Het zal je misschien niet zijn ontgaan, maar de PlayStation Vita is niet het praalhaantje als het gaat om verkoopcijfers. Tijdens (en enkele maanden na) de lancering in het westen kwamen er wel goede games uit, maar bij lange na niet genoeg om het gros van de gamers te bekoren.

Sony had het succes van haar jongste portable compleet verkeerd ingeschat en de verkopen bereikten niet de verwachte hoogtepunten. Eerder zag het diepe dalen, vooral als je het vergelijkt met de verkopen van de 3DS, welke die van de PS Vita doen verbleken.

Aangekomen in 2013, en iets langer dan één jaar na de release van de PS Vita, blijkt uit gelekte rapporten van de NPD Group dat de harde waarheid nog grimmiger is dan eerder het geval leek. De PS Vita ging namelijk sinds februari 2012 tot en met februari 2013 ongeveer één miljoen keer over de toonbank, waar de PSP in 2005 zelfs meer dan dat getal behaalde in slechts één maand: 1,12 miljoen.

Wellicht lag het aan het feit dat Nintendo met haar pas uitgekomen DS nog niet zo’n grote bedreiging was als dat het nu is (of dat de handheld markt überhaupt nog niet zo booming was als nu), maar daardoor zijn deze cijfers niet minder verontrustend. Ondertussen stijgt de populariteit van de handheld gestaag, dus hoe diep het dal ook was – Sony is op de goede weg om haar jongste telg weer op de been te krijgen.