http://www.psx-sense.nl/images/file/img_515d70816b4c4.jpg

Misschien heb je er al eens aan gedacht: militair worden. Defensie zoekt mensen die óók een vak beheersen, zoals timmerman, autotechnicus, verzorgende of vliegtuigmonteur. Daarom is er de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap). De mbo-opleiding waar je én een vak leert én militair wordt. Voor echte doorzetters dus! Je kunt de opleiding doen op een ROC bij jou in de buurt.

De spannendste opleiding van Nederland

Het ene moment banjer je door de modder. Het volgende moment zit je weer in de schoolbanken. Dat maakt de VeVa-opleiding zo spannend. Je moet dus in goede conditie zijn en écht iets willen leren. Je maakt kennis met de Marine, Landmacht én de Luchtmacht. Je leert veel van militairen en je stage en introductiebivak doe je op een vliegbasis, kazerne of marineschip. Zo weet je precies hoe het werkt als militair. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Leuk is natuurlijk dat je veel sport en de kracht van samenwerken ontdekt.

De opleiding duurt tussen de 18 en 48 maanden (afhankelijk van de vakrichting en het niveau).

Militair én vakman

Je wordt militair en kiest een van de negen vakgebieden: Bedrijfsautotechniek, Bouw, Grondoptreden, ICT, Logistiek, Maritiem, Mechatronica, Vliegtuigonderhoud en Zorg. Afhankelijk van jouw keuze kun je bij één of meerdere krijgsmachtdelen aan het werk. Wat je ook kiest, militair word je altijd. Weten welk vak bij jou past? Doe de beroepentest op veiligheidenvakmanschap.nl/beroepentest

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_515d6f955528c.jpg

“Je doet veel aan sport en je bent vaak buiten; twee dingen waar ik erg van houd”, vertelt VeVa-leerling Evie ”Je gaat steeds drie weken naar school en daarna zit je één week op de kazerne. Dan mag je je uniform aan en breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Met sporten op de kazerne doe je vaak een hindernisbaan of touwbaan en verder hardlopen en marsen. Soms ben je na een oefening helemaal vies van de modder en kun je niet meteen douchen. Maar dat went wel, hoor!”

Meer weten?

Check antwoorden op de meest gestelde vragen, alle Open Dagen en de beroepentest op veiligheidenvakmanschap.nl