Battlefield 3 is misschien wel de meest realistische FPS die op de huidige generatie consoles is uitgekomen en daarom smachten velen naar het volgende deel. Op 27 maart aanstaande zal de game officieel worden onthuld, maar dat neemt niet weg dat er vandaag een grote hoeveelheid aan gelekte details zijn binnengekomen.

Zo zal de PS4 versie van de game op de Frostbite 2.5 engine draaien met een framerate van 60 fps op een resolutie van 720p. Dit is eerlijk gezegd een beetje teleurstellend, aangezien aanvankelijk werd gedacht dat de game met 60 fps op 1080p zou gaan draaien. Tegelijkertijd zal de multiplayer voor de next-gen consoles waarschijnlijk ook 64 spelers lobbies bevatten, waar dit vooralsnog in deel 3 alleen beschikbaar was voor de PC versie.

Een nieuwe optie die de game met zich meebrengt – in de multiplayer – zijn wisselende weersomstandigheden. Zo zal er op iedere map de mogelijkheid zijn op mist, regen, zandstormen en hagelbuien. Deze zullen willekeurig opkomen in de game, waardoor ieder potje weer heel anders zal zijn dan de ander.

Een ander welbekend fenomeen uit Battlefield 3 is het destructiesysteem. In BF3 hadden we te maken met Destruction 3.0 en deze is flink op de schop gegaan en zal terugkeren als Destruction 4.0, wat natuurlijk voor nog meer realiteit zal zorgen bij het vernietigen van gebouwen en dergelijke.

Vooralsnog is er weinig te vertellen over de singleplayer, maar één ding dat hoogstwaarschijnlijk zeker is, is dat de setting zal zijn in China in het jaar 2020. Waar we dit ook uit terug kunnen zien zijn vijf namen van gelekte multiplayer mappen:

  • Diaoyu Island
  • Tiananmen
  • Shanghai Bund
  • Xizhimen
  • Xizhimen Rush

Wapens als de Chinese J20, Y20 en de Xianglong zouden ook zijn bevestigd voor de multiplayer. Tevens zouden er twee tanks, genaamd M1A2 Tusk en PLA Type 99 zijn, die gebruik zullen maken van een geavanceerd lasersysteem en extra armor. Ook zal het luchtruim groter zijn, waardoor er hevigere ‘Dog Fights’ kunnen plaatsvinden.

Om de kers helemaal in de slagroom te duwen, zou er zelfs al informatie bekend zijn over het eerste DLC pakket voor Battlefield 4. Deze zou niet lang na de release van de game worden uitgebracht en zal vier multiplayer maps bevatten, waaronder één oude bekende.

  • Power station in Dalian
  • Daqing oil field
  • The great wall of China
  • Wake Island (Classic Battlefield Map)

Dit is vooralsnog een flinke lap aan details en deze zijn dusdanig gedetailleerd dat ze mogelijk wel eens waar kunnen zijn. Geen van bovenstaande is nog bevestigd door zowel EA als DICE, maar op 27 maart zullen we het allemaal gaan horen.