http://playsense.nl/images/file/img_5149c0f1b01fc.jpg

Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen in het artikel van Lars Meijer gaat Battlefield 4 mogelijk op een resolutie van 720p draaien met een framerate van 60 per seconde. De vraag is alleen of we hiervan onder de indruk moeten raken of dat dit bijzonder laag is voor de nieuwe generatie. Uiteraard zal een console nooit een PC van boven de 1000 euro kunnen evenaren, maar de tijd van 720p dachten we op het moment toch wel voorbij te zijn, of niet? De vraag is tevens, wat is ons meer waard, een hogere framerate of resolutie?

Het gerucht dat BF4 op 720p gaat draaien heeft toch wel wat kritiek ontvangen van menig gamer in elke willekeurige commentsectie op gamesites. Wat men alleen moet begrijpen is dat resolutie niet alles betekent, zo speel ik zelf liever een game op 720p met alle toeters en bellen aan zoals hoge AF/AA dan een game op 1080p met lagere settings. Het is al bekend dat Killzone: ShadowFall loopt op 1080p met 30FPS en alhoewel het er geweldig uit zag had ik liever willen horen dat de game op 720p met 60FPS liep. Tevens hadden die spectaculaire views en prachtige gebouwen van Killzone niets en dan ook niets te maken met de resolutie van de game. Een game op 720p kan net zo mooi zijn, al dan niet mooier dan één op 1080p.  Als jij op een PC een game als Far Cry 3 speelt op 1080p zonder AF/AA ziet deze er immers minder goed uit dan op 720p met AF/AA.

Wat je ook moet begrijpen is dat games die op 60FPS lopen zoveel lekkerder wegspelen en minder frustaties opleveren, neem bijvoorbeeld Call of Duty. Deze game ziet er wellicht iets minder uit maar ontvangt zoveel lof voor het feit dat het op 60FPS loopt, je kunt zeggen wat je wil, maar een soepelere shooter dan Call of Duty vind je niet. Games komen zoveel beter tot hun recht met een hogere framerate dat een lagere resolutie te verwaarlozen valt. Natuurlijk zul je 720p gaan merken op een TV van meer dan ~46″ en zal het lang niet zo scherp zijn als 1080p, maar die 60FPS maken dat waard.

Mocht je dus ongerust zijn over het feit dat Battlefield 4 op 720p gaat lopen, maak je niet druk, dit is echt geen ramp. Het is ook geen voorbode voor andere games, je moet immers weten dat het hier gaat om launchgames. De PS4 kan op langere termijn waarschijnlijk met gemak games aan van 1080p inclusief 60FPS, maar dat kun je nu meteen nog moeilijk verwachten bij launchgames.