Voordat de PlayStation 4 en Xbox One officieel aangekondigd waren gingen er veel geruchten rond dat beide consolemakers de tweedehands markt tegen wilden gaan met allerlei technieken die het uitlenen of verkopen van een game belemmeren. Hoe Sony’s beleid op dit vlak is, is wat onduidelijk omdat Sony eerst aangaf dat tweedehands games spelen gewoon mogelijk is om vervolgens aan te geven dat uitgevers dit zelf beslissen.

Tijdens de E3 zullen we daar ongetwijfeld meer over gaan horen, maar inmiddels weten we wel hoe Microsoft dit gaat aanpakken. Tweedehands games spelen op je Xbox One zal mogelijk zijn, alleen gaat dit je wel geld kosten.

Bij aanschaf van een nieuwe Xbox One game zal deze geïnstalleerd worden op je hardeschijf. Een installatie is voor elke game verplicht en nadien zul je zonder de disc kunnen gaan spelen. Tijdens deze installatie wordt de game ook gekoppeld aan je Xbox Live account en hiermee is de game beperkt voor de tweedehands markt.

Je zult je game gewoon kunnen uitlenen of door kunnen verkopen, maar voordat de geleende of tweedehands gekochte game geïnstalleerd kan worden zal je er eerst voor moeten betalen. Het is dus een verplichte betaling bij elke game en dat is enigszins te vergelijken met het Online Pass principe. Enige verschil is dat de Online Pass optioneel is en dit systeem op de Xbox One verplicht is.

Overigens verklaart dit ook tot op zekere hoogte waarom Electronic Arts onlangs de Online Pass voorgoed afschafte, deze is immers overbodig bij de Xbox One. Maar hoe zit het dan op de PlayStation 4? De tijd zal het ons leren.