De Wii U heeft het momenteel maar moeilijk, want de console verkoopt in tegenstelling tot de Nintendo 3DS niet echt heel erg goed. Dat kan aan twee dingen liggen. Of de consument is niet geïnteresseerd in de console an sich of de games zijn niet interessant genoeg. Aan het eerste kan eigenlijk alleen Nintendo echt iets doen, het tweede ligt meer in de hand van de uitgevers.

Recent is er een enquête onder uitgevers gehouden, de ‘Games Connection Publisher Survey’, en deze levert interessante resultaten op. Van alle ondervraagden gaf 22% aan dat ze van plan zijn om games op de PlayStation 4 en de nieuwe Xbox uit te gaan brengen. De Wii U blijft hier nogal op achter met slechts 11%. Dat betekent dat uitgevers twee keer zoveel interesse in de platformen van Sony en Microsoft hebben ten opzichte van de Wii U.

Met de huidige generatie consoles is het dan wat minder gesteld ten op zichte van de Wii U, want slechts 6% heeft plannen om games op de PS3 of Xbox 360 uit te gaan brengen tussen nu en de komende jaren. De PlayStation Vita kent trouwens een interesse percentage van 9% en de Nintendo 3DS moet het met 5% doen. Ook dat is opvallend, want de installed base van de Nintendo 3DS is vele malen groter.

Als je je afvraagt waarom het percentage in het algemeen relatief laag ligt, weet dat er ook veel uitgevers zijn die zich bezig houden met andere platformen. Denk aan Android en iOS. In totaal deden er 140 uitgevers mee aan de enquête, dus de statistieken vallen enigszins te relativeren. Dat neemt niet weg dat het alsnog opvallend is.