In februari kondigde Sony officieel de PlayStation 4 aan en hoewel de nieuwe DualShock 4 getoond werd was er geen spoor van de nieuwe console te vinden. We zagen het logo, maar meer niet. Het was ook een evenement voor Sony om de consument te informeren over waar zij momenteel mee bezig zijn en wat we in de toekomst mogen verwachten. De grote boodschap was echter eigenlijk dat Sony geleerd heeft van haar fouten en de zaken beter gaat aanpakken.

Men gaf toe dat de techniek van de PlayStation 3 voor sommige ontwikkelaars een net iets te grote uitdaging was en tijdens de PlayStation Meeting werd vooral aangegeven dat Sony veel meer luistert naar ontwikkelaars en deze ook nadrukkelijk heeft betrokken bij de ontwikkeling van de console. Zo had ons Nederlands trots in de industrie, Guerrilla Games (werkt momenteel aan PS4 launchtitel Killzone: Shadow Fall), invloed op de nieuwe controller.

Lead designer Michiel Van der Leeuw ziet tegenwoordig ook een andere Sony dan vijf jaar geleden. De uitgever is in positieve zin verandert en dan met name de samenwerking die flink verbeterd is. De communicatie tussen de verschillende regio´s was bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk. Zo ontstonden er conflicten en was het contact leggen met degene die verantwoordelijk waren voor de hardware lastig zo vertelde Van der Leeuw aan magazine Edge.

“I remember communication between the regions wasn’t always easy. You’d be in conflict with SCEI, and getting conversations started with people who actually made the hardware was not as easy as it is now, with them actively seeking support from Worldwide Studios.”

Tegenwoordig als er medewerkers van Sony Computer Entertainment op bezoek komen kent men elkaar bij naam en worden e-mailadressen uitgewisseld. Van der Leeuw is zelfs vrienden op Facebook met hardware engineers. Er is een veel hechtere samenwerking, waarin mensen nadenken over de mogelijkheden die er zijn en om daarna het beste eruit te halen. Het is een veel meer uitgebalanceerd systeem als we onze landgenoot mogen geloven. Klinkt als muziek in onze oren.