DLC Special: Call of Duty: Black Ops 2 – Uprising – Uprising is inmiddels het tweede pakket downloadbare content voor het meest recent uitgebrachte deel in de Call of Duty franchise, namelijk Black Ops 2. Wij zijn inmiddels wel gewend wat het concept is voor de DLC en tegen welke prijs je dit kunt aanschaffen en ook ditmaal wijken Activision en Treyarch hier niet van af. Uprising heeft alleen geen wapen aan te bieden voor de kopers en dit had Revolution wel, namelijk de Peacekeeper. Voor minder content betalen we dit keer dus wel dezelfde prijs, maar of dit het ook allemaal waard is… dat bespreken we in het onderstaande artikel.

Vier nieuwe maps

Laten we van start gaan met de multiplayer maps. Vertigo speelt zich af op het dak van een wolkenkrabber, wat betekent dat je goed moet opletten of je valt enkele honderden meters de afgrond in. In het midden van de map bevindt zich een vierkant gebouw met verschillende schuifdeuren, waardoor het centrum een druk bezochte plek wordt en intense shootouts oplevert. Verder heeft deze map enkele wegen rondom het centrum heen, waardoor spelers de mogelijkheid hebben om hun vijand te flankeren.

Van de hoge daken van Vertigo begeven wij ons vervolgens in een Japans dorpje wat aan de rand van een vulkaan ligt. De map Magma is bedekt met lava, as en puin van de eruptie en veel dingen staan gedeeltelijk onder vuur. Spelers moeten in deze map wel goed uitkijken waar zij lopen, want je kunt zomaar doodgaan als je te lang op te warm gesteente loopt. Verder is de map kort gezegd ingedeeld in drie wegen waar spelers langs kunnen, waaronder via een kapotte trein – welke vergelijkbaar is met de trein in Express.

Encore speelt zich af in een stadion met in het midden een podium. Spelers kunnen zich op en onder het podium begeven en moeten ervoor zorgen dat deze in handen gehouden wordt, want dit is het middelpunt van de map. Verder ligt er een ring om het podium heen waar spelers langs kunnen gaan om achter het podium te komen. Ook zijn er enkele huisjes waar de sluipschutters onder ons verschillende hoofden in stukken kunnen schieten. Deze map biedt zowel lange, open plekken als kleinere gangetjes wat voor een degelijke variatie in de gameplay zorgt.

Tot slot hebben we Studio, wat mogelijk beter bekend staat als Firing Range voor de Black Ops spelers onder ons. Treyarch heeft net als Nuketown deze map qua uiterlijk vernieuwd en opnieuw uitgebracht. Studio is nu een Hollywood studio, waarin verschillende decors staan als gebouwen. Zo hebben we een kasteel, een saloon en een miniatuurstad waar spelers doorheen lopen. Qua opzet is Studio gelijk aan Firing Range, dus er zijn geen andere routes ten opzichte van het origineel. Wel is de invulling van deze map erg tof opgezet en hoewel de layout bekend is, is het toch een verfrissend onderdeel in de Uprising DLC.

Mob of the Dead

Treyarch pakt groots uit met de zombie map die zich afspeelt op een beruchte locatie, namelijk Alcatraz. In Mob of the Dead speel je in de rol van één van de vier beruchte criminelen, welke vertolkt worden door bekende Hollywood acteurs, namelijk; Ray Liotta, Joe Pantoliano, Michael Madsen en Chazz Palminteri. Samen hebben ze een doel voor ogen, namelijk ontsnappen van het eiland door middel van een zelfgemaakt vliegtuigje. Maar wanneer de zombie apocalyps aanbreekt in Alcatraz, wordt het knap lastig voor onze vier criminelen.

Je start in het zogeheten Afterlife. Hier speel je als een soort geest die stroom kan schieten op objecten en zombies en in Afterlife moet je stroom aanzetten en andere panelen raken om zo onderdelen voor het vliegtuig te vinden. Het klinkt echter gemakkelijker dan het is, want er loopt nog een trouwe bewaker rond die ook in een zombie is veranderd en het je aardig lastig gaat maken. Teamwork is dan ook een noodzaak in Alcatraz, anders kom je nooit van het gevangeniseiland af.

In Mob of the Dead hangt een veel betere sfeer dan in de eerder verschenen zombie maps. Het is continu slecht weer, de map is erg grimmig aangekleed, wolven die de muur uit steken zorgen voor een angstaanjagende sfeer en zo kunnen we nog wel even door gaan. Door het vele onweer en andere bovennatuurlijke zaken begeef je je als speler echt in een zombie sfeer en dat maakt het automatisch ook spannender. Ook is er toffe muziek in deze map aanwezig, wat het meer aankleed en prima aansluit op de rest van de sfeer.

Conclusie:

Treyarch heeft weer geprobeerd het beste van hun kant te tonen en dit is redelijk gelukt. De maps zijn gevarieerd genoeg dankzij de dynamische elementen en verschillende opbouw van elke map. Maar wat voor mij persoonlijk de doorslag geeft, is de zombie map. Treyarch heeft werkelijk een pareltje neergezet met Mob of the Dead en weet ons daadwerkelijk te verrassen dankzij de unieke en duistere sfeer rondom het eiland. Ook de Afterlife optie is iets volledig nieuws en is erg leuk uitgewerkt. Teamwork is dit keer ook bijna verplicht om te overleven, waardoor Treyarch je letterlijk dwingt om elkaar goed te ondersteunen. Al met al is Uprising een uitbreiding die zeker voor een aantal vermakelijke uren kan zorgen en dat vooral dankzij de nieuwe zombie uitbreiding.