Hardware-review: PSPgo

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a96df9b485be.jpg

De PSPgo is nog niet zo heel lang verkrijgbaar en heeft al een paar keer negatief in het nieuws gestaan. Vooral het feit dat de games alleen nog maar gedownload kunnen worden houdt de gemoederen flink bezig. Boze winkeliers, welke eigenlijk meer om gratis reclame en aandacht schreeuwen, zijn niet echt blij met apparaatje. Laten we dat alleen met een korrel (lees: zak) zout nemen, want wat is nu meer waard; een paar PSPGo’s verkopen of de naam van je winkel op honderden gamesites? Juist. Maar daar gaan we het niet over hebben, we gaan in deze review meer kijken in hoeverre de PSPgo een handheld van deze tijd is en of het een goede zet van Sony is geweest om de PSP nog een keer te herontwerpen.

Het apparaat zelf

De PSPGo is puur een herontwerp van de originele PSP, eigenlijk kun je het meer zien als de PSP zoals de allereerste had moeten zijn. Maar goed, dat kun je eigenlijk wel van elk herontworpen product zeggen. Het motto van de PSPgo is eigenlijk een beetje het ‘less is more’-idee. Het apparaat is uitschuifbaar en kent geen UMD-drive meer, waardoor het makkelijker mee te nemen is en zonder enige moeite in je broekzak past. Games kopen in de winkel is vanwege het ontbreken van de UMD-drive niet meer aan de orde, alles doe je via de PlayStation Store. Met 16GB intern geheugen is hier genoeg ruimte voor, dit is tevens nog eens uitbreidbaar met een M2 Memory Stick. De M2-stick is een technologie van Sony zelf, het is dus logisch dat ze dit verkiezen boven de populaire SD-kaarten.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a96eb2fa41e1.jpg

De PSPgo is qua uiterlijk een redelijk geil apparaatje en leuk om te zien. De enorme afknapper is echter de schroefjes aan de achterkant. Dankzij deze afknapper is de PSP eigenlijk als Gigi Ravelli, alleen dan vol met acne. Blijkbaar vond het altijd zo kieskeurige Sony het deze keer niet nodig om ze weg te werken en zijn ze voor een minder duurzamere look gegaan. Ook de knopjes op het apparaat zelf voelen minder comfortabel aan als op de oude PSP’s. Het scherm daarentegen is scherper dan die van de vorige PSP’s en heeft nu een veel betere contrast verhouding. Het grootste kritiekpunt op de PSP, het ontbreken van een tweede analoge stick, is echter compleet genegeerd. De PSPGo heeft net als zijn voorgangers, één analoge stick.

Onder de motorkap

De PSPGo is in weze nog geen haartje sneller dan al zijn voorgangers, de hardware is namelijk nog steeds hetzelfde als vier jaar geleden. Een kloksnelheid van 333Mhz en 64MB RAM-geheugen waar de PSP-1000 in 2005 mee uitgerust werd, is ook gewoon weer in de PSPGo gestopt. Maar, de PSPgo heeft wel 16GB geheugen, het is natuurlijk maar wat je belangrijker vindt, snelheid of opslag. Verder is het scherm ook nog eens kleiner gemaakt, 1,27 centimeter om precies te zijn. Het loopt echter wel op dezelfde resolutie als de oudere modellen, namelijk 480 bij 272 pixels. Wel is de PSPGo nu uitgerust met Bluetooth, en kun je bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruiken als modem, om het apparaat het internet op te krijgen. Het uithoudingsvermogen van de batterij is verder nog steeds het zelfde als die van de oude PSP’s, namelijk zo’n 5 uur met WiFi aan en ingesteld op de hoogste helderheid-stand.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a96df9b3aaeb.jpg

Iets wat ons nog steeds niet helemaal duidelijk is, is het feit waarom de PSPgo geen touchscreen heeft gekregen. Je moet nu, wanneer je bijvoorbeeld muziek wilt luisteren, het ding openschuiven en met een touchscreen zou deze handeling overbodig zijn geweest. De PSPGo evolueert niet op hardware gebied en dit is toch wel iets wat dit platform heel hard nodig heeft. Het is in principe precies hetzelfde cadeautje, alleen dan in ander cadeaupapier. En hij is ook nog eens duurder ook, de PSP-3000 is op het moment van schrijven 169 euro, en de PSPGo 250 euro. Tevens had met een touchscreen gemakkelijk een telefoon-optie toegevoegd kunnen worden, het apparaat kan dan namelijk gewoon software matig uitgerust worden met een dialpad zoals we dat kennen op de iPhone. En pas dan zal het apparaat echt interessant zijn geworden, en daarom is het nu allemaal een beetje achterhaald.

Gedateerde software

Het grootste nadeel aan het PlayStation Portable platform is misschien nog wel de software. Het geheel voelt gedateerd aan en is niet meer van deze tijd. In 2005 was het ontzettend revolutionair, internetten op zo’n apparaatje waarbij je geen mobiele versie kreeg voorgeschoteld van een website, dat was geweldig. Maar tegenwoordig hebben we de Archos Tabelts, de iPhone en talloze andere portable devices die het vele malen beter doen. Zelfs Internet Explorer van Windows Mobile doet het nog beter dan de browser op de PSP, en geloof me, IE is op WM een kreng om te gebruiken. De melding dat er niet voldoende geheugen beschikbaar is krijg je zelfs nog steeds op de PSPGo. Sony mag zich zelf dus weleens achter de oren gaan krabben of het misschien niet eens tijd is voor een nieuwe firmware update die dit soort ongein verhelpt. Firmware 6.00 had dé grote update moeten worden, maar ook die update stelde nogal teleur.

Conclusie

Sony heeft het in mijn ogen totaal verkeerd aangepakt met de PSPGo. Het platform moet evolueren en het doet alles behalve dat. De software voelt gedateerd aan, de zichtbare schroefjes aan de achterkant lijken nergens op, het heeft dezelfde hardware als 4 jaar geleden, een ontbrekende tweede analoge stick en er zit ook nog steeds geen touchscreen op. Zo kan je wel uren door blijven gaan over wat Sony had moeten doen met de PSPgo en wat niet. Maar de enige conclusie die daaruit komt, is dat ze gewoon met een PSP2 hadden moeten komen. En dan het liefst met telefonie mogelijkheden, misschien leg ik dan eindelijk eens mijn iPhone aan de kant.

Pluspunten:

 • Een adembenemende klik als je hem uitschuift
 • De eerste PSP die in je broekzak past

Minpunten:

 • Oude hardware in een nieuw jasje
 • Nog steeds geen tweede analoge stick
 • Adviesprijs van 250 euro is belachelijk
 • Enorme afknapper aan de achterkant
 1.    220 XP
  salberts93's avatar

  ik heb er een!! en hij is echt geweldig jongens, ik vind hem echt gewoon cool!

 2. Anoniem -   
  77.250.159.134 (Niet geregistreerd)'s avatar

  is het je eerste ?

 3.    88 XP
  Downtrust's avatar

  yeah ik heb er ook eentje en hij is echt geweldig : D deze ‘review’ moet je alles behalve serieus nemen ^^ die schroefjes heb ik nog niet eens opgemerkt (zal zometeen is kijken), die oude hardware shit is bullshit, wat verwacht je anders van een psp? en waarom klagen voor 250 euro terwijl de ipod touch 200 kost ongeveer en de iphone 3 keer meer terwijl je enkel bel en sms mogelijkheden erbij krijgt. daar zouden mensen over moeten klagen.

 4.    83 XP
  stefan's avatar

  games kopen uit de playStation store vindt ik al maar niks
  en lijkt me ook niet lekker in mijn handen te ligen

 5. crew Management -    4430 XP
  M4GN3T's avatar

  @Downtrust: “Wat verwacht je anders van de PSP” Dat staat in de review.. namelijk dat het evolueert.

  En je spreekt je zelf al tegen met het feit dat de iPod Touch vele malen goedkoper is. En dat terwijl het op veel vlakken dingen beter doet als de PSP.

  Misschien moeten mensen jouw reactie dus alles behalve serieus nemen ^^

 6.    215 XP
  Bart013's avatar

  Die oude hardware zit er wel in, maakt mij geen zak uit. Maar breng het dan ook uit voor de prijs een fatsoenlijke prijs, en niet de nieuwprijs van de psp enkele jaren geleden. Het is namelijk de oude hardware.

 7.    954 XP
  patrickg's avatar

  ik heb nog de FAT psp xD
  en hij doet t even goed als de 3000 en de go 😉

 8.    3745 XP
  vinnie1234's avatar

  Ik ga hem zeker kopen 😀
  Volgend jaar voor 170 of zo xD

 9.    524 XP
  Glennps3's avatar

  in de review staat niks over skype ik persoonlijk denk dat de review wat overdreven is dus dat het toch een goed apparaatje is

 10.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Kleurt mooi af die zilveren schroefjes op de achterkant. Ik vind het een supergeil apparaatje. Ik heb nog geen PSP maar deze zou ik wel willen hebben, alleen niet voor 250euro’s.

  Waarom wil iedereen bellen met zijn PSP? Dan heb je iedere maand een rekening bij de PSP zitten.

 11.    1562 XP
  dikked's avatar

  ik hou het gewoon bij mijn 3000 😀

 12.    88 XP
  Downtrust's avatar

  @Magnet: Poehoe x’D je snapt hem niet he : P de ipod kost 200. terwijl de iphone 600 kost (denk ik weet niet zeker) das 3x zoveel. de psp 300 kost 150 ongeveer en de psp go 250. das bijna het dubbel. maar ook de iphone heeft maar amper verbetering tenopzichte van de iphone. wrm klagen de mensen dan enkel over de prijs van de psp? dus waarom zou ik mezelf tegenspreken? mijn mening is mijn mening. heb je hem btw gekocht of heb je gewoon ff vastgehad op bijvoorbeeld gamescom en dan voorderest afgegaan op informatie van het internet?

 13.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  Die vergelijking met Gigi Ravelli is egt dope! xD Wel een lekker wijf overegins 😀 Maarja ik sla hem lekker over, me phat doet het nog goed

 14.    488 XP
  tigertijger's avatar

  hij is wel vet maar ik zie er geen meerwaarde aan behalve dan dat ik geen umd’s mee hoef te nemen maar veder niet echt
  ik w8 nog maar even een paar jaar tot er een nieuwere versie uit is met meer funtcie’s

 15.    22 XP
  TheBigX's avatar

  Evolueren doe je in een volgende versie en zoals je al in je review zei… het is een herontwerp 😉

  btw wie kijkt er naar de achterkant?

 16.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  @TheBigX: Wie kijkt er niet naar de achterkant? Ik denk dat jij de enige op de wereld bent

 17.    215 XP
  Bart013's avatar

  @Downtrust Het verschil tussen een touch en iPhone is wel groot hoor. Sowieso is voor bellen en sms’en hele andere hardware nodig dan waarneer niet, en heb je met de iPhone ook nog eens wereldwijd internet ipv alleen op een wifi netwerk als met de touch. Die extra hardware is gewoon duur, net hetzelfde als bij alle nieuwe telefoons op de markt. De pspgo is gewoon een oudere psp, met minder functies (umd loss) in een nieuw jasje voor de nieuwprijs van de psp enkele jaren geleden.

 18.    110 XP
  Moootje's avatar

  kom op 2e analoog stick??? Dat zou oneerlijk zijn als ze dat zouden aangezien dan alle nieuwe games dan niet meer speelbaar zijn op de psp 3000 etc. En ook een psp2?? Kom op de graphics op deze ding zijn al ps2 kwaliteit wat wil je nog meer? Er moeten meer games uitkomen en niet een nieuwe psp2.Touchscreen is echt zo onzin ding, het moet een hardcore gameapparaat zijn, en als je touchscreen introduceert op zo’n vergeet dan maar de games zoals god of war , dissidia etc, enige wat je dan krijgt is troep games die je op de iphone en ds ziet. Ik denk dat jullie de punt niet zien. Het is geen iphone en geen ds, het is een psp 😉 Ze hoeven geen ds of iphone te kopieren, maar ze moeten hun weg volgen.

  Over de looks kan men nog twisten aangezien het smaak is, want vele vinden m mooi en andere vinden m lelijk.

 19.    220 XP
  salberts93's avatar

  ik heb mijn Slim en Lite 2 jaar gehad, en hij was echt prima. maar het hele punt van de Go is keuze. wil je iets écht kleins hebben, ben je bereid daarvoor een hoop geld te betalen en een paar kleine nadeeltjes te hebben, zoals misschien die schroefjes aan de achterkant die ik eigenlijk ook niet gezien had, dan is de Go jouw ding. deze review is duidelijk geschreven door iemand die ervan uit ging dat dit een soort PSP 2 was, maar dat is ie niet tis gewoon een alternatief op de normale PSP. en mensen die denken dat ie niet lekker in de hand ligt, ik vind hem zaaaalig in de hand liggen:D

 20.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  Doe mij maar de virtuaboy, die is tenminste in 3D!
  en dit flut is nog geen euro waard.

  Betaal maar lekker duur voor jullie games, ligt er een game voor 10 euro nieuw of 2e hands in de winkel, en dan betaal je er in de PSP store 29 euro voor / vind je een game niks meer aan kun je hem niet verkopen.

  Als ik geld genoeg had, had ik hem wel gekocht en voor de winkel kapot op de stoep gesmeten http://www.youtube.com/watch?v=hQ3pgTvqntE&feature=related

 21. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @213.17.116.17 (Niet geregistreerd): dan kan hij toch juist wel goedkoper zijn… 250 euro, ik heb er 170 euro voor over ofzo maar geen 250.. daar koop ik bijna een ps3 slim voor:P

 22. Anoniem -   
  82.217.220.197 (Niet geregistreerd)'s avatar

  “en kloksnelheid van 333Mhz en 64MB RAM-geheugen waar de PSP-1000 in 2005 mee uitgerust werd”

  Fout de PSP-1000 was uitgevoerd met 32MB RAM vanaf de PSP-2000 is dit 64MB RAM daarom zit er dus ook geen skype op de PSP-1000

 23.    34 XP
  barry1994's avatar

  ach, volgend jaar komen ze weer met een nieuwe, kan je nagaan! in 2005 kwam de psp 1000 uit, 2007 de psp 2000, 2008 de 3000 en nu in 2009 de PSP GO,

  Ik heb nog gewoon de Fat en heb geen zin een nieuwere te kopen, er verandert bijna niks, als ik de 2000, 3000 en go had gekocht had ik beter een iphone kunnen kopen met veel meer functies.

 24. Anoniem -   
  77.250.114.147 (Niet geregistreerd)'s avatar

  heb zelf ook een slim & lite maar de PSPGo ligt veel fijner in de hand. het schermpje is idd scherper en dat je nu geen umd’s meer hoeft mee te zeulen is ook heerlijk. ik ben echt positief verrast. ps als je in een review zeurt over een 2e analoge stick heb je je huiswerk niet gedaan..

 25.    12 XP
  Alienstitch's avatar

  Ben vandaag ook overgestapt van PSP-3004 naar PSP Go-1004 PW.
  Dit is men 5de PSP en ben onder de indruk van het nieuwe speeltje.
  Ligt lekker in de hand en voelt degelijk aan.
  Als je de drie games + GT5 download en de prijs van de €250 aftrekt kom je ongeveer op €140 uit. Dus niet zeuren over de prijs van de PSP Go.

 26.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  heb ook helemaal geen zin om hieraan geld uit te geven, denk toch niet dat ik veel zou gaan gebruiken

 27. Anoniem -   
  80.65.102.115 (Niet geregistreerd)'s avatar

  bla bla bla, je snapt er ook helemaal niks van, de psp in aangepast om piraterij tegen te gaan en om meer winst te maken slimpie. Spelletjes kan je nu downloaden, maar niet uitlenen, of je moet je psp ook uitlenen, ze zijn bezig om ervoor te zorgen dat je in de toekomst spelletjes kan huren, dus spelletjes die je eigenlijk normaal niet zou kopen ga je lekker huren en als het dan toch mooi blijkt, dan koop je het wel. Dus voor ons is het gewoon een psp in een ander jasje, maar voor sony betekent het veel meer

 28.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  Heeft de reviewschrijver de PSPgo al zelf in het echt gezien? Want de schroefjes op de achterkant vallen niet eens op..

  Waarom kritiek op 2de analogestick? Sony kan er geen 2de analog stick aanvast binden. Omdat het anders een HEEL nieuwe apparaat is. En dus zeg maar de PSP2 zal zijn. Dan komen er ook volgens nieuwe games die alleen voor de PSPgo dan afspeelbaar zijn. Het is geen PSP2 dus dit is geen min punt!

  Hij heeft niet eens over de nieuwe dingen op de PSPgo alleen maar dingen wat het zelfde zijn. Zo geef je de mensen nooit genoeg informatie wat hij nieuw heeft.

  Wat nieuw is aan de PSPgo is de Bluetooth. Je kan er nu overal mee op internet maar je moet wel een Bluetooth Modem (bv. Telefoon met Internet) hebben. De Playstation 3 Controller kan je er ook op aansluiten en heel dat ding met je PS3 Controller besturen. Zo is het handig als je PSPgo op een TV hebt aangesloten dan zit je zonder draad aan de TV vast.

  De nieuwe dingen in de Software. Het grootste wat opvalt en wat iedereen al gezien heeft, is als je de PSPgo dicht geklapt hebt dan zie je een klok. Maar je kan hem ook instellen op slaap stand. Je moet ook een geboortedatum invullen. Als je je PSPgo dan dichtklapt op je verjaardag dan zegt je PSPgo: ‘Gefeliciteerd met je Verjaardag’ en dan zie de klok daarna. Maar dan moet je hem natuurlijk niet op slaapstand hebben staan.

  Wat ik mis aan de Software is de Batterij Informatie. Die wel volgens op de 1000 en de 2000 zitten. Nou kan je niet zien hoever je PSPgo opgeladen is en hoelang je er nog meer kan spelen.

  Wat nog meer nieuw is aan het software is dat je het spel kan pauzeren. En dan in je XMB een muziek luisteren of een andere spel doen. Maar als je dat spel dan pauzeert dan gaat het gepauzeerde spel weg.

  En nu nog het apparaatje zelf. Er word niks vertelt over de nieuwe aansluiten etc. Je hebt een aansluiten voor je koptelefoon en een aansluiten voor de PSPgo-kabel. Met de aansluiten van de PSPgo-kabel kan je je PSPgo verbinden met PC (Software MediaGO) of hem opladen met een simpele meeleverde AC Adapter.

  Ik vind overgens een hele slechte(!) review met heel wat dingen die er niet worden vertelt!

  BTW: Let niet op mijn nederlands

 29.    60 XP
  Ruben-17's avatar

  Heb hem zelf ook, het is voor mij de eerste psp die ik heb dus ik vind het niet zo achterhaald. Wat ik wel begrijp als je al een psp hebt sinds 2005.
  Ik vind wel dat er mooie vergelijkingen zijn gebruikt!:P
  ”Dankzij deze afknapper is de PSP eigenlijk als Gigi Ravelli, alleen dan vol met acne. ”
  lol

 30.    219 XP
  wimb00's avatar

  koop em wel als ie goedkoper is:D

 31.    1386 XP
  ItsRedd's avatar

  @JoeyNL: Dit meen je toch niet serieus he?

  Zaten wij te wachten op een vernieuwde PSP? Ja. Zaten we te wachten op een PSP die eigenlijk hetzelfde is, maar dan slechter? Nee.

  – Nog een anologestick is niet iets wat wij hier verzinnen, daar vraagt de community al geruime tijd om.

  – Volgens mij hebben we het ook over de Bluetooth gehad, dus waar je het punt vandaan haalt dat we informatie achter houden snap ik niet helemaal? Overigens, dat het handig is om je PSP aan te sluiten op je TV en dan met een Dualshock je games te spelen weet ik niet. Ik gebruik daar namelijk een gewone console voor? De PSPGo is voor onderweg, niet om thuis achter je tv met een dualshock te gaan zitten gamen.

  – Een klok op de PSPGo. Ja, dat is inderdaad wel een reden om hem te kopen. En de verjaardagsmelding al helemaal, dat zijn echt ongelooflijk belangrijke features! (…….. really?)

  – Een koptelefoon kon ook op de PSP, evenals hem aansluiten op een PC en hem opladen via een AC Adapter.

  De rest van je reactie snap ik niet, dus daar ga ik dan ook maar niet op in.

 32. Anoniem -   
  81.204.255.73 (Niet geregistreerd)'s avatar

  te duur

 33. Anoniem -   
  Tom's avatar

  kan james bond ook op de pspgo?? kan het nergens vinden