Review: Dynasty Warriors 7 Empires – In de Westerse wereld denken wij bij het uitmelken van een game meestal aan een game als Call of Duty, maar in Japan en omstreken zal men gelijk de Dynasty Warriors reeks in de mond nemen. Deze game kent tot nu toe zeven delen, waarvan een ieder ook nog weer eigen spin-offs heeft gekregen. Om nog maar even een extra indicatie te geven, het achtste deel is ondertussen ook alweer op komst en verschijnt nog deze zomer. Voor wie niet bekend is met de Dynasty Warriors reeks of graag wil weten of de game een waardige opvolger is, dat ga ik jullie eens haarfijn uitleggen in deze review.

Het eeuwenoude China

Dynasty Warriors 7: Empires speelt zich af in het eeuwenoude China. Het motto van de game is: ‘Change your destiny, make history your own’ (verander je lot en maak je eigen geschiedenis). Hiermee wil de ontwikkelaar aangeven dat de game je veel vrijheid biedt en dat je als het ware je eigen geschiedenis schrijft bij het spelen van één van de scenario’s in de Empire modus.

Kies in het begin één van de velen verschillende officiers en beslis of jij gelijk een heerser wilt zijn van een koninkrijk, een onderdaan van een heerser of een vrije officier. Wanneer jij deze laatste hebt gekozen, is het mogelijk om je aan te sluiten bij andere koninkrijken om zo te dienen als onderdaan, om je ten slotte op te werken tot heerser.

In de tussentijd ben jij in een turn-based game continu bezig om politieke besluiten te nemen voor jezelf en je troepen. Tevens besteed je tijd aan het rondstruinen in je dorp om aankopen te doen voor je officier. Uiteindelijk kun je je gereed maken voor de strijd in een gevecht met officieren van een ander gebied of je sluit je aan bij een ander koninkrijk om zo de krachten te bundelen.

In de tussentijd speel je nog extra’s vrij voor je officier, namelijk ‘Stratagems’. Dit zijn extra’s die kunt inzetten tijdens het vechten en variëren van een tijger die met je meevecht tot aan het in brand zetten van de vijandelijke basissen.

Button Bashen!

Buiten de strategische zetten om het slagveld heen, draait de game natuurlijk om de gevechten zelf! Bewapen je officier en trek ten strijde tegen de koninkrijken. Elk gevecht kent zijn eigen doelstellingen en daar krijg je dan een bepaalde tijd voor om ze te behalen. In de tussentijd word je overrompeld door vijandelijke troepen en officieren. Deze moet jij uit de weg ruimen om zo diep mogelijk door te dringen bij de vijanden, of wees slim en ontwijk je vijanden.

Op een map rechtsboven kan je in de gaten houden waar de vele troepen van de vijand zich bevinden. Veelal is het onmogelijk om de vijanden echt goed te ontlopen, omdat ze soms met wel 100 man tegelijk op je afstormen. Op momenten als deze komt je innerlijke barbaar naar boven en is het oneindig button bashen op de facebuttons. Dit vergt simpelweg geen skills, maar om in leven te blijven is soms wel een hels karwei. De vijandelijke officieren hebben het uiteraard ook op jou gemunt en deze kunnen rake klappen uitdelen. Helaas is het regelmatig lastig deze officieren te ontwijken en na enkele flinke meppen zal je helaas het loodje leggen. Af en toe is er de mogelijkheid om te respawnen in je hoofdbasis, maar dit gaat ten koste van heel wat troepen.

http://youtu.be/PF0acZ63t4Q

Ik heb mij persoonlijk groen en geel geërgerd in enkele gevechten, puur omdat je zo wordt omringt door vijanden dat je geen kant op kunt. Daarbij komt ook nog dat de camera tijdens het vechten helemaal op je zenuwen gaat werken, waardoor het vaak lastig is om goed te mikken op de juiste vijand. Je kan de camera wel zelf besturen, maar na een seconde beslist de game dat de camera toch weer anders moet staan.

Multiplayer

Volgens mij is de inzet van de Empire modus nu wel duidelijk, dus laat ik mij gaan focussen op de multiplayer die in deze game zit. Het is namelijk mogelijk om je eigen officier aan te maken in de multiplayer, om het daarmee vervolgens op te nemen tegen iemand anders op de wereld middels gevechten.

Nou ja, vechten? Ik heb in de tijd dat ik de game heb welgeteld één online game kunnen vinden, puur omdat er zo weinig mensen te bekennen zijn binnen de multiplayer van deze game. Tel hierbij op dat de multiplayer weggestopt is in de game onder de extra’s en dat als je eenmaal online gaat vechten, de gevechten relatief kort zijn.

Graphics & Sound

Als ik kijk naar het grafische vlak van de game, dan schrik ik een beetje. De game is op dat vlak namelijk ontzettend verouderd en spuuglelijk. De game is dan weliswaar al een half jaar te verkrijgen in Japan, dat neemt niet weg dat het grafisch een stuk beter kan. Het niveau is gewoonweg bedroevend.

Elk personage bevat kartelrandjes, het menu hapert, je kan de pixels tellen in de omgevingen en zo kan ik nog wel een hele waslijst opnoemen. Het is werkelijk schandalig hoe de ontwikkelaar hiermee om is gegaan, want dit kan anno 2013 echt niet meer.

Het geluid is een simpele ‘okay’ waard. Er zijn zeker stukken waarin de Japanse achtergrondmuziek tot zijn recht komt tijdens de gevechten, maar dit gaat soms ten koste van de dialogen tijdens het vechten. Deze zijn dan weliswaar niet te verstaan – tenzij je Japans kunt spreken – maar toch hebben deze stemmen een bepaalde flow die anime fans wellicht wel aan zal spreken.

De wapens en dergelijke zijn prima qua geluiden en hebben ieder hun eigen unieke sound. De harp speelt een vrolijk deuntje als aanval, terwijl de zwaarden een snerpende *tsjing* achterlaten.

Conclusie:

Dynasty Warriors 7: Empires komt in mijn ogen over als een nieuw deel in de melkkoe van ontwikkelaar KOEI. In plaats van één game per twee/drie jaar, komt de ontwikkelaar vaak met één á twee games per jaar. Het is dan wel heel erg tof om je eigen geschiedenis te schrijven in verschillende scenario’s, maar de vele minpunten die de game kent wegen daar in mijn ogen niet tegen op. De graphics zijn over het algemeen niet erg sterk, de camera heeft zijn eigen wil, de muziek overklast de dialogen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor de fan wellicht een game om in huis te halen, aan de onervaren hack and slasher wil ik meegeven: doe het niet, tenzij je extreem overtuigt van je skills bent.

Pluspunten

  • Schrijf je eigen geschiedenis
  • Koninkrijken overnemen
  • Wapens klinken lekker
  • Lekker random button bashen..

Minpunten

  • .. wat ook weer een laag skill-niveau met zich meebrengt
  • Irritante camera
  • Haperend menu
  • Hele lelijke graphics
  • Soms overlast door teveel vijanden
  • Weinig mensen in de multiplayer