En af en toe, om niet te zeggen geregeld, moeten we ook minder aangenaam nieuws verkondigen. Eerder vandaag konden jullie al lezen dat Ubisoft op een meeting met investeerders bekendgemaakt heeft dat Far Cry 3 de kaap van de zes miljoen verkochte exemplaren overschreden heeft. Op diezelfde meeting liet Ubisoft echter ook meteen weten dat ‘1666’, een voormalig project van THQ Montréal dat samen met de ontwikkelaar door Ubisoft overgenomen werd toen THQ failliet ging, voor onbepaalde tijd uitgesteld wordt. Eén project blijkt een enorm succes te zijn, een ander wordt genadeloos in de diepvries gestopt.

Het verhaal wordt een stuk pijnlijker wanneer we de geestelijke vader van 1666 erbij halen. Patrice Désilets is namelijk een ex-medewerker van Ubisoft, die vervolgens bij THQ Montréal aan de slag ging en na de overname dus opnieuw bij Ubisoft terecht kwam. Eerder deze maand liet Désilets echter weten dat hij door de uitgever op brutale (en om volgens hem onterechte redenen) werd ontslagen. Nu wordt dus ook zijn project in de kiem gesmoord. Uiteraard zit de kans er nog in dat 1666 alsnog uitkomt, maar een uitstel voor onbepaalde tijd is nooit een goed teken. Yves Guillemot had het volgende te zeggen over Désilets’ ontslag:

“We continue to recruit in our different studios to create the products that we are finishing this year and the ones that we are coming with for next year. We will continue to grow in the different big studios that we have around the world.”

Désilets is overigens niet van plan om het hier zomaar bij te laten. Volgens hem heeft Ubisoft – dat eenvoudigweg stelt dat de uitgever en Désilets er op geen enkele wijze in slaagden om hun visies te laten overeenstemmen – immers geen poot om op te staan.

“I intend to fight Ubisoft vigorously for my rights, for my team and for my game.”