Review: FIFA 10

Review FIFA 10 – Vele gamewebsites zijn ons al voorgegaan met het plaatsen van een FIFA 10 review. Vaak ten onrechte, want wij zijn van mening dat je een footie echt door en door moet spelen om er een goede review over te kunnen schrijven en de minpunten te ontdekken. Vandaar dat we dus ook iets later zijn met het plaatsen ervan. FIFA 10 is, zoals je waarschijnlijk al weet, een zeer goede game maar kent toch een aantal minpunten. Welke dat zijn? Dat lees je in de review!

EA heeft tv gekeken

Heel wat voetbalwedstrijden zullen zijn bekeken in het kantoor van EA om echte wedstrijdsituaties in de game te kunnen verwerken. Zo hebben verdedigers meerdere manieren om een bal te onderscheppen, en passen ze die per situatie anders toe. Zo zal een verdediger zijn been naar achter steken, met een omhaal de bal uit de zestien wegwerken, een karate kick na een sprint uitvoeren om een bal op een meter hoog weg te schieten en nog veel meer. Wie veel voetbal op tv kijkt en FIFA 10 speelt, zal veel momenten gaan herkennen.

360-graden dribbel systeem

EA heeft een aantal veranderingen doorgevoerd in FIFA 10. De belangrijkste hiervan is het 360-graden dribbel systeem. Dit houdt in dat je als speler werkelijk alle kanten op kan. Het vereist enige oefening, maar wanneer je dit onder de knie hebt zul je merken dat je gerichter op het doel schiet en passes beter in de voeten speelt. Zeker als je veel FIFA 09 hebt gespeeld is dit wennen. Door deze toevoeging zijn er meerdere manieren om doelpunten te maken, waardoor elke doelpunt uniek aanvoelt. In FIFA 09 scoorde je vaak meerdere malen ‘hetzelfde’ doelpunt in een wedstrijd, in FIFA 10 zal dit vrijwel niet gebeuren. Het is echter wel een riskante vernieuwing, aangezien er online veel gamers zullen zijn die zo goed kunnen dribbelen dat ze zo door je defensie heen wandelen.

Live Season 2.0

Om de gamer meer te betrekken bij de resultaten van zijn favoriete ploeg in het echt, heeft EA een interessante mode toegevoegd bij Live Season. Je kunt namelijk wedstrijden uit het echt naspelen in de game en proberen een beter resultaat neer te zetten dan de spelers daarvoor op de real-life groene mat hebben gedaan. Nadeel is wel dat je 9,99 euro dient te betalen voor Live Season 2.0. Dit is totaal onnodig en EA zou een voorbeeld moeten nemen aan de NBA-serie van 2K Games. In die games kun je elke dag een gratis update downloaden met alle statistieken, vormen en resultaten van teams en spelers. Dat EA hier dan 9,99 euro voor vraagt is naar onze mening werkelijk belachelijk.

Extras

Wie zich verheugde op de manager-mode van FIFA 10 komt (voorlopig) bedrogen uit. EA beloofde veel verbeteringen, maar die zijn niet allemaal met succes doorgevoerd. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 63 bugs gemeld bij EA, wie dus vooral deze mode wil gaan spelen kan beter even wachten tot EA de bugs deels heeft verholpen.

Vele gamers hebben in FIFA 09 zichzelf gecreëerd om met zichzelf zo hoog mogelijk te spelen bij een club en het Nederlands elftal te halen. Deze mode is in FIFA 10 uiteraard weer aanwezig met als belangrijkste verbetering het kunnen toevoegen van je eigen foto op het hoofd van je speler. Zelfs de commentator probeert je achternaam uit te spreken!

Tegendraads inkoppen

De grootste ergernis in FIFA 10 is het feit dat spelers niet tegendraads kunnen inkoppen. Bij een voorzet van de rechterkant zal de kopper, meestal de spits, altijd in de linkerhoek koppen. Hoe erg je ook met je analoge stick naar de andere hoek duwt -die dan meer open is-, alsnog kopt de aanvaller de bal naar de linkerhoek. Dit is erg vervelend, want elke keer als ik een voorzet geef op mijn spits die bij de tweede paal staat kopt hij of naast, of in de korte hoek. Elke spits zou in het echte leven tegendraads de bal inkoppen als zij zulke kansen krijgen. Vele kansen gaan hierdoor verloren. In zo’n goede voetbalgame als FIFA 10 is het eigenlijk bizar dat een speler niet tegendraads kan inkoppen.

Super verdedigers

Een ander nadeel in FIFA 10 zijn sommige verdedigers, die heeft EA simpelweg te goed gemaakt. Hierbij gaat het om verdedigers als Puyol, Pepe, Sergio Ramos, Terry en nog vele andere. Deze verdedigers kunnen werkelijk elke speler van de bal af zetten. Aan de ene kant wel logisch, het zijn immers goede verdedigers. Maar als ik Ibrahimovic met de bal richting mijn zestien zie komen switch ik tussen mijn spelers totdat ik bijvoorbeeld Terry heb om vervolgens op Ibrahimovic af te lopen en de bal af te pakken. Het is wel nodig dat dit kan, omdat sommige mensen zo goed kunnen omgaan met het 360-graden dribbelsysteem en anders niet van de bal af te krijgen zijn. Het blijft wel een aparte manier om balans aan te brengen tussen verdedigen en aanvallen.

Tempo in de game

Een groot kritiekpunt in FIFA 09 was het tempo. Bij buitenspel duurde het lang voordat je eindelijk weer door kon spelen. Dit is net als de laadtijden in FIFA 10 sneller gemaakt. EA heeft veel kleine verbeteringen doorgevoerd waardoor de gameplay sneller verloopt. Zo kunnen keepers de bal veel sneller richting een speler werpen.

Het filmpje tijdens het wisselen van een speler is nog altijd het ‘stadionshot’. Daarbij zie je een stukje van het stadion waarna de wissel plaatsvindt. Nergens voor nodig natuurlijk en het is bijzonder hinderlijk tijdens het spelen. Ook het filmpje dat je vaak bij een corner te zien krijgt is er slechts één en ook die komt steeds terug, namelijk een speler die met handgebaren duidelijk maakt dat zijn team rustig aan moet doen. Al deze filmpjes halen simpelweg het tempo uit de game. Ik ben ervan overtuigd dat het speelplezier omhoog gaat als je al deze tussenfilmpjes ertussenuit haalt. Dit is bij PES wel het geval waardoor het speeltempo hoger blijft en je de game langer blijft spelen. Ook online zal dit dit prettig zijn, zodat je PlayStation 3 niet meer via je internetverbinding een inspiratieloos filmpje hoeft te laden.

Conclusie

In de bovenstaande alinea’s heb ik een aantal minpunten opgenoemd, maar een slechte game is FIFA 10 absoluut niet. EA is verder gegaan met een basis van zo’n 70% FIFA 09, wat al een topgame was. Door hierop voort te borduren is FIFA 10 een succes. Je kan echt lekker voetballen en het is heerlijk om te spelen. Hierdoor neem je de minpunten voor lief en zul je heel veel plezier beleven aan FIFA 10. Zeker samen met vrienden en online blijf je deze game spelen tot het volgende deel uitkomt.

Pluspunten:

 • Elk doelpunt voelt uniek
 • Nederlands elftal aanwezig!
 • Sfeer is goed (Engels commentaar, stadion)
 • Afstand schoten kunnen erin
 • De game speelt gewoon heerlijk!

Minpunten:

 • Niet tegendraads kunnen inkoppen
 • Nog steeds vervelend en onnodig lange filmpje bij wissels en andere momenten
 • Grafisch weinig vernieuwend
 • Nederlandse commentaar blijft een drama
 • Betalen voor Live Season 2.0

18 reacties

 1.    168 XP
  Mowie24's avatar

  Goede review.
  Ik ben het echt helemaal met je eens.
  Het irritantste vind ik de keiharde verdedigers
  Veel sites hebben gewoon een review gemaakt van hun eerste ervaring en indruk van de game, zonder echt een paar intensive uren erin te stoppen.
  Alleen vind ik wel dat het 360-graden dribbelen wel bij pluspunten hoort te staan. 🙂

 2.    43 XP
  ewald's avatar

  goede review maar ik vind het wel wat meer waard dan een 7.5 maar ja bedankt ps3-sense

 3.    5 XP
  JoodNL's avatar

  Je vergeet alleen even te melden dat het online momenteel slecht te doen is!
  Meerdere malen een disconectie…..

 4. crew Management -    4920 XP
  M4GN3T's avatar

  Ik had mezelf eens voorgenomen het nooit te laten gebeuren om een cijfer van een review te veranderen, maar helaas is dat vandaag wel gebeurd. Aangezien we niet willen dat mensen zich rare dingen in hun hoofd halen plaats ik dus maar even een rectificatie. Tijdens het kopieren van de plus en min-punten van de NFS: SHIFT review hebben we ook per ongeluk het cijfer gekopieeerd. De 7.5 die je dus zag hoorde niet bij FIFA 10, maar was nog van SHIFt. De echte cijfers zijn er nu bij geplaatst.

 5.    229 XP
  csvichf's avatar

  eindelijk eens een echte eerlijke revieuw 😀

 6. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  De graphics vind ik geen 8.7 waard omdat PES er veeeeeeel beter uitziet maar de gameplay van PES vind ik wel een beetje tegenvallen maar oke,, en fifa 10 vind ik bijna identiek aan fifa 09 qua graphs:P

 7. Anoniem -   
  62.131.201.65 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Al die bugs in manager mode lijken mij ook een aardig minpunt. Voor mij de rede om het spel (nog) niet te kopen aagezien ik meestal alleen maar manager mode speel. Maarja als je dan de verkoopcijfers bekijkt lijkt het merendeel daar schijt aan te hebben dus of EA het snel fixt? dat moet maar blijken.

 8.    257 XP
  Joost's avatar

  @Mowie24: of het systeem een pluspunt is moet nog blijken, want online zullen er vast mensen komen die zo kunnen dribbelen dat je ze niet van de bal af kan krijgen. Is vaak een kwestie van tijd voordat mensen het doorkrijgen en toepassen. Het is wellicht een pluspunt, maar ik ben nu nog huiverig 😉 @GlobalSoldier: Het gaat er niet alleen om hoe de spelers eruit zien. De graphics is ook het totale plaatje (vind ik). Duidelijk menu, goed opgemaakt, spelers bewegen realistisch, spelers bewegen verschillend en spelers reageren anders. Dat hoort er ook bij vind ik 😉

 9.    56 XP
  wajan7's avatar

  ik wil hem wel kopen aleen gaat mijn andaagt en portemene toch naar andre titels zo als uncarted2, assasins creed2, mafia2, heafy reain!! geen geld voor fifa en nee ook niet voor pes

 10. Anoniem -   
  87.212.156.13 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @wajan7: Gelachen om je spelfouten eey, keep this up and you’ll be making my day over and over again 😀

 11. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @Joost: Hmm nja ben ik het mee oneens, graphics gaat bij mij meer echt om de graphics zoals framerate spelers etc.., hoe de menu’s er uit zien vond ik wel beter in fifa 10 maar niet zowat 10x mooier ofzo:P dan zou je PES 2010 een 9,8 ofzo moeten geven want die ziet er tog wel 100x mooier uit als Fifa 10 maar die speelt weer wat minder:P tevens zeg je bij minpunten dat de graphs vrijwel t zelfde zijn dus ik vind het nogal apart dat het toch nog een 8,7 krijgt.. Maarja..:P

 12.    6 XP
  Jimbasshunter's avatar

  Deze review is echt bagger,
  een 8.9 is bijna een 9 en een 9 komt al in de buurt van een perfecte game,
  nou en deze game komt bij lange na nog niet in de buurt van perfectie

 13.    257 XP
  Joost's avatar

  @GlobalSoldier: Ze waren goed, dus waarom dan opeens lager geven? En de spelers hebben zo veel animaties meegekregen dat de graphics een hoog cijfer hebben. Als de spelers ook nog eens net zo realistisch leken als in PES 2010 was het cijfer nog hoger uitgevallen. @Jimbasshunter: Als je zo gaat beredeneren zal elke game op zijn hoogst een 8 scoren. Het gaat er niet om hoe perfect een game is, maar ook hoe goed het is ten opzichte van de rest. FIFA 10 is zo’n goed voetbalspel dat hij een 8,9 verdient. Een game hoeft niet perfect te zijn of er dicht tegen aan liggen. Als de game goed is, leuk om te spelen verdient het een hoog cijfer. Als jij het er niet mee eens bent daag ik je uit om een review van FIFA 10 te schrijven op jou manier, ik ben benieuwd 🙂

 14.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ach ja een paar min puntjes moet ook kunnen, anders hebben ze volgend jaar niks te verbeteren 😉 Moet deze game nog ff halen maar in mijn collectie komt die zkr wel!

 15.    359 XP
  Ernesto!'s avatar

  Pes lijkt me echt beter xD

 16. Anoniem -   
  77.250.192.130 (Niet geregistreerd)'s avatar

  deze gast is zeker een pes fan nerdj

 17. Anoniem -   
  145.97.65.62 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Als iemand die altijd Pes heeft gespeeld en sinds 2 jaar richting FIFA is verhuisd wil ik even een steentje of 2 bijdragen.

  Hoe kan iemand nou beweren dat PES er grafisch beter uitziet dan FIFA ?
  Het enige dat ik kan ontdekken is dat de gezichten in PES beter lijken op de real life spelers, maar dat is dan ook het enige. Dat idiote houterige bewegen van die animaties is in deze tijd toch een lachertje. Zeker op de huidige systemen is dat echt achterhaald. Als het PES team hier in de volgende 2011 versie niets RADICAAL aan verbeterd kunnen ze beter gewoon lekker bij de kachel blijven zitten en pacman gaan spelen. Verloren zaak.

  Verder vind ik het feit dat iemand PES blijkbaar leuker of een betere game vind (opmerkingen als PES NERD) volkomen irrelevant voor het geven van een review van FIFA. Persoonlijk ben ik het niet eens met de gegeven cijfers maar dat kan want dat is namelijk een review, een persoonlijke beleving van de diverse onderdelen van een spel. Ik ken de andere reviews die Joost heeft geschreven niet, maar ik denk dat hij een erg hoge standaard heeft eer hij tevreden is met een game 🙂 Zijn review is volgens mij eerlijk en onderbouwd en hij houdt de game volgens mij tegen het licht met in de ene hand Pes en de ander Fifa. Allemaal prima.
  Wat ik wel verwonderlijk vind is dat je Graphics, Sound en Replayability beoordeeld met 7,5 of 7 en vervolgens op een gameplaycijfer komt van 8. Dat kan ik niet met elkaar rijmen. In mijn beleving is Gameplay namelijk de optelsom van de andere cijfers omdat die voor het overgrote deel uitmaken of je een spel met plezier speelt of niet (gameplay)Waarschijnlijk heeft Joost een andere kijk op gameplay. Maar dat maakt zijn review er niet minder om.

 18. Anoniem -   
  Ron's avatar

  Wat mij persoonlijk mateloos irriteert aan fifa 10 is het volgende:

  Bij het online gamen schiet je werkelijk als een komeet omhoog in de niveau-ranking. Ik stond zelf binnen relatief korte tijd op niveau 15.. en daar zit het probleem dan ook.. ik zit nu op een niveau waarin ik steeds tegen hele vervelende verliespartijen aanloop…waardoor mijn puntentotaal terugloopt maar niet mijn niveau. Ik zat op een gegeven moment op 1400 punten en wel op niveau 15.( 1800 ).. maw.. je moet dus verdomd veel achter elkaar gaan winnen om uberhaupt hoger te komen. Los daarvan kun je je niveau niet resetten..dus ik blijf op dat niveau hangen dat dus feitelijk gewoon te hoog voor me is. Je kunt uiteraard zeggen dat ik meer moet oefenen en beter moet gaan worden, maar dan moet je wel lol in het spel hebben en niet 25 van de 30 partijen opeens verliezen. die 360 graden dribbel nekt me keer op keer..en dat vind ik jammer.

  los van deze frustratie, kan ik me prima vinden in de review en ben ik het ermee eens dat het gewoon een heel goed spel is. los van de kleine dingen die al genoemd zijn, speelt het heerlijk.

  tis alleen frustrerend om te zien hoe verschrikkelijk veel pech je kan hebben in zon spel;)