Het is alweer tweeënhalve maand geleden dat Sony haar nieuwste console, de PlayStation 4, heeft onthuld. In de tussentijd is er veel informatie vrijgekomen over de hardware en software van de console, alsook software in de vorm van games van first- en third party ontwikkelaars.

Microsoft was tot enkele dagen geleden erg stil gebleven, met zelfs het nieuws dat Microsoft de onthulling van de nieuwe Xbox had uitgesteld als gevolg van Sony’s vroege persconferentie, welke licht wierp op hun visie op de nieuwe generatie in gaming. Ondertussen is bekend geworden dat Microsoft’s antwoord voor Sony zal worden uitgesproken op donderdag, 21 mei.

Hoe dit eraan toe zal gaan weten we nog niet, maar analisten doen graag een boekje open over hoe zij over de gang van zaken denken. In dit geval wil Jesse Divnich zijn mening kwijt over de strijd tussen Sony en Microsoft. Volgens hem brak Microsoft het zweet niet uit nadat de wereld even stil stond bij de innovatie die Sony bracht op 20 februari. Fundamenteel is er niets veranderd en ook heeft Microsoft niet Sony’s persconferentie als aanleiding gezien om de onthulling van hun next-gen console uit te stellen.

“Sony’s early announcement was a surprise to us all, but I doubt it had any material impact on when Microsoft planned to announce their next hardware.”

Ook zegt hij dat het ‘nooit te laat is voor Microsoft’. Zij zijn het meest gevestigde bedrijf en handelen op hun eigen tempo.

“It’s never too little too late for Microsoft. They are the incumbent. Microsoft operates at its own pace and I don’t think the PS4 announcement has fundamentally changed their next-generation strategy.”

Daarnaast is ook de hype omtrent next-gen gaming niet ingezakt sinds de PlayStation Meeting, waarop de PS4 de lat meteen heel hoog legde. Alle grote hardware onthullingen zijn belangrijk en zo worden die ook altijd ervaren. Divnich verwacht dat EA en Activision de samenwerking aangaan met Microsoft om zo een onvergetelijke conferentie te creëren.

“All major hardware unveils are important. We never forget them and they act as the catalyst to driving awareness and purchase intent ahead of the official launch.”

Denken jullie dat Microsoft toch nog stiekem wat aanpassingen heeft aangebracht na het zien van Sony’s persconferentie of zal Microsoft toch al een heel solide basis hebben gehad op het moment dat de PS4 onthuld werd?