NBA Live 10

Review NBA Live 10 – Kan jij niet tippen aan Allan Iverson of Kobe Bryant maar wil je wel als hen kunnen spelen? Dat kan, naast NBA 2K10 van 2K games komt EA Sports namelijk ook elk jaar met een NBA-game aanzetten. NBA Live 10 is waar jij je 3-pointers en dunks kan uitvoeren, blocks kan zetten of de rebounds pakken. Is deze basketbalgame van EA Sports alleen wel de moeite waard of kan hij niet tippen aan NBA 2K10?

Diverse modi

NBA Live 10 is niet zomaar een basketbalgame, maar één met vele kanten. Deze game heeft, naast dat je gewoon een wedstrijd kan spelen, veel diverse modi. Zo kan je een volledig seizoen spelen met je favoriete club in de Dynamic Mode, die alle statistieken van het seizoen 2009-2010 bevat. Of speel gewoon een wedstrijd tegen een vriend met een All Starts team, een land of een club. NBA Live 10 heeft alle licenties van de clubs en spelers, dus je zal niemand missen. Ook kan je bijvoorbeeld alleen de play-offs spelen voor het kampioenschap, alles is mogelijk. Eén ding kunnen we wel zeggen, basketbal is zeker geen rustig spelletje, dus ga er goed voor zitten bij de wedstrijden.

Gasol

Dynamic DNA

Door de Dynamic DNA functie in de game kan je alles elke dag updaten met de werkelijkheid. Nieuwe transfers, blessures, noem het maar op, alles wordt ertussen gezet, maar dat niet alleen. Ook alle statistieken worden bijgewerkt voor je. Een leuke en zeer mooie toevoeging voor iedereen die alles up-to-date wil hebben. Zeker een positief punt voor deze game.

Dynasty Mode

In deze modus ben jij de baas over je favoriete club en moet je jouw eigen staf samenstellen. Van scout tot je offensive coach en welke spelers jij wilt hebben in je gelederen. Net als bijvoorbeeld FIFA 10 kan je spelers contracteren en benaderen om bij jou de dunks en blocks uit te voeren in de wedstrijden. Jij bepaalt de tactiek in de wedstrijd welke het best bij je past. Ga je voor het snelle spel of wacht je rustig af? De keuze is aan jou.

Wedstrijden

De wedstrijden zijn zeer gedetailleerd en het tempo ligt aardig hoog. Daarom vinden we dat EA Sports goed werk heeft verricht, doordat er bijna geen haperingen te zien zijn tijdens de wedstrijden. Dit speelt zeer lekker, vooral als je lekker op dreef bent continu. Besef ook goed dat je een tegenstander voor je hebt die niet dom is, want de A.I. is zeker geen kattenpis.

Als je denkt dat je zomaar even een wedstrijd wint, zit je goed mis. Je moet zeker veel verdedigen als je de bal niet hebt en je verovert niet zomaar de bal. Pak de rebounds bij een gemist schot en je kan counteren, pak je eigen rebounds om toch te scoren. Maar kijk uit, want sta je met een paar punten voor met nog dertig seconden te spelen, is het nog niet over.

De tegenstander gaat het dan nog tactischer aanpakken door fouten te maken, zodat de tijd stop gezet word of als ze de bal hebben een time-out aanvragen. Dit is zeer realistisch omdat dit in het echt ook vaak gebeurd. Bij een time-out tegen het einde van de wedstrijd nemen ze de bal uit bij jouw basket en dan kunnen ze zo snel mogelijk scoren. Of als je bijvoorbeeld nipt achterstaat, gaat de tegenstander tijdrekken. Dit getuigt allemaal dat het niet zomaar een wedstrijd is die je makkelijk kan winnen van een domme CPU, maar dat de A.I. juist goed in elkaar zit en dit het realisme naar een heel hoog niveau brengt.

Dynamic Season

Heeft jouw favoriete club een zure nederlaag opgelopen en kan je daar niet tegen? Geen nood, want net als in NBA 2K10 kan je de wedstrijden opnieuw spelen. Speel de live wedstrijden gewoon op je PlayStation 3 op hetzelfde moment en doe het beter, of slechter. Deze modus is een leuke toevoeging en geeft een extra dimensie aan het realisme.

Grafisch goed en helse fluitconcerten

Basketbal is een zeer snelle sport en zeker als je een game ervan maakt, moet het in deze tijd wel grafisch in orde zijn. Deze combinatie kan op dit moment erg dodelijk zijn, maar dat is bij NBA Live 10 niet het geval. De game heeft bijna geen haperingen en grafisch gezien lijken de spelers als twee druppels water. Bezweet of niet bezweet, want dat kan je ook erg goed zien.

Het publiek ziet er niet heel erg fantastisch uit, maar je kijkt toch meer naar het veld. Ondanks dat, leven ze enorm mee met de wedstrijd, zoals reacties op de scheidsrechters of op mooie dunks. Zo kan je bijvoorbeeld een hels fluitconcert verwachten als er contact wordt gemaakt bij het beletten van het scoren en er wordt niet gefloten.

Al met al zit het grafisch goed in orde en hebben we er weinig op aan te merken, op het menu en de chearleaders na. Het menu is aardig klein en is soms traag, wat we echt als een minpunt kunnen beschouwen. Maar daarentegen is de muziek in het menu lekker te noemen. En we zien gewoon te weinig de chearleaders, wat we toch willen zien of niet dan?

adidas Live Run

Natuurlijk kan je NBA Live 10 online spelen, dit bijvoorbeeld met de adidas Live Run. Speel een wedstrijd met tien andere online of gewoon tegen een andere tegenstander elders ter wereld. Natuurlijk loopt alles via de servers van EA Sports en over het algemeen hebben deze geen problemen. Deze modus is zeer zeker de moeite waard om het een keer te proberen.

Conclusie

De NBA oftewel de National Basketball League van Amerika is de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. Juist daarom komt EA Sports elk jaar met een officiële NBA-game op de proppen en elk jaar presteren ze het weer een goede game af te leveren. Zeker gezien het snelle spel van deze sport zijn er bijna geen haperingen. Grafisch zit het goed in orde, maar kan wel verbeterd worden, zeker het publiek. We hebben weinig op NBA Live 10 aan te merken en kunnen alleen nog zeggen dat je geen echte basketbalfan hoeft te zijn voor deze game. De learning curve is namelijk niet zo heel groot, en in principe kan iedereen hier lol in hebben. Toch moet ik wel zeggen dat onze keuze stiekem toch naar NBA 2k10 uitgaat.

Pluspunten:

  • Bijna tot geen haperingen in deze snelle game
  • Dynamic Season leuke toevoeging
  • A.I van de tegenstander zeer hoog
  • Muziek in het menu

Minpunten:

  • Menu’s zijn traag en onoverzichtelijk
  • Te weinig het genot van de cheerleaders