http://www.psx-sense.nl/images/file/img_519cc17cbdb56.jpg

Sony zal ook deze generatie weer de krachtigste console hebben, de PS4 is namelijk krachtiger dan de Xbox One. Sony heeft de PS4 uitgerust met 8GB 5500MHz GDDR5 systeem geheugen, waarbij de Xbox One 8GB 2133MHz DDR3 geheugen heeft. De Peak Shader Troughput ligt ruim 50% hoger bij de PS4 met 1.84 TFLOPS in tegenstelling tot 1.23 voor de Xbox One.

Het is nog moeilijk te zeggen hoe dit straks in games eruit zal gaan zien, maar op papier is de PS4 in ieder geval krachtiger. Er is een redelijk grote kloof tussen de twee als het om rekenkracht gaat en dat is ook terug te zien in de focus van de fabrikanten. Microsoft probeert vooral een wijder publiek aan te spreken terwijl Sony zich vooral richt op het tevreden stellen van ontwikkelaars.

Voor ontwikkelaars zal het dan ook in principe meer een verademing zijn om met de PS4 te mogen werken. Ontwikkelaars kun je alleen ook op andere manieren tevreden stellen, door bijvoorbeeld exclusieve deals te sluiten; een weg die Microsoft graag inslaat. Het verleden heeft ook tevens bewezen dat kracht niet altijd gelijk staat aan overwinning met consoles. Sony heeft alleen inmiddels op meerdere punten al de winnende hand en kracht is slechts één die erbij komt.

Voordeel voor de Xbox One is tevens dat de console wellicht goedkoper geprijsd kan worden dan de PS4, omdat het nu eenmaal wat mindere hardware bevat. Ook qua koeling zou Xbox One het veel makkelijker hebben en zal dus wellicht ook stiller zijn dan de PS4, dit is alleen niets meer dan speculatie.

Het is ook nog maar afwachten hoe de Xbox One zich over een paar jaar staand zal gaan houden. Techniek gaat immers snel, wellicht niet meer zo snel als dat het voorheen ging, maar men boekt nog altijd dagelijks vooruitgang. De PS4 lijkt dan toch wat meer futureproof en een investering die lang mee zal gaan. Dit zagen we ook bij de PS3, die vandaag de dag nog een hoop exclusieve titels krijgt in tegenstelling tot de Xbox 360.