http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a903212e8ef7.jpg

Iedereen beweert altijd wel dat de PlayStation 3 een heus entertainment apparaat is, maar toch zouden er een hoop dingen nog verbetert kunnen worden om het echt een entertainment monster te maken. Zo zijn de Media Center mogelijkheden van apparaat nog steeds vrij matig in vergelijking met bijvoorbeeld de Xbox 360. Met een Xbox 360 is het namelijk wel mogelijk om Uitzending Gemist te kijken en hem als Media Extender te gebruiken. Daarom hebben wij vijf tips voor Sony om van de PlayStation 3 een heuse media center te maken.

1) Betere codec support

De huidige codec support van de PlayStation 3 is ronduit slecht te noemen. Natuurlijk hebben we DivX maar we leven wel in 2009, x264 is nu gewoon de meest gebruikte codec voor HD-video. En dat niet alleen, wat wij graag zouden zien is gewoon support voor alle gangbare codecs die er maar zijn, en zo moeilijk is dat niet. Wie zit er immers nog op te wachten om zijn (legaal) gedownloade film nog een keer om te zetten naar een door de PS3 leesbaar formaat?

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae46e608678e.jpg

Ook is de ondersteuning van video containers nogal bagger. De enige mogelijkheid waarop je een MKV kunt kijken is de file streamen vanaf je laptop of PC met PS3 Media Server. En er zijn talloze situaties bij mensen thuis waarop dit gewoon geen optie is. En wanneer je de MKV op bijvoorbeeld een NAS zet, dan kan je hem niet afspelen omdat je natuurlijk geen PS3 Media Server kunt draaien op een NAS. En zo’n ding decodeert de video niet even omdat de PS3 hem niet lekker vindt als MKV.

2) Betere ondersteuning voor Internet TV

Er is Uitzending Gemist op de iPhone, Xbox 360 en zelfs op Windows Mobile en BlackBerry toestellen, maar de PlayStation 3? Ja… dat dacht je. Het is nog steeds niet mogelijk om Uitzending Gemist op de PlayStation 3 te kijken en dat is naar onze mening toch wel een groot struikelblok. De NOS is overigens wel bezig om het journaal naar de PlayStation 3 te krijgen, en ook De Wereld Draait Door staat op de planning. Het journaal zou zelfs al mogelijk moeten zijn vanaf firmware 3.2, en die komt als het goed is in November uit tegelijkertijd met Vidzone. Maar de Nationale Omroep is voor meer dingen verantwoordelijk dan alleen het Journaal en DWDD, en dat moeten we allemaal missen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ad479b82a783.jpg

Maar Uitzending Gemist is natuurlijk niet het enige op Internet TV gebied, we hebben ook nog SBS Gemist, RTL Gemist etc. maar daarover is nog helemaal niks bekend. En dan zijn er ook nog de Amerikaanse partijen, en dan doel ik meer op Revision3 en ander soortgelijke broadcasters. De ‘uitzending gemist-versie’ van Fox en CBS is immers voor ons verboden terrein, maar gelukkig bestaat er zoiets als nieuwsgroepen. Toch zouden Internet Video services zoals Vuze, Revision 3, Videocast, CNET TV, Mediafly, Veoh, Mevio, Bliptv, Break Podcast, CBS Evening News, CNN Anderson Cooper 360 Daily, CNN The Larry King Podcast, NBC Today Show, The CNN Daily, CNN In Case You Missed It, NBC Nightly News, NBC Meet The Press, CBS Face the Nation, Podfinder UK, Motorz en ga zo maar door, een leuke toevoeging zijn.

3) Widget support

Widgets (letterlijk vertaald: dingetjes) zijn simpele grafische objecten die eenvoudige functies makkelijk bereikbaar maakt voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een klein kadertje in je XMB met daarin de laatste voetbaluitslagen, het weer, je Twitter/Facebook/Hyves etc. De hogere klasse Samsung TV’s zijn zelfs al standaard uitgerust met Yahoo Widgets. Maar niet elke gamer kan zich natuurlijk zo’n TV veroorloven. Daarom zou het volgens ons echt ideaal zijn om in het XMB support te bieden voor Widgets. Want hoe zou het vet zijn als je gewoon allemaal informatie weergegeven hebt in je XMB, dan lijkt het eindelijk eens een keer gevuld. Want ruimte is er wel degelijk, Sony kan ze bijvoorbeeld helemaal bovenaan of onderaan het scherm kunnen plaatsen. De eerste Widget zou in ieder geval een PS3-Sense RSS-Reader zijn voor in je XMB, want dat wil je natuurlijk het allerliefste.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae473b91ea84.jpg

4) Media Modus

Ik ben persoonlijk zelf nooit echt een fan geweest van het XMB, op de PSP werkte het handig maar voor de PlayStation 3 vind ik het toch wat karig. Ik zou dan ook graag een stand-alone applicatie zien (zoals Xbox 360’s Media Extender) die helemaal gericht is op het kijken van media. Met de PlayStation Video Store op komst wil ik straks wel dat mijn gekochte media netjes georganiseerd is en ik thumbnails en informatie over de film kan zien. Als voorbeeld neem ik de manier waarop XBMC (populaire media center software) zijn media organiseert. Om je een idee te geven hoe dit eruit ziet heb ik enkele screenshots voor je hieronder.

[nggallery id=197]

Stel je voor dat je op de PlayStation 3 een ‘media modus’ hebt en dat je dan in een soort van Media Center applicatie komt. Vanuit hier kun je bij dingen zoals Uitzending Gemist, je gekochte films in de PlayStation Video Store, Vidzone, de movie store zelf etc. Zou dat niet geweldig zijn? In mijn ogen wel. Stel je koopt straks een film in de PlayStation Video Store, dan krijg je zo’n lullig ogend vierkant onder het video-icoon in het XMB. Dan lijkt het net op een DivX die van een niet nader te noemen dubieuze site is afgeplukt terwijl je dikke knaken betaalt hebt. IMDB ranking opvragen? Niet mogelijk, evenals een korte trailer, samenvatting, screenshots en alle andere gimmicks die je verwacht van een Media Center. Ook zou een media modus zich ideaal kunnen lenen voor muziek, foto’s en internet radio. Want dat laatste is iets wat ik toch ook wel heel erg mis hoor, is het nu zo moeilijk om internet radio te krijgen op de PlayStation 3?

5) De PS3 als netwerkschijf

Stel dat je vanaf je PC de PlayStation 3 ziet als een gewone harde schijf met daarin de mapjes Pictures, Video en Music. Dat zou mogelijk zijn als de PlayStation 3 support biedt om de harde schijf te gebruiken als netwerkschijf. Op deze manier zou je dan ideaal al je media gemakkelijk naar je PlayStation 3 kunnen transferen zonder gekut met USB-sticks, FAT32 geformatteerde harde schijven, streaming clients en weet ik veel wat nog meer. Veel mediaspelers hebben deze optie, zo kun je namelijk gemakkelijk je media overhevelen naar het apparaat wat bij je TV staat. Volgens ons dus ook zeker een must-have.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae47a89b6b04.jpg

Conclusie

De PlayStation 3 loopt in principe flink achter als we kijken naar bijvoorbeeld een PopcornHour of al die andere mediaspelers. Voor 100 euro kun je immers al een xTreamer scoren die veel beter geschikt als de PlayStation 3 voor het kijken van HD-video. Als Sony slim is gaan ze concurrentie aan met dingen zoals Interactieve TV en Media Center PC’s, want een internet-enabled device met een Cell-processor (in dit geval de PlayStation 3) is toch vele male krachtiger dan wat dan ook. Ik baal gewoon van het feit dat ik nog steeds een Media Center PC moet gebruiken voor simpele toepassingen zoals het kijken van een gedownloade film of luisteren naar muziek. Terwijl ik in me achterhoofd weet dat de PlayStation 3 dit ook makkelijk zou kunnen doen, agh ja… was de PlayStation 3 maar open-source.

Mocht je overigens nu zelf net zo’n media guru zijn als ik, dan hoor ik graag van je in de comments hoe jij over de PS3 als Media Center denkt en wat je zelf graag zou willen zien op de PS3 qua MCE-opties.