In een eerder bericht vandaag kon je al meer lezen over het PlayGo concept, waarmee je tijdens het downloaden al met dezelfde game aan de slag kunt op de PlayStation 4. Een erg fijne en interessante feature, maar dat is niet alles, want PlayGo bestaat eigenlijk uit een tweetal onderdelen.

Het bekende onderdeel is het spelen terwijl je downloadt, maar dat is niet alles, want het systeem stelt de console ook in staat om games te installeren vanaf een Blu-ray disc terwijl je speelt. Dit suggereert dat de ellenlange installatietijden die we kennen van de PlayStation 3 op de PlayStation 4 voorbij zijn.

De Blu-ray drive is in verhouding tot de rest van de hardware in PlayStation 4 eigenlijk een beetje aan de langzame kant voor dataverwerking en daarom zal de PlayStation 4 data die aangesproken wordt tijdens het gebruik hiervan automatisch installeren op de hardeschijf. Ook zal er op momenten dat een game ‘stationair’ draait data geïnstalleerd worden. Dit zal dan de resterende data zijn.

Gevolg is dat na een uur of twee de gehele game min of meer is geïnstalleerd op de PS4 en de game heeft hier altijd toegang tot en dit zal de laadtijden ‘drastisch’ inkorten, aldus de lead-architect van de PS4, Mark Cerny.

“So, what we do as the game accesses the Blu-ray disc, is we take any data that was accessed and we put it on the hard drive. And if then if there is idle time, we go ahead and copy the remaining data to the hard drive. And what that means is after an hour or two, the game is on the hard drive, and you have access, you have dramatically quicker loading… And you have the ability to do some truly high-speed streaming.”

Om het Blu-ray gebruik nog wat verder te ondersteuning bevat de PlayStation 4 een unit die zlib decompressie ondersteunt en op deze manier kunnen ontwikkelaars hun data comprimeren en de PlayStation 4 zal dat in in no-time decoderen.