Square Enix had zeer hoge verwachtingen voor Tomb Raider. Volgens de recent afgetreden president Yoichi Wada verwachtte de uitgever vijf tot zes miljoen exemplaren te verkopen van spel. Bij de bekendmaking van de verkoopcijfers bleek echter dat Tomb Raider met 3,6 miljoen verkochte exemplaren ver onder de verwachtingen van Square Enix had gescoord.

Tomb Raider is niet het enige spel dat slecht gepresteerd heeft. Ook Sleeping Dogs en Hitman: Absolution verkochten minder exemplaren dan van te voren werd verwacht. Deze matige verkoopcijfers zorgden uiteindelijk voor een verlies van meer dan 100 miljoen euro in het afgelopen fiscale jaar. Het is tevens één van de redenen waarom Wada zijn functie als president heeft neergelegd.

Ondanks dat de verkoopcijfers ver onder de verwachtingen liggen van de uitgever, is Crystal Dynamics toch tevreden. De ontwikkelaar liet eind vorige maand weten dat Tomb Raider de meest succesvolle launch kent in de geschiedenis van de serie. Ook kon Tomb Raider zich na een paar weken al de grootste launch van 2013 noemen. Kijk je echter naar de financiële kant van het verhaal, dan heeft Tomb Raider inderdaad niet goed genoeg gepresteerd.