DLC Special: Metal Gear Rising: Revengeance – Jetstream Sam – Metal Gear Rising: Revengeance was een meer dan goede game die de hack & slash gameplay naar een nieuw niveau wist te brengen met toffe gameplay features. In de game zelf speel je als Raiden, maar het universum kent meer personages, waaronder Samuel Rodriges, die ook een cyborg is. Dit personage kwam in de game al goed naar voren, maar er is meer over hem te vertellen en dat resulteert in een extra hoofdstuk voor de game als downloadbare content. Wij gingen ermee aan de slag en je gaat nu lezen wat onze ervaring ermee was.

Identieke gameplay, maar…

Voor deze downloadbare content heeft Platinum Games teruggegrepen naar eerdere locaties uit de volledige game, welke je met Raiden al aan deed. In dat opzicht is het weinig verrassend, hoewel je tussen de bekende locaties door ook een paar nieuwe te doorkruisen krijgt. Dit geeft wel het gevoel dat Platinum Games het zichzelf gemakkelijk heeft gemaakt en dat zien we op meerdere vlakken terug als we wat nader naar de content kijken.

De gehele gameplay is identiek aan die van de volledige game, dus dat betekent dat je met Samuel er ook lekker op los gaat hakken. De manier van spelen is ongewijzigd gebleven, maar waar Raiden geen blockfunctie tot zijn beschikking had, heeft Samuel deze wel. Het is geen perfecte block, maar lichte aanvallen worden afgeweerd en dat is wat ons betreft een fijne toevoeging. Blokken heeft overigens geen zin bij eindbazen, maar goed, enige uitdaging is nooit verkeerd natuurlijk.

Los daarvan heeft Samuel wel een aparte move en dat is als je driehoekje inhoudt, dan gaat hij de zware aanval opladen, met als gevolg een harde klap bij de vijanden. Dat is eigenlijk het enige verschil ten opzichte van Raiden, dus ook op het gebied van gameplay hoef je niet al te veel te verwachten en dat is eigenlijk best jammer. Raiden en Samuel zijn qua persoonlijkheden erg verschillend en hier had dus zeker meer in gezeten. Het is dan ook jammer om te zien dat dit erg beperkt blijft.

Op een uurtje ben je klaar

Een ander punt van kritiek is dat we een uur na het opstarten van de content al klaar waren met het nieuwe hoofdstuk. Samuel heeft zich aangesloten bij Desperado Enterprises en de reden daartoe wordt in dit hoofdstuk verder toegelicht. Het verhaal is doordat het in totaal slechts een uurtje gameplay biedt dusdanig slap dat het nogal cliché is en goedkoop aanvoelt. Bovendien is een tientje, wat de DLC moet kosten, nogal aan de forse kant voor slechts een uurtje extra gameplay.

Conclusie:

Als je die-hard Metal Gear Rising: Revengeance fan bent en je bereid bent een tientje te betalen voor een uur extra gameplay, dan zal het zeker vermakelijk zijn. Maar zelfs dan is het eigenlijk nog de vraag of de DLC het geld waard is, want het is in verhouding tot wat je ervoor terug krijgt absurd duur. Ook is het qua gameplay niet heel anders dan de gewone game en het hergebruiken van omgevingen maakt dit repetitieve gevoel compleet. De Jetstream Sam DLC is tof, simpelweg doordat de gameplay erg goed is, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wellicht wachten tot de prijs zakt, want een tientje is veel te duur.