Review: Uncharted 2: Among Thieves

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a16b6cad3ca5.jpg

Review Uncharted 2: Among Thieves – Het is altijd een genot om een game te gaan recenseren waarvan je weet dat die gewoon enorm hoog gaat scoren. Ik heb de game al een paar keer kunnen spelen op onder andere de Gamescom in Keulen, maar ik heb eigenlijk al het mogelijke nieuws om Uncharted 2 zo goed als vermeden. Want meestal als je veel gaat lezen over een game en alles al weet, valt het uiteindelijke product (bijna) altijd tegen. Een week geleden was het echter eindelijk zover, de reviewcode van Uncharted 2 had ik weten te bemachtigen en dus was het de hoogste tijd om op schattenjacht te gaan. En of we tevreden zijn? Dat lees je in deze review.

Film of game?

Natuurlijk weten we eigenlijk allemaal wel dat Uncharted 2 een game is, maar het is er wel ééntje met een nogal filmische ervaring. In de sequel van de game ligt de nadruk niet zo op het verbeteren van de gameplay (deze was al goed in Uncharted 1) maar meer op het meeslepende verhaal en alle actie. Je merkt dan ook dat de gamesindustrie al dichter bij de filmindustrie begint te komen. Ik heb nog nooit een game gespeeld die echt zo’n goed verhaal wist de combineren met een hoop, wel af en toe voorspelbare, actie. Je baalt gewoon wanneer je de game uitgespeeld hebt, want Uncharted kun je je hele leven doorspelen, zo goed is het verhaal. Want ik ben vast niet de enige die Uncharted: Drake’s Fortune ook nog regelmatig in zijn PlayStation 3 heeft gedrukt om hem nogmaals uit te spelen. Dit gaat waarschijnlijk met Uncharted 2: Among Thieves nog veel meer gebeuren. En dit is in mijn ogen toch wel een mijlpaal als het om gamen gaat. Vele games hebben het al eerder geprobeerd om een filmische ervaring na te bootsen met vele Hollywood-stunts en weet ik veel wat nog meer, maar Uncharted 2 is de eerste game die het echt voor elkaar heeft gekregen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ad75cf25ec44.jpg

Grafisch enorm geperfectioneerd

Het eerste deel zag er natuurlijk al adembenemend uit, maar Uncharted 2 is nóg mooier, nóg vetter, nóg geiler, de game wordt al met al gewoon overdonderend grafisch weergegeven, een ware lust voor het oog. En goede graphics dragen natuurlijk ook een groot steentje bij aan de ervaring die de speler beleeft. Ik had bijvoorbeeld op de Nintendo 64 altijd moeite om mij dingen voor te stellen bij games zoals Zelda en al die andere pixel-adventures. Deze games hadden natuurlijk een heel goed verhaal, maar ik kon me gewoon niet inleven in al die pixels. Dit is met de huidige generatie natuurlijk zo goed als verdwenen, en U2 zorgt ervoor dat deze grens nog dunner wordt dan dat die al was. De realisme in de visuele aspecten dragen gewoon bij aan de beleving van de game. De welbekende cliché dat gameplay belangrijker is dan graphics vind ik persoonlijk zelf dan ook niet helemaal waar, beide aspecten moeten gewoon in orde zijn om een goede game neer te kunnen zetten. En dat is precies wat Uncharted 2 voor elkaar heeft weten te krijgen, zowel de gameplay, het verhaal, als de graphics zijn simpelweg om je vingers bij af te likken. En laat dat nou net de formule zijn die ik het allerliefste zie en proef.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ad75d19ab89e.jpg

Voor jong en oud

Er is natuurlijk geen enkele game die elke gamer op deze aardbol van zijn behoeften kan voorzien, maar Uncharted 2: Among Thieves zal een zeer groot deel aan gaan spreken. Iedereen die gamed is meestal wel te porren voor een goed avontuur met prachtige graphics en sterke gameplay. Mensen die dan ook nog niet in het bezit zijn van een PlayStation 3, dit is dé reden om er eentje te gaan halen. Uncharted 2 is een system seller, of je nou PC-gamer bent of een huisvrouw van in de veertig, Uncharted 2 zal je gaan entertainen.

Het verhaal

Het is moeilijk om het beste element, namelijk het verhaal, van deze game te bespreken zonder iets verklappen, als je er ook maar iets inhoudelijks over zegt heb je meteen al iets verklapt. We gaan dan ook niks over het verhaal zelf vertellen, wees dus maar niet bang voor spoilers. De opbouw van het verhaal in Uncharted 2 is dit keer anders aangepakt dan je gewend bent en alhoewel je meestal hetgeen wat je gewend bent als beter ervaart, heeft men er in Uncharted 2 er goed aan gedaan om een iets andere manier van vertellen te kiezen. Er is dan ook een flink lange tijd aan het script van de game gewerkt, iets wat je er natuurlijk ook aan af ziet. Het script is tevens een aantal keren herschreven, om het maar zo goed mogelijk te krijgen. En het gerucht gaat zelfs te rondte dat dit gedaan is door een hele bekende Hollywood-schrijver die tijdens de, nog niet zo lang geleden, tv-serie staking natuurlijk ook geld nodig had. En dus zou hij meegewerkt hebben aan het script van Uncharted 2. Wie het is en of het überhaupt waar is weten we niet, maar de kans dat het waar is acht ik in ieder geval heel groot.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ad75d38c867a.jpg

Als een oude diesel

De game is in principe een beetje als een old-skool dieselmotor, zoals je misschien wel weet moet een dieselmotor eerst pruttelen voor het flink op gang is. Dit is met Uncharted 2 ook zo, in de eerste paar hoofdstukken wordt het af en toe wat eentonig en weet je nog niet echt welke kant de game opgaat. De game moet gewoon als het ware even warm draaien voordat het echt leuk begint te worden, de echte wow-momenten volgen dan ook pas na een uurtje of 2/3. Natuurlijk is de game daarvoor ook al wel indrukwekkend maar het bouwt zich gewoon langzaam op voordat het je gaat overdonderen.

Multiplayer

Waaat? Is er ook nog een multiplayer? Jep, naast een ijzersterke singleplayer heeft Uncharted 2 ook nog eens een multiplayer mode. Deze mode is een flinke tijd in beta testing geweest en daar heeft men goed aan gedaan. Ik ben persoonlijk zelf een groot fan van multiplayer beta’s omdat dit de speelervaring alleen maar ten goede doet, gezien je tonnen aan feedback krijgt van je community. Verwacht overigens geen uitgebreide multiplayer waar bijvoorbeeld Call of Duty en Killzone 2 mee uitgerust zijn, het is gewoon een vrijwel simpele gamemode die goed is voor enkele extra uren van vermaak. Er zijn verschillende speelbare karakters, je kan geld verdienen, ranken, voordelen vrijspelen (ook wel bekend als perks in CoD) en er is een co-op functie. Je speelt in co-op echter niet hetzelfde verhaal als in de singleplayer, maar krijgt aparte missies voor geschoteld. Ook dit zorgt weer voor nog meer uurtjes plezier aan de game, en we kunnen natuurlijk niet genoeg van Uncharted 2 krijgen.

Elke game heeft wel iets

Hoe geweldig Uncharted 2 ook is, er is altijd wel iets wat beter had gekund. Zo voelt het coversysteem wat gedateerd en duren sommige shoot-outs een beetje te lang tot vermoeidheid aan toe. De slow-start vind ik persoonlijk zelf geen enorme minpunt, maar ik had liever dat het de hele tijd pompen was, maar goed dat is meer iets persoonlijks in mijn ogen. De singleplayer van Uncharted 2 ben je zo’n 10 uurtjes mee zoet, maar je kan natuurlijk alle schatten gaan vinden en het op een hogere moeilijkheidsgraad spelen en je bent er wat langer mee bezig. Wat ik wel een positief punt aan Uncharted 2 vind is dat je kan kiezen, in het game-menu, welke taal je de game wilt spelen. Ook kun je verschillende soundtracks kiezen, waaronder Dolby Digital en DTS. Zulke kleine dingetjes zie ik graag.

Conclusie

Of ik tevreden ben? Op die vraag kan ik alleen maar volmondig “JA!” antwoorden. De game heeft zo’n goede indruk op me achter gelaten en ik durf bijna te zeggen dat we hier te maken hebben met de game van het jaar. De singleplayer is zo onwijs goed en ik denk dat het weer een lange tijd gaat duren voordat ik weer een game ga zien die op grafisch gebied en qua verhaal weer zo’n goede indruk bij me weet achter te laten. Het lijkt wel of Naughty Dog, de ontwikkelaar van de game, op één of andere manier een enorme voorsprong heeft op alle andere ontwikkelaars. Natuurlijk klopt niet alles aan de game en kunnen sommige dingen zoals het coversysteem wel wat finetuning gebruiken, maar de filmische ervaring die hun in me huiskamer hebben weten te brengen is ongekend. Uncharted 2; do you want to marry me?

Pluspunten:

 • De ongekende filmische ervaring
 • Een ijzersterk verhaal
 • De diamant onder de games
 • Kiezen tussen DTS of Dolby Digital soundtrack
 • In-game de taal veranderen i.p.v. de systeemtaal te wijzigen
 • PS3-game met beste graphics tot nu toe (ook qua design)

Minpunten:

 • Coversysteem voelt gedateerd
 • Shoot-outs duren soms iets te lang

Boxshot Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted 2: Among Thieves

Releasedatum:
15-10-2009
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

38 reacties

 1.    935 XP
  Mormel123's avatar

  Jazeker! Mooie review… cijfer ook dik waard!

 2.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  Nice review!!! 😀 Mooi werk! 😀 Zeker een 9.5 waard!^^

 3.    229 XP
  csvichf's avatar

  raar als het 2 tienen en 2 9,5 hebt moet de cijfer tot 9,7 ofzo zijn? :p

 4. crew Management -    4920 XP
  M4GN3T's avatar

  @csvichf: Wij geven geen cijfers met wierd-ass decimalen. En tevens is het niet altijd een gemiddelde van de andere cijfers. Games beoordelen met decimalen slaat imo echt helemaal nergens op, waar baseer je zo’n 0.7 op? Dat gaaat toch nergens over ^^

 5.    229 XP
  csvichf's avatar

  @M4GN3T: k ik snap het maar je geeft het een 9,5 waar haal je die 0,5 dan vandaan? maar goed dan kan je niet echt een game goed revieuwen als je de cijfer afrond vind ik zelf

 6.    57 XP
  kahraba's avatar

  de cijfer is niet waard hoort 9,8 of zo want geen enkel game kwam of deed wat dit game doet of deed echt de game is gewoon perfect maar men is gewoon bang omdat te zeggen.

 7.    85 XP
  gerbxcore's avatar

  Nu ga ik hem zeker kopen!
  Mooie review 😉

 8. crew Management -    4920 XP
  M4GN3T's avatar

  @csvichf: Een halve punt is in mijn ogen wat meer logischer dan al die decimalen. Want tussen bijvoorbeeld een 8 en een 9 zit naar mijn idee een vrij groot gat, evenals 5 en 6. Een halve punt is dan dé manier om er tussen in te gaan zitten.

  En nogmaals, het eindcijfer is geen gemiddelde van gameplay, graphics en al die ondere ongein. Een game beoordeel je niet alleen maar op ze graphics en gameplay, maar er zijn talloze andere rollen zoals oneffenheden die hierbij meespelen.

 9.    466 XP
  TwysT's avatar

  lekkere game, maar om nu bij de pluspunten zoiets te vermelden als taal kunnen veranderen.. Okee, dat is handig, maar dat draagt nu niet bij aan een hogere score mag ik hopen, want als je daar anders een game op zou afrekenen gaat het natuurlijk nergens over. (en als ik me niet vergis kon dat in deel 1 ook al..) Just had to say that 😉

 10.    3846 XP
  jimke1's avatar

  morgen heb ik deze game ik kan niet wachten om het te spelen 🙂

 11.    3422 XP
  sjoerdgames4's avatar

  Ja, ik speel hem nu en tyfus wat een nice game. :O

 12. crew Management -    4920 XP
  M4GN3T's avatar

  @TwysT: Waar ik me aan erger is dat ik bij sommige games helemaal het in XMB in moet om de taal te veranderen, en dit was bij Uncharted 1 ook zo. Misschien is dat later verholpen met ene patch, dat weet ik niet. En ik was gewoon zo blij dat ik hem in Engels kon spelen zonder de systeemtaal aan te passen. Tis misschien iets kleins, maar ik was der gewoon zo blij mee dat ik het moest vermelden 😛

 13.    359 XP
  Ernesto!'s avatar

  Morgen halen 😛

 14.    665 XP
  SaykOdelik's avatar

  Goeie review, wat ik ook al min punt zie dat de vijand je heel laat ziet ook al sta je naast hem :/

 15.    1919 XP
  ddvos's avatar

  morgen ff naar de bartsmit daar is hij het goedkoopst van de winkels in nederland

 16.    191 XP
  pronk's avatar

  ik kan niet wachten ik krijg em morge binnen

 17.    6677 XP
  Myx's avatar

  Perfecte review met een perfecte score 😀

 18.    250 XP
  Azzwanker's avatar

  gruwelijke game

 19.    954 XP
  patrickg's avatar

  @M4GN3T

  bij uncharted 1 kun je ook gewoon de taal in het spel menu veranderen hoor.
  dan moet je naat opties gaan en dan naar geluid spul en daar ergens kun je de taal en de ondertiteling instellen.

 20.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Must have!!
  Ik ben sins vanmorgen bezig met Uncharted 2 en baal er van dat ik op een doordeweekse dag meer te doen hebt dan alleen gamen.
  Eigenlijk moet je een vooraad drank en snacks in huis halen.
  Ramen deuren barricaderen, telefoon en deurbel uitzetten. Vrienden en familie inlichten dat je deze week alleen in hoogst uitzonderlijke nood beschikbaar bent.
  Uncharted 2 opstarten en je compleet laten meeslepen door het verhaal!
  My god this is heaven on… uhhh my ps3 😉

 21.    127 XP
  LEROYJ's avatar

  Ik vind de review erg goed geschreven maar met zo een game moet je heel erg goed oppassen wat voor cijfer je geeft. Ik vind een 9.5 te laag, waarom, dat is toch hoog denk je nu. Er is nog NOOIT een game zo ongelofelijk perfect uitgewerkt als uncharted 2, in elk opzicht is dit spel uniek. De minpunten zijn totaaal persoonlijk. geef een 9.8/9/9?, een 10 is te hoog want het kan altijd beter, is met alles. Maar dit komt extreem dichtbij perfectie. Voor de rest goed geschreven, jammer dat ps3-sense altijd persoonlijke reviews schrijft, dat beïnvloed overduidelijk het eindcijfer.. Heb het spel van onder tot boven uitgespeeld en geniet nu na met de multiplayer, ik vind het het beste spel ooit gespeeld. maar dat is mijn mening. thanks “vieze hond”.

  hahaha en respect naar de persoon boven me, ik voel je.

 22.    109 XP
  MasterKratos's avatar

  @ LEROYJ: Helemaal mee eens maat. Vreemd genoeg snappen reviewers ons niet. Ben ook al klaar met het spel en heb alle minpunten van vrijwel alle sites opnieuw doorgenomen met de conclusie: sommige kunnen beter stoppen met hun beroep / ze maken het idd persoonlijk. Op een site zeiden ze als enige minpunt: mikken werkt niet goed –> WTF dacht ik.
  Bij deze review (overigens heel goed geschreven) hetzelfde, minpunten slaan echt totaal nergens op.

  Multiplayer is gewoon beter dan de beta 🙂

 23.    141 XP
  jvdr4life's avatar

  Dit spel staat op m’n verlanglijstje, maar eerst maar eens andere spellen uitspelen 🙂

 24.    449 XP
  AT1LLA's avatar

  Yup, mooie revieuw…
  Zker 1 van de beste games op ps3

 25.    466 XP
  TwysT's avatar

  @M4GN3T:
  haha okee, ik kan me idd heel goed voorstellen dat het irritant is om je xmb taal te moeten veranderen om de game in de gewenste taal te kunnen spelen..

 26.    281 XP
  Chazz_D's avatar

  Mensen wat zeuren jullie over het cijfer, het is in ieder geval veel beter dan die GT review 😛

 27.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  Nice Review
  Morgen HD tv halen 🙂
  en next week uncharted 😀

 28.    294 XP
  rieks's avatar

  Mooie review. 2 -punten dan geef ik hem een -10 😀

  Leuk om te weten (Spolier) heb je uncharted 1 uit gespeel en je hebt platina, ga in het menu van uncharted 2 naar de winkel wacht ff en dat verschijnt links onder in het vierkantje druk hem in en je hebt de schat gevonden van uncharted 1 en je krijgt Extra geld 😀 100.000.

 29.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Nice review, en uiteraard wordt dit de game van het jaar

 30.    88 XP
  Downtrust's avatar

  Shoot-outs duren soms iets te lang

  vind dat minpunt niet goed. ik heb het spel nog niet, maar als de graphics zo mooi zijn en de gameplay zo leuk. waarom is het dan erg dat het schieten lang duurt? voor de rest goeie review maar iedereen heeft zo hetzelfde gevoel over dit spel ik wil is een review lezen van iemand die dit spel niet goed vind : p en er goede argumenten kan bijzetten

 31.    261 XP
  marcovk's avatar

  Is dit ook een leuke game als je Uncharted 1 niet hebt (gespeeld)? Of moet je die zeg maar ook hebben dan?

 32.    127 XP
  LEROYJ's avatar

  @marcovk: Het is niet nodig om deel 1 gespeeld te hebben, alleen de mensen die erin spelen zijn van deel 1, maar het verhaal is totaal anders dan deel 1. dus je kan gewoon kopen zonder deel 1 gespeeld te hebben.

 33.    47 XP
  CarbonKid's avatar

  ben het niet eens met het van taal veranderen.. ik heb de US versie en kan alleen kiezen tussen engels, engels en nog is engels..

 34.    818 XP
  Josthemaster's avatar

  Super tof mooi joh die review
  het cijfer is het ook extreem dik waard,zelf iets aan de lage kant.
  Ik geef het een 9,7

 35. Anoniem -   
  86.90.5.31 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @CarbonKid
  ik heb de Engelse versie en kan ook alleen maar engels

 36.    219 XP
  wimb00's avatar

  cker must have

 37.    5918 XP
  7th-son's avatar

  eindelijk de game besteld, 40 eurie uit de winkel! (wel import maar dat maakt niet uit, enige nadeel is dat je een weekje moet wachten voor die binnen is)
  scheelt me weer 25 euro!

 38.    2 XP
  Spidey1969's avatar

  top game of the year…

Sony’s Essential reeks breidt zich uit met drie nieuwe games
Sony onthult twee Quattro Platinum Packs met grote toppers
Uncharted 2 in slechts 77 seconden
Uncharted TwinPack op komst