die lelijke brulspartaan.

 12.    232 XP
  black2death's avatar

  @Floepert ik zou voor Tomb raider gaan, ga je volgens mij meer/langer plezier aan beleven

 13.    344 XP
  xIvanJ's avatar

  Ik moet hem even gaan ophalen!

 14. Anoniem -   
  83.167.207..xxx's avatar

  een 10 voor Gameplay? De gescripte gedeeltes zijn je niet opgevallen? Het is een geweldige game maar met een 10 bewijs je dat je veel over het hoofd gekeken heb.

 15. crew Management -    1893 XP
  Rastapopulos's avatar

  @aarjen116: De multiplayer was op het moment van spelen nog akelig stil, dit simpelweg omdat de game nog niet uit is. Zodra de servers drukker bevolkt zijn duiken we er nog even in en binnenkort mag je een artikel verwachten waar we even naar de multiplayer gaan kijken.

  @83.167.207..xxx: Als een gedeelte gescript is dan moet dat dus invloed hebben op een cijfer? Misschien dat het in sommige games niet goed uit de verf komt, maar in Tomb Raider klopt alles. Dit hoge cijfer is dan ook een weerspiegeling van de werkelijk fantastische balans tussen de verschillende gameplay elementen die zich op de juiste momenten afwisselen.

  @Floepert: De God of War review volgt overmorgen, wellicht dat dat zal helpen bij je beslissing 🙂

 16.    89 XP
  050grunn's avatar

  Ik speel de game nou net 5min en het is nu al mindblowing,Voor de mensen die twijfelen echt halen je zult er geen spijt van krijgen!

 17. Anoniem -   
  95.97.136.xxx's avatar

  Las laatst toch wel min punten in het verhaal, maar goed hier dus kennelijk niet!
  Zo zie je maar de ene score is de andere niet!

 18. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  @Rastapopulos: OK, bedankt voor de reactie! Ik wacht het artikel af! 🙂

 19. crew Redacteur -    140 XP
  MarckVision-'s avatar

  Wow! Echt nooit verwacht dat de game zooo goed was! Een paar weken geleden was ik helemaal niet te spreken over enkele nieuwe beelden en nu: een vette 9,5!

 20.    949 XP
  Timutz's avatar

  Echt een briljante game! Ik ben er sinds vorge week mee bezig.. is dit punt 9,5 meer dan waard!

 21.    919 XP
  Floepert's avatar

  @Wintermute: ja zeker dat lara er aardig aangenaam uitziet in haar hempje met allemaal moddder over haar heen… uh ja je begrijpt het wel.

  Het wordt tomb raider 🙂

 22.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Rastapopulos: Goede review, ben het 100 procent met je eens, maar waarom een 9.5 en geen 10? Niet dat 9.5 geen goede score is maar ben gewoon benieuwd, want er staan geen negatieve punten.

 23.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  @IlFenomeno:
  Ik denk vanwege het feit dat een pluspunt niet meteen wil zeggen dat dat pluspunt perfect is uitgevoerd.

  Als ik bijv. bij sound kijk zie ik: “De game kent helaas geen memorabele soundtrack, maar dat neemt niet weg dat het prima in het geheel past en hier valt dan ook niets op aan te merken.”

  Goed gedaan dus, maar nèt niet genailed. Ik denk dat het daarmee te maken heeft.

 24.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @da_teamkilla: Ahh zo, dat zal het zijn, dankje voor de reactie!

 25.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  @IlFenomeno:
  Np 🙂

 26.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Mooie score er bestaan nu eenmaal geen 100% game. Ik heb het vaak genoeg gezien en denk dan onzin er is altijd wel iets 😉 De reboots van de games pakken dit jaar erg goed uit 😀

 27.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Flaming_Kaiser: Nouja dat is subjectief natuurlijk, er zijn niet veel games die perfect zijn maar Metal Gear Solid 4 bijvoorbeeld heeft veel 10’en binnengehaald, ook van IGN:http://www.ign.com/articles/2008/06/12/metal-gear-solid-4-guns-of-the-patriots-review?page=5. Uncharted 3 is voor mij ook een dikke 10. Maarja again, dat is subjectief.

 28. crew Management -    1893 XP
  Rastapopulos's avatar

  @IlFenomeno: Wat @da_teamkilla: oa zegt 🙂

 29.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @IlFenomeno: Ik geloof niet in tienen. Final fantasy 7,8 of legend of dragoon zou voor mij dan een 10 zijn als ze bestonden 😉

 30.    643 XP
  Esromeron's avatar

  @IlFenomeno:

  Kreeg Uncharted 3 ook niet de eerste 10 van deze website? Wat mij voor al benieuwd is wat Uncharted 3 dan die 0,5 meerwaarde gaf ten opzichte van deze game. Wellicht het feit dat Uncharted PS only is ;)?

  Ik vermaak me overigens zeer met deze game. De filmachtige camera wisselingen hebben ze prima van Uncharted overgenomen. Verder zijn hier de mogelijkheden wat uitgebreider, maar de puzzels die ik tot dusverre ben tegengekomen wel een stuk eenvoudiger.

  Al om al het cijfer dubbel en dwars waard!

 31. crew Redacteur -    731 XP
  taart0001's avatar

  Ik heb de game nu een aantal uur gespeeld en hij bevalt mij prima, ook leuke elementen zijn dat ik als gamer mijn wapens kan upgraden en keuzes moet maken hoe ik mijn vaardigheidspunten verdeel om bijv beter te worden in het jagen of om mijn pijlen weer uit dode dieren te halen. Tot nu ben ik erg tevreden over de game!

 32. crew Redacteur -    731 XP
  taart0001's avatar

  @Rastapopulos: leuke review, het cijfer daar kan ik zelf nog niet van zeggen of ik het daar ook mee eens ben. Ik ben namelijk nog bij het begin, althans ik heb nu een uurtje of 3 gespeeld, maar tot nu toe bevalt hij heel goed!

 33. crew Management -    1893 XP
  Rastapopulos's avatar

  @Esromeron: Dat is precies de discussie die ik wil vermijden. De Uncharted 3 en Tomb Raider vergelijking gaat zeker op als het gaat om de gameplay en als algeheel product, maar mijn mening rondom een 10 geven is dat het onnodige discussie oplevert.

  Een score is een beoordeling van een game naar aanleiding van een moment opname. Vanuit dat perspectief is Uncharted 3 op dit moment veel minder dan een 9 waard, omdat Tomb Raider de game op zo goed als ieder vlak overtreft. Sterker nog, ik zat de game te spelen met de gedachte dat Tomb Raider is wat Uncharted 3 had moeten zijn.

  Laat ik vooropstellen dat Uncharted 3 een prachtgame is, absoluut, maar de balans tussen de gameplay elementen is een beetje zoek door de overkill aan shootouts en dat zit in Tomb Raider juist wel zeer sterk in elkaar.

  Door beide games te vergelijken op basis van een score doe je beide titels in feite onrecht aan, omdat de industrie zich door de jaren heen ontwikkelt en omdat Tomb Raider in dat opzicht een frisse voorsprong heeft op Uncharted. Er is dus niet per definitie een meerwaarde bij Uncharted.

  Overigens krijgen exclusieve games niet een hogere score omdat ze exclusief zijn. Anyway, dit is een beetje mijn persoonlijke kijk op de score(s). Uiteraard kan het wel voorkomen dat we een 10 geven, maar dan zou de game echt helemaal perfect moeten zijn en dat kan in een moment opname altijd het geval zijn, ik ben die game alleen nog niet tegengekomen tot op heden. Misschien mijn collega’s wel 🙂

 34.    919 XP
  Floepert's avatar

  Wat ik ook nog erg goed vond aan deze game was de presentatie, de manier waarop de emoties gepaard gingen met de actie vond ik geweldig!

 35. Anoniem -   
  87.209.26.xxx's avatar

  Hmmm wat raar, bij GoW wachten met een review i.v.m. de MP. Hier wel een review van uitbrengen zonder de multiplayer te behandelen.

  Voor mij wordt het GoW, SP, MP en Co-op. Haal Tom Raider wel wanneer die in de used section staat, heb toch nog een kaartje used game voor de helft van de prijs.

  w00t w00t.

 36. crew Management -    1893 XP
  Rastapopulos's avatar

  @87.209.26.xxx: De multiplayer van Tomb Raider doen we apart en die van God of War niet. Dat komt omdat de multiplayer in deze game slechts een extra is en een fractie van de game. In God of War is het zowat 50 of anders wel 60% van de game. Daar liggen de verhoudingen dus zodoende.

  Tomb Raider koop je immers puur voor de singleplayer en een multiplayer is een leuke extra. De singleplayer geeft 15 uur+ aan gameplay. Bij God of War is dan nog onder de acht, dus dan is een afweging interessanter als de multiplayer ook van hoge kwaliteit is en een sterk onderdeel is.

  Los hiervan proberen we altijd de game zo compleet mee te nemen in de review, maar soms moeten we afwegingen maken.