Review: Capcom Arcade Cabinet – Lang niet iedereen heeft nog een console uit de jaren tachtig of negentig staan en hierdoor is het ervaren van echte klassiekers voor nieuwe gamers best omslachtig. Gelukkig biedt een digitaal platform als het PlayStation Network een prima uitkomst en Capcom zag hier de mogelijkheid in om een digitale klassieker hub uit te brengen. Capcom Arcade Cabinet is het resultaat en geeft jou de gelegenheid om 15 klassiekers te spelen.

Gratis hub, betalen voor games

Je kunt de Capcom Arcade Cabinet gratis downloaden via de PlayStation Store en hierbij krijg je gratis de game Black Dragon, die enorm old-school platformen is met een dito moeilijkheidsgraad. Black Dragon is niet voor iedereen even gemakkelijk om op te pikken, maar dat neemt niet weg dat het een erg toffe game is. Capcom heeft ervoor gekozen om de originele stijl zoveel mogelijk aan te houden en dit komt goed tot haar recht bij Black Dragon, maar hetzelfde is ook van toepassing op de andere games.

Het downloaden van de Capcom Arcade Cabinet is gratis inclusief een gratis game, maar deze hub fungeert als portaal voor maar liefst 15 klassiekers. De eerste krijg je gratis, maar alle andere 14 games zul je los moeten kopen. Sommige zijn als bundel verkrijgbaar, maar de meeste kun je enkel los voor €3.99 aanschaffen. Via deze weg kun je games als 1942, 1943, Gun Smoke, Section Z, Avengers en meer binnenhalen. Na de aanschaf worden deze automatisch weergegeven in de hub en kun je ermee aan de slag.

Verschillende modi

Vanuit de hub kun je op vlotte wijze doorschakelen naar de titel die je wilt spelen, mits je deze hebt, en vervolgens krijg je een aantal modi voorgeschoteld. Zo kun je games spelen in hun originele staat, maar krijg je ook de mogelijkheid om ze via een training eens uit te proberen of om de originele game in een lagere moeilijkheidsgraad te spelen. Uiteraard is het ook mogelijk om voor de hoogste score te gaan, welke gedeeld kan worden via leaderboards, zodat er enige competitie ontstaat. In dat opzicht is Capcom Arcade Cabinet vernuftig opgezet en bovendien werkt het erg vlot.

Je wisselt binnen luttele seconden van game en de verschillende modi per game geven de klassiekers net wat meerwaarde. Bovendien kun je sommige games eerst nog even uitproberen via een trialversie vanuit de hub. Aangezien het hier om rasechte klassiekers gaat is het wel verstandig om dit even te proberen, want de kans bestaat immers dat je niet precies weet om welke game het gaat. Als totaalpakket valt er weinig op de ‘game’ aan te merken. Capcom heeft immers goed nagedacht over hoe dit het beste neergezet kon worden en wat de meest efficiënte werking is.

Vrij prijzige games

Doordat je games los of als bundel kunt aanschaffen kun je zelf bepalen welke klassieker je wel of niet in huis haalt. Hierdoor is het risico aanzienlijk lager als dat je de gehele handel in één keer koopt om er achter te komen dat het merendeel van de games je niet liggen. Wel is er ook een keerzijde aan dit verhaal en dat is de prijs per game. Je telt voor een losse game €3.99 neer en hoewel je met een bundel goedkoper uit bent is het toch een beetje aan de hoge kant. Naast Black Dragon dat gratis is ben je richting de €50 kwijt als je alle games aanschaft.

Vanuit het perspectief dat het nostalgie is valt het te overwegen, maar los daarvan blijft het naar ons idee een te hoge prijs voor klassiekers die aangepast zijn op de besturing van de PlayStation, wat extra modi kennen, maar inhoudelijk verder weinig tot niet gewijzigd zijn. Daarbij komt dat lang niet elke klassieker even goed uit de verf komt op technisch vlak. Denk aan haperende audio bij de ene game en gebrekkig werkende besturing bij de ander. Dat is wat jammer, maar desondanks is het wel een toffe ervaring om deze stokoude games nog eens te spelen.

Conclusie:

Het idee om een hub uit te brengen dat als portaal fungeert naar een selectie van klassiekers is een goed idee en het werkt ook erg vlot en gemakkelijk. De optie om de klassiekers tot op zekere hoogte los aan te schaffen is een ideale manier om zelf te bepalen welke game je wel en niet interessant vindt en op die manier kun je je eigen collectie opbouwen. Voor iedereen die wel eens wat klassiekers wil spelen of gamers met nostalgische gevoelens is het zeker eens het proberen – en eventueel aanschaffen – waard. Let wel op het feit dat lang niet elke game even goed werkt als het op het technische aspect aankomt en dat de prijs voor een losse game wat ons betreft iets aan de hoge kant is.

Pluspunten

  • Goed werkende hub
  • Rasechte klassiekers
  • Voldoende modi per game
  • Games bevatten originele stijl en gameplay

Minpunten

  • Losse games iets te duur
  • Sommige games hebben technische mankementen