http://www.psx-sense.nl/images/file/img_519e759277b22.jpg

Review: Sonos Playbar – Sonos staat bekend om het maken van hoge kwaliteits luidsprekers met een uniek systeem erachter. Men draait al een tijdje mee en heeft onder andere succes met de Play:3 en Play:5. Kort geleden werd hier een subwoofer aan toegevoegd genaamd de Sonos Sub en daar komt nu ook de Sonos Playbar bij. Wij namen de Sonos Playbar onder de loep door hem op de TV aan te sluiten en eens te kijken hoe de luidspreker presteert tijdens het spelen van games. Benieuwd naar ons oordeel? Lees dan vooral verder.

Het formaat

De PlayBar oogt wellicht op het eerste gezicht als een redelijk grote luidspreker, maar vergeleken met de concurrenten valt dit reuze mee. Ik heb ook ooit eens de Libratone Lounge mogen uitproberen en deze was toch wel stukken groter als de Sonos. Eigenlijk best gek, want ik kan alvast verklappen dat de Sonos Playbar zijn werk een stuk beter doet dan de concurrenten. Ook beter dan de Libratone Lounge van ruim 1200 euro.

De Sonos PlayBar is in totaal 8,5 centimeter hoog, 14 centimeter breed en 90 centimeter lang. Je kunt de PlayBar het beste onder of boven je TV monteren, zelf vond ik het geluid voor onze woonkamer ruimer klinken boven de TV in plaats van eronder. Dit zou je zelf thuis moeten uitproberen aangezien dit geheel afhankelijk is van je eigen set-up. De Sonos Playbar produceert in ieder geval erg warm en breed geluid. Genoeg voor zowel kleine als grote kamers.

Aansluitingen

De Sonos Playbar maakt gebruik van het Sonos-ecosysteem wat betekent dat je de volledige controle over de PlayBar hebt met je iPhone, iPad, Android, Mac en/of PC. Met de Sonos App kun je gemakkelijk vanaf een afstand het volume regelen, equalizers, radio stations, ingangen etc. De App biedt tevens ondersteuning voor vele muziekservices waaronder Spotify. De ingebouwde Spotify mogelijkheid stelt je in staat gemakkelijk muziek te activeren voor de luidspreker.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51a4a6e198fed.jpg

Het mooie aan het ecosysteem van Sonos is dat alles draadloos gebeurd. Met behulp van de Sonos Bridge (verkrijgbaar voor een extra 50 euro) hoef je geen netwerkkabel in de Sonos Playbar te stoppen. De Bridge sluit je aan op je router en die zorgt ervoor dat Sonos eigen netwerk actief wordt in je huis. Je kunt vervolgens de app synchroniseren met de Bridge en draadloos je luidspreker besturen.

Draadloos is bij de Playbar overigens wel beperkt, je moet immers nog steeds je TV of reciever erop aansluiten. Zorg ervoor dat je TV of receiver de mogelijkheid heeft van een optische uitgang. De Sonos Playbar sluit je namelijk aan via een optische kabel die ervoor zorgt dat het TV-signaal naar de PlayBar gaat. Je kunt ervoor kiezen enkel je PS3 erop aan te sluiten, maar dat zou zonde zijn, je wilt immers ook TV kunnen kijken met de PlayBar. Er is verder geen ondersteuning voor HDMI-in, RCA of audio-jack; alleen optisch.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51a4acfb10b20.jpg

Het geluid

Sonos staat bekend om luidsprekers te leveren van kwaliteit, luidsprekers die warm en helder klinken en in staat zijn om je hele kamer te vullen met prachtige klanken. De Playbar houdt deze reputatie van Sonos hoog en tovert bij de eerste noten die eruit komen meteen een glimlach op je gezicht. De luidspreker presteert enorm goed met zowel muziek, TV, films als games. Bij muziek zijn de instrumenten prima van elkaar te onderscheiden en dialogen in films zijn haarscherp en warm. Ik was enorm verrast hoe de Playbar zich staande wist te houden in vergelijking met mijn eigen set. Voor degene die geïnteresseerd zijn, zelf heb ik de T-serie van KEF, deze om precies te zijn.

Een eventuele upgrade met de Playbar is dat je er een Sonos Sub op aansluit. Dit is in principe niet nodig maar dit zou er wel voor zorgen dat de Playbar volledig tot zijn recht komt. De lage tonen van de Playbar zelf vond ik behoorlijk netjes, maar het zet de ramen natuurlijk niet aan het trillen. Voor films en games kan ik begrijpen dat je er een losse subwoofer bij wilt, maar die afweging moet je geheel zelf maken. Voor een degelijke geluidsweergave voor alle toepassingen voldoet een Playbar absoluut zonder Sonos Sub.

Surround

Voor daadwerkelijk Surround-geluid kun je kiezen om de Sonos Play:3 als luidsprekers achter je te installeren. Alhoewel de Sonos Playbar me af en toe echt verbaasde en het deed lijken alsof er geluid achter me wegkwam, maken de Play:3’s dit natuurlijk compleet. Het mooie aan het Sonos systeem is dan ook dat wanneer je een Playbar koopt, je de perfecte basis voor een home theater systeem al in huis hebt. Mocht je dus te maken hebben met een krap budget heb je aan de Sonos Playbar genoeg en ga je enorm tevreden te zijn. Maar wil je net dat stapje verder, dat stapje die er eigenlijk altijd is in de HiFi-wereld, dan bestaat die mogelijkheid er.

Ook deze speakers blijven weer in het ecosysteem van Sonos. Je kunt namelijk met meerdere luidsprekers een ‘kamer’ maken. Als je deze luidsprekers aan een kamer toevoegt zal de invoer van geluid dat je selecteert over al deze luidsprekers worden weergegeven. Besluit je later dat je dat Surround toch wat te overdreven vindt en verplaats je de luidsprekers naar je kantoor of keuken? Dan kun je deze onafhankelijk besturen door een nieuwe kamer aan te maken.

https://www.hifi.nl/gfx/20130211174402_Playbar_sonos_groot.jpg

Conclusie:

Ben je op zoek naar een soundbar oplossing dan kan ik je aanraden voor de Sonos Playbar te gaan. Heb je ook nog eens andere luidsprekers van Sonos, dan is de keuze eigenlijk meteen al gemaakt. Het ecosysteem van Sonos is ronduit geweldig en het feit dat je alles kunt besturen met je smartphone, tablet of PC/Mac is gewoon heerlijk. Het is een perfecte alles-in-1 oplossing met slechts 2 kabels die je kamer vullen met prachtige warme klanken voor welke toepassing dan ook.

Sonos Playbar is beschikbaar voor €699,00 en de Sonos Sub is een optionele toevoeging van ook €699,00. De Play:3 luidspreker is €299,00 per stuk.