Een firmware update en problemen. Dat is geen onbekende combinatie, maar de firmware updates van de afgelopen jaren hebben weinig tot geen problemen opgeleverd voor PlayStation 3 gebruikers. Natuurlijk kunnen problemen voorkomen, maar deze worden meestal snel gefixt met een nieuwe firmware update en het gaat hier dan om kleine simpele issues die niet heel storend zijn.

Firmware 4.40 lijkt echter een wat problematischere update te zijn, want er duiken overal signalen op via fora’s waarbij mensen aangeven forse problemen te ondervinden na het updaten van de PlayStation 3 naar deze laatste versie. Firmware 4.40 had als één van de features dat het meer stabiliteit moest aanbrengen, maar afgaande op de klachten lijkt het tegenovergestelde aan de orde te zijn.

Een veelgehoorde klacht is dat de PlayStation 3 vastloopt tijdens het updaten. Ook dit komt wel vaker voor, maar het aantal klachten ligt bij firmware 4.40 aanzienlijk hoger dan bij voorgaande updates, aldus PSU. Andere klachten zijn dat het installeren van games enorm lang duurt en dat de console buitengewoon vaak vastloopt.

Ook komt het voor dat sommige games helemaal niet werken en dat hierbij meldingen blijven komen dat er een corrupte file herstelt moet worden. Na het volgen van de stappen blijft het probleem terugkeren. Verder wil PlayStation Home bij sommige gebruikers niet laden en andere gebruikers hebben te maken met een controller die niet meer wil synchroniseren.

Ook op de officiële PlayStation fora regent het klachten dat uiteenloopt van HDMI problemen tot het niet meer kunnen kijken van Blu-ray films en meer. Hier op de redactie heeft niemand echt problemen, alleen de PlayStation 3 van mijn collega Roy maakt sinds kort een hoop herrie. Daarnaast spraken wij ook met een andere PlayStation 3 bezitter die te kampen heeft met een in elk opzicht goed functionerende PlayStation 3, maar die alleen geen beeld meer krijgt.

“Ik heb sinds een week of drie een PlayStation 3 en hierop speel en speelde ik enkel Call of Duty: Black Ops 2. Alleen na de laatste update kan ik helemaal niets meer met het ding, want hij geeft geen beeld meer. Je hoort wel de geluiden van als die opstart en als je beweegt in het menu, maar ik zie helemaal niets. Ik heb alle kabels gecontroleerd, maar alles is goed aangesloten en alles is net drie weken oud.”

In het geval van het bovenstaande voorbeeld gaf Sony aan dat de PlayStation 3 opgestuurd kon worden voor reparatie dus dat lost Sony netjes op in dat opzicht. Dat neemt niet weg dat er na het verschijnen van firmware 4.40 merkwaardig veel problemen opduiken.

Sony heeft op dit moment nog geen verklaring gegeven hieromtrent, maar als het inderdaad met firmware 4.40 te maken heeft, dan zullen we ongetwijfeld binnenkort een nieuwe update mogen verwachten die deze issues rechtzet.