http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51912834df0c5.jpg

Minuten geleden verscheen er opeens een video in onze tipbox met daarin beelden van de PS4. Waar deze video opeens wegkwam weten we niet maar de video verscheen minuten voor de binnengekomen tip ook op Reddit. Het is een rare leak en eentje die we nog niet eerder op deze manier hebben meegemaakt. De video moet een intro voorstellen van waarschijnlijk Sony’s persconferentie op de E3, echt een commercial lijkt het dan ook niet op. Maar is deze video nu echt of is het nep? Dat is iets wat nog onduidelijk is en we op het moment samen met de rest van het internet proberen uit te zoeken.

Wat er ook wordt beweerd, de console – getoond in de video – is nog nooit eerder op het net verschenen. Natuurlijk zul je enkele apparaten kunnen vinden die erop lijken, maar dat gaat natuurlijk al snel met een zwarte doos voorzien van een stekker. Het feit blijft dat de console, in deze vorm, niet eerder is getoond en dus een nieuw beeld is. Daarnaast bevat de trailer ook zeer professionele beelden van de console, alsof het inderdaad door Sony is gemaakt.

Maar, dat de video in veel opzichten echt lijkt te zijn, dat kan iedereen wel zien. Waar we dan ook naar zoeken is dingen die eventueel niet kloppen. Zo is het feit dat er een ‘Compact Disc’ logo op de console te zien is niet helemaal in overeenkomst met eerdere berichten. Nu kan dit een teken zijn dat het inderdaad fake is, of Sony is hierop teruggekomen aangezien het redelijk wat kritiek ontving.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_519129ec9192b.jpg

We hebben een aantal mensen binnen de redactie ook gevraagd om erop te reageren en men is over het algemeen redelijk. Hoofdredacteur AppleSpot.nl en voormalig PR-medewerker Amrish Gayadien zegt het volgende over de leak.

Ik heb de video inmiddels al meerdere malen bekeken, maar ik schat de kans erg groot dat dit gewoon de PlayStation 4 is. Zo is de video gemaakt door Sony Japan die we natuurlijk kennen van de meest rare commercials, en verder zitten er wel heel erg veel minuscule details in de video waardoor ik denk dat het onmogelijk is om zoiets te maken. Of het echt de PS4 is? Daar komen we tijdens de rust van de CL finale achter, óf op de E3.

Amrish haalt het goede punt naar boven dat tijdens de Champions League finale Sony inderdaad de aftrap gaat doen van de PS4-campagnes. Men zal hier de allereerste commercial gaan laten zien rondom de PS4, het kan maar zo zijn dat de video die vandaag gelekt is, deze commercial is. Dit zou alleen weer in strijd zijn met een eerdere lek, die een mogelijk script bevatte van de commercial.

We vroegen ook Lennard Verhage, PR-manager en Hoofdredacteur op PSX-Sense wat hij vond van de video.

Persoonlijk vind ik het moeilijk om te zeggen of deze video wel of niet echt is. De kwaliteit is van de bovenste plank qua montage en er zitten zo ontzettend veel shots in dat als deze fake zou zijn iemand wel heel erg veel moeite heeft gedaan. Vergeet niet dat er een forse hoeveelheid mensen is opgetrommeld voor de shots of wel uit andere video’s is ‘gepikt’. De stijl, de montage en dus algehele kwaliteit ademt Sony, maar wel zijn er nog wat punten die me aan het twijfelen brengen. Zo ontbreekt het Make. Believe. logo aan het einde en het wisselen tussen de iconen aan het einde van de video is naar mijn idee te snel voor een Sony video.

Voor een extra analyse hebben we afgestudeerd cameravrouw Stacey van Noort van PSX-Sense om een aanvullende analyse gevraagd:

“Vanuit een professioneel perspectief valt mij op dat er zeer goed belichting aanwezig is in de video. Hiervoor is hoogwaardig materiaal en expertise nodig aangezien het uitlichten zonder schaduw bijzonder moeilijk is en dit veelvuldig en uitgebreid terugkomt. De weergave van de iconen in de ogen is bovendien enkel te doen door middel van speciale lampen of zeer goede beeldbewerking. Ook moet gezegd worden dat er over ieder shot bijzonder goed is nagedacht om de look en feel te krijgen die maker wilt doen laten uitstralen. Het eindresultaat is zo verbluffend dat hier enorm veel tijd in zit.”