Hands-on: Deadpool – Vorig jaar woonde ik de presentatie van Deadpool bij op de GamesCom, een game die net was aangekondigd door Activision en High Moon Studios. Wat ik me vooral nog goed herinner was dat de game uiterst vermakelijk was en dan vooral vanwege het personage Deadpool zelf. Deadpool is namelijk een ontzettende grappenmaker en binnen het Marvel universum is het een behoorlijke vreemde eend in de bijt vanwege het feit dat hij als ‘huur-superheld’ klusjes opknapt voor zowel goede als slechte opdrachtgevers. De presentatie ligt nu enige tijd achter mij en aangezien de release nadert kon ik bij Activision aan de slag met het begin van de game.

Dikke lol in het appartement van Deadpool

High Moon Studios is de ontwikkelaar van de game en die studio kennen we natuurlijk van onder andere de Transformers games. De presentatie van vorig jaar smaakte absoluut naar meer en ik hoefde dan ook geen twee seconden na te denken toen we de vraag kregen of we de game even wilden spelen. Nu ik zowel de presentatie heb bijgewoond en zelf met de game gespeeld hebt, kan mijn lol niet meer op. Dit gaat een uiterst grappige game worden met daarbij ook nog eens toffe combat.

De game begint in het appartement van Deadpool, waar hij net te horen heeft gekregen dat zijn idee om een game over hem te maken is geaccepteerd door High Moon Studios. Je bent hier volledig vrij om te doen en laten wat je wilt, want door het gehele appartement kun je van alles en nog wat doen. Denk aan TV kijken, waar je – hoe kan het ook anders – comics van Deadpool op ziet. Ook kan Deadpool even de kok uithangen, een opblaaspop opblazen en meer. Geinig detail, als je een paar keer de watercooler aan en uit zet zegt Deadpool dat hij naar de wc moet. Wel, dat is natuurlijk mogelijk…

Humor ten top

Als je dan eenmaal op de wc zit en je behoefte wilt doen verschijnt er een klein zwart blokje in beeld, dit om zijn lichaamsdelen af te dekken die onder het pak zitten.  Voordat Deadpool echter zijn broek uit doet pakt hij het zwarte blokje om deze vervolgens enorm op te rekken en hiermee de illusie te wekken dat hij een enorme… je vat hem wel. Dit is één van de vele acties die je gaandeweg zult aantreffen en dat is behoorlijk kenmerkend voor Deadpool. De acties die hij uithaalt of de uitspraken die hij doet zijn zo ontzettend flauw dat het bijzonder grappig en vermakelijk is. Vooral die uitspraken in de game werken op je lachspieren.

Tijdens het spelen gooit hij de ene one-liner na de andere eruit, maar het klopt altijd wel met de situatie en bovendien hebben we de game tot waar mogelijk in de previewversie twee keer uitgespeeld en geen enkele keer hetzelfde gehoord. Dat betekent dus dat er een goede variatie in de game aanwezig is qua uitspraken en datzelfde geldt voor de vele grappige momenten die je zult meemaken. Nu hebben we ruim anderhalf uur gespeeld en dat is natuurlijk niet tekenend voor de gehele game, maar op basis van deze speelsessie lijkt het er op dat High Moon Studios dit goed voor elkaar heeft. Dat is overigens niet het enige dat ze goed voor elkaar hebben.

Wapens upgraden en tegelijkertijd gebruiken

Om heel eerlijk te zijn was ik aanvankelijk toch een beetje sceptisch. Niet vanwege het concept, maar meer vanwege de reputatie van dergelijke games. Er zijn immers tig Spider-Man games verschenen en er zijn er slechts een paar die echt heel goed zijn. Nu was de presentatie vorig jaar uiterst vermakelijk, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Des te meer ik erg blij was om te constateren dat High Moon Studios overduidelijk al hun energie in deze titel stopt. De gameplay voelde feilloos aan en zowel de combat met je twee katana’s, alsook met de pistolen en ander schietgerij, werkt prima en deze zijn ook nog eens op diverse punten te upgraden.

De gevechten met de vele vijanden waren verre van moeilijk en ook de eerste eindbaas was niet al te ingewikkeld, maar als superheld ben je nu eenmaal wat sterker en beter dan de anderen en hoewel je veelal de overhand hebt, neemt dat niet weg dat het erg tof is om lekker te knokken. Deadpool kan diverse dingen tegelijkertijd gebruiken en daarnaast is het ook mogelijk om naast ‘standaard’ wapenmateriaal ook wat uniekere dingen aan te schaffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een berenklem? Ja, precies, dat is lachen en bovendien nog effectief ook.

Het upgraden van je wapens kan, zoals al aangegeven, op verschillende punten. Denk aan meer kracht, munitie enzovoort. Wel zijn de upgrades, evenals nieuwe wapens die je ook kunt kopen relatief duur. Maar door DP Points (Deadpool Points) te verzamelen, wat op zich vrij snel gaat, kun je uitbreidingen en meer unlocken. De gameplay is eigenlijk op zichzelf vrij standaard en nergens echt bijzonder, maar door de vele wapens, toffe gevechten en vanzelfsprekend de vele humor is het een game die erg tof in elkaar steekt. Ook visueel zag het er netjes uit en de voice-acting, evenals muziek, is ook al dik in orde.

Voorlopige conclusie:

Deadpool is een tof personage dat eigenlijk al veel eerder een eigen game had moeten krijgen. Het idee dat Deadpool het gehele script van de game bij elkaar ‘schrijft’ door te spelen geeft een soort kleine mindfuck aan het geheel, maar dat is precies wat bij hem past en ondanks dat de gameplay an sich niet al te spectaculair is moet de game het vooral van de acties en opmerkingen van Deadpool hebben en de toffe gevechten op zich. Het is even afwachten hoe de uiteindelijke game zal zijn, maar ik weet al wat ik eind juni ga doen: verder loltrappen met de grootste clown uit het Marvel universum.