Vijf functies die de PlayStation 3 om zouden toveren tot een heuse Media Center

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a903212e8ef7.jpg

Iedereen beweert altijd wel dat de PlayStation 3 een heus entertainment apparaat is, maar toch zouden er een hoop dingen nog verbetert kunnen worden om het echt een entertainment monster te maken. Zo zijn de Media Center mogelijkheden van apparaat nog steeds vrij matig in vergelijking met bijvoorbeeld de Xbox 360. Met een Xbox 360 is het namelijk wel mogelijk om Uitzending Gemist te kijken en hem als Media Extender te gebruiken. Daarom hebben wij vijf tips voor Sony om van de PlayStation 3 een heuse media center te maken.

1) Betere codec support

De huidige codec support van de PlayStation 3 is ronduit slecht te noemen. Natuurlijk hebben we DivX maar we leven wel in 2009, x264 is nu gewoon de meest gebruikte codec voor HD-video. En dat niet alleen, wat wij graag zouden zien is gewoon support voor alle gangbare codecs die er maar zijn, en zo moeilijk is dat niet. Wie zit er immers nog op te wachten om zijn (legaal) gedownloade film nog een keer om te zetten naar een door de PS3 leesbaar formaat?

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae46e608678e.jpg

Ook is de ondersteuning van video containers nogal bagger. De enige mogelijkheid waarop je een MKV kunt kijken is de file streamen vanaf je laptop of PC met PS3 Media Server. En er zijn talloze situaties bij mensen thuis waarop dit gewoon geen optie is. En wanneer je de MKV op bijvoorbeeld een NAS zet, dan kan je hem niet afspelen omdat je natuurlijk geen PS3 Media Server kunt draaien op een NAS. En zo’n ding decodeert de video niet even omdat de PS3 hem niet lekker vindt als MKV.

2) Betere ondersteuning voor Internet TV

Er is Uitzending Gemist op de iPhone, Xbox 360 en zelfs op Windows Mobile en BlackBerry toestellen, maar de PlayStation 3? Ja… dat dacht je. Het is nog steeds niet mogelijk om Uitzending Gemist op de PlayStation 3 te kijken en dat is naar onze mening toch wel een groot struikelblok. De NOS is overigens wel bezig om het journaal naar de PlayStation 3 te krijgen, en ook De Wereld Draait Door staat op de planning. Het journaal zou zelfs al mogelijk moeten zijn vanaf firmware 3.2, en die komt als het goed is in November uit tegelijkertijd met Vidzone. Maar de Nationale Omroep is voor meer dingen verantwoordelijk dan alleen het Journaal en DWDD, en dat moeten we allemaal missen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ad479b82a783.jpg

Maar Uitzending Gemist is natuurlijk niet het enige op Internet TV gebied, we hebben ook nog SBS Gemist, RTL Gemist etc. maar daarover is nog helemaal niks bekend. En dan zijn er ook nog de Amerikaanse partijen, en dan doel ik meer op Revision3 en ander soortgelijke broadcasters. De ‘uitzending gemist-versie’ van Fox en CBS is immers voor ons verboden terrein, maar gelukkig bestaat er zoiets als nieuwsgroepen. Toch zouden Internet Video services zoals Vuze, Revision 3, Videocast, CNET TV, Mediafly, Veoh, Mevio, Bliptv, Break Podcast, CBS Evening News, CNN Anderson Cooper 360 Daily, CNN The Larry King Podcast, NBC Today Show, The CNN Daily, CNN In Case You Missed It, NBC Nightly News, NBC Meet The Press, CBS Face the Nation, Podfinder UK, Motorz en ga zo maar door, een leuke toevoeging zijn.

3) Widget support

Widgets (letterlijk vertaald: dingetjes) zijn simpele grafische objecten die eenvoudige functies makkelijk bereikbaar maakt voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een klein kadertje in je XMB met daarin de laatste voetbaluitslagen, het weer, je Twitter/Facebook/Hyves etc. De hogere klasse Samsung TV’s zijn zelfs al standaard uitgerust met Yahoo Widgets. Maar niet elke gamer kan zich natuurlijk zo’n TV veroorloven. Daarom zou het volgens ons echt ideaal zijn om in het XMB support te bieden voor Widgets. Want hoe zou het vet zijn als je gewoon allemaal informatie weergegeven hebt in je XMB, dan lijkt het eindelijk eens een keer gevuld. Want ruimte is er wel degelijk, Sony kan ze bijvoorbeeld helemaal bovenaan of onderaan het scherm kunnen plaatsen. De eerste Widget zou in ieder geval een PS3-Sense RSS-Reader zijn voor in je XMB, want dat wil je natuurlijk het allerliefste.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae473b91ea84.jpg

4) Media Modus

Ik ben persoonlijk zelf nooit echt een fan geweest van het XMB, op de PSP werkte het handig maar voor de PlayStation 3 vind ik het toch wat karig. Ik zou dan ook graag een stand-alone applicatie zien (zoals Xbox 360’s Media Extender) die helemaal gericht is op het kijken van media. Met de PlayStation Video Store op komst wil ik straks wel dat mijn gekochte media netjes georganiseerd is en ik thumbnails en informatie over de film kan zien. Als voorbeeld neem ik de manier waarop XBMC (populaire media center software) zijn media organiseert. Om je een idee te geven hoe dit eruit ziet heb ik enkele screenshots voor je hieronder.

[nggallery id=197]

Stel je voor dat je op de PlayStation 3 een ‘media modus’ hebt en dat je dan in een soort van Media Center applicatie komt. Vanuit hier kun je bij dingen zoals Uitzending Gemist, je gekochte films in de PlayStation Video Store, Vidzone, de movie store zelf etc. Zou dat niet geweldig zijn? In mijn ogen wel. Stel je koopt straks een film in de PlayStation Video Store, dan krijg je zo’n lullig ogend vierkant onder het video-icoon in het XMB. Dan lijkt het net op een DivX die van een niet nader te noemen dubieuze site is afgeplukt terwijl je dikke knaken betaalt hebt. IMDB ranking opvragen? Niet mogelijk, evenals een korte trailer, samenvatting, screenshots en alle andere gimmicks die je verwacht van een Media Center. Ook zou een media modus zich ideaal kunnen lenen voor muziek, foto’s en internet radio. Want dat laatste is iets wat ik toch ook wel heel erg mis hoor, is het nu zo moeilijk om internet radio te krijgen op de PlayStation 3?

5) De PS3 als netwerkschijf

Stel dat je vanaf je PC de PlayStation 3 ziet als een gewone harde schijf met daarin de mapjes Pictures, Video en Music. Dat zou mogelijk zijn als de PlayStation 3 support biedt om de harde schijf te gebruiken als netwerkschijf. Op deze manier zou je dan ideaal al je media gemakkelijk naar je PlayStation 3 kunnen transferen zonder gekut met USB-sticks, FAT32 geformatteerde harde schijven, streaming clients en weet ik veel wat nog meer. Veel mediaspelers hebben deze optie, zo kun je namelijk gemakkelijk je media overhevelen naar het apparaat wat bij je TV staat. Volgens ons dus ook zeker een must-have.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ae47a89b6b04.jpg

Conclusie

De PlayStation 3 loopt in principe flink achter als we kijken naar bijvoorbeeld een PopcornHour of al die andere mediaspelers. Voor 100 euro kun je immers al een xTreamer scoren die veel beter geschikt als de PlayStation 3 voor het kijken van HD-video. Als Sony slim is gaan ze concurrentie aan met dingen zoals Interactieve TV en Media Center PC’s, want een internet-enabled device met een Cell-processor (in dit geval de PlayStation 3) is toch vele male krachtiger dan wat dan ook. Ik baal gewoon van het feit dat ik nog steeds een Media Center PC moet gebruiken voor simpele toepassingen zoals het kijken van een gedownloade film of luisteren naar muziek. Terwijl ik in me achterhoofd weet dat de PlayStation 3 dit ook makkelijk zou kunnen doen, agh ja… was de PlayStation 3 maar open-source.

Mocht je overigens nu zelf net zo’n media guru zijn als ik, dan hoor ik graag van je in de comments hoe jij over de PS3 als Media Center denkt en wat je zelf graag zou willen zien op de PS3 qua MCE-opties.

36 reacties

 1.    954 XP
  patrickg's avatar

  ik geef je helemaal gelijk

 2. Anoniem -   
  94.210.208.55 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik gebruik zelf ps3 media server om video bestanden zoals mkv te streamen en dat werkt perfect. Toch zie ik veel mogelijkheden in de punten hierboven en ik hoop dan ook dat Sony daar werk van gaat maken!

 3.    75 XP
  SecrecY's avatar

  Vooral die 5e lijkt me errug handig, niks geen gedoe met streamen. Gewoon op je ps3 zetten vanuit je pc.

 4.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  Amen! 😀 Sony doe je ding 😉

 5. Anoniem -   
  94.210.54.218 (Niet geregistreerd)'s avatar

  niet erg op de hoogte deze schrijver zo te lezen. het NOS journaal kun je immers allang bekijken vai je PS3 browers middels een speciaal daarvoor gemaakte layout. Daarnaast vergeten jullie even dat Sony nog steeds graag haar rechten en films probeerd te beschermen. We zien allemaal wat er gebeurd als je het mensen te makkelijk maakt voor illegale content. Kijk naar de PSP en DS deze gaan ten onder aan piracy. Het niet toevoegen van codecs heeft gewoon te maken met het “ontmoedigen van illegale films en software” Nu niet zielig doen met het tussen haakjes geplaatste “legale” want jij weet net zo goed als ik dat er voor 99,9 pct van de gedownloade films niet betaald is. En nu zeuren dat ze de codecs niet invoegen?

 6.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Als je je computer met je tv verbindt heb je de ps3 niet nodig als mediacentre. Zolang er geen fatsoenlijke webbrowser op de Ps3 zit, is het enige dat ik doe op de Ps3: Gamen

 7.    43 XP
  ewald's avatar

  hee die philips tv van dat plaatje heb ik 😛

 8. crew Management -    4898 XP
  M4GN3T's avatar

  @94.210.54.218 (Niet geregistreerd): Het NOS Journaal is slechts een klein onderdeel van wat de Nationale Omroep aanbiedt, tuurlijk kan je het allang kijken, dat kon ook al zonder de speciale lay-out. De podcast van ze is immers ook leesbaar op de PlayStation3 , maar je mist hetpunt dat dat alles behalve gebruiksvriendelijk is. Dat omslachtige gedoe is juist alles behalve wat een MCE hoort te doen.

  Ook snap ik je vergelijking met piracy en codecs niet helemaal? Sinds wanneer is het mogelijk om unsigned code in een codec af te spelen? Ik weet niet welk tijdperk jij leeft maar een codec en piracy zijn twee TOTAAL verschillende dingen.

  En als ze je zou graag wouden ontmoedigen van gedownloade films, waarom hebben ze dan wel DivX toegevoegd en support voor subtitles? Als ze daadwerkelijk hun filmstore straks willen launchen zou er toch een meerwaarde aan moeten zitten. Als je het artikel gelezen had, dan wist je ook dat ik het hier over gehad heb.

 9.    13 XP
  tukker81's avatar

  De internet browser van de ps3 sucks!!!, heel veel filmpjes zoals uitzending gemist en nog veel meer kun je domweg niet kijken. Sony moet minder tijd steken in Home en andere shit. Maak eerst een volwaardige internet browser. Met het bovenstaande verhaal ben ik het helemaal eens, behalve met die legale downloads want inderdaad 99% is niet legaal.

 10. Anoniem -   
  84.196.178.90 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Maak er nou geen windows vista van he >,,<

 11. Anoniem -   
  85.147.225.184 (Niet geregistreerd)'s avatar

  waarom kan ik CSI kijken die rechtstreeks op mijn hdd staan en met bestandstype mkv????
  http://i39.photobucket.com/albums/e190/kidmorbid/Knipsel.jpg

 12.    168 XP
  Mowie24's avatar

  Wel vet, alleen zelf gebruik ik mijn ps3 alleen voor het gamen.
  Media doe ik op de pc, dus van mij hoeft het niet per sé

 13.    818 XP
  Josthemaster's avatar

  De tijd de PS3 dat allemaal komt nog wel opdenduur,het is een kwestie van tijd en flinke firmware updates.

 14.    266 XP
  the_stigo55's avatar

  @SecrecY:
  Dat kan je al je moet gewoon een usb kabel met dezelfde contact.

 15.    454 XP
  arwin1993's avatar

  leuke ideeën, vooral internetradio wat volgens mij ook al op psp kan dus ook zo naar ps3 zou kunnen volgens mij.

 16. Anoniem -   
  94.209.92.235 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ondersteuning voor ondertiteling

 17.    260 XP
  AngelEmiel's avatar

  Amen!

 18.    473 XP
  mickje12's avatar

  ik gebruik de playstation alleen voor gamen, maar sony zal er heel wat meer klanten bijkrijgen denk ik als ze er een echt mediacenter van zouden maken!

 19.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Samenwerking met Firefox. Kan iemand dit naar het Japans vertalen en naar Sony mailen. Dank u

 20.    6677 XP
  Myx's avatar

  1 is echt belangrijk.

 21. Anoniem -   
  82.74.105.180 (Niet geregistreerd)'s avatar

  oke zijn jullie het vergeten dat sony met elke playstation verlies lijd ??
  straks gaan mensen de playstation kopen omdat je mooie films kan kijken streamen of wat dan ook. schiet sony niet mee op hoor ze verdienen daar geen geld mee en verliezen ze meer geld door verkochte playstation waar alleen voor media woord gebruikt!
  neee doe mij maar nog 1 ding en dat is een fatsoenlijk browser die niet crashhhhhhhhht!!!

 22.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  eigenlijks nooit over nagedacht maar zoals het hier staat echt een muuust

 23.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Alles op z’n tijd 😉 (al hadden sommige opties er al moeten zijn)

 24. Anoniem -   
  124.79.247.79 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @ewald:

  Boeiende info weer…

 25.    442 XP
  rwss's avatar

  Voor meer codec support ben ik wel te vinden, voor de extra media center aplicatie laag over de xmb heen, meschien, moeten ze wel niet naar Microsoft kijken, die rotzooi van Microsoft is veel te onstabiel.
  Verder is het idee om je ps3 als netwerkschijf te gebruiken mooi, laat aleen
  het gebruik van fat32 maar varen, dit bestands systeem is oud, erg onstabiel en te beperkt in gebruik, vooral bij schijven groter dan 40GB, dit is ook de reden dat Microsoft dit bestands systeem open voor iedereen heeft gemaakt, bovendien werken we langzaam naar een 64bit wereld toe terwijl file allocation table 32 maar 32 bit is, stel je een bestands systeem voor in 64 bit, hierdoor zijn extreem grote hardeschijven mogelijk.
  Er zijn betere open alternatieven mogelijk dan fat32.
  En ja ps3 open source maken is heel aantrekkelijk, dit zorgt er wel voor dat
  er een wiltgroei aan user interfaces ontstaat met een wiltroei aan problemen
  met betrekking tot de software support en software die kan draaien op de ps3.
  Op het moment is dit ook al het geval met Linux, er zijn al zo veel distrebuties van linux die alemaal verschillend zijn en ook hun eigen programma’s nodig hebben speciaal voor hun destributie gebouwd om te kunnen
  functioneren.

  Het is ook zo met de streaming clients, heb je Windows in een 32bit uitvoering, maakt niet uit of het XP, Vista of Seven is, de clients werken alemaal, heb je echter een 64bit bestuurings systeem, dan wordt het al moeilijker, echter 64 bit support op dit gebied zou fijn zijn, daar de performance van 64 bit veel hoger licht dan 32bit, dit is merkbaar op codec
  niveau, 64bit processors kunnen veel meer informatie verwerken als de 64bit
  extentie wordt aan gesproken, wacht met vreugden als de eerste 128bit processors uit komen.

  Interactive tv en uitzending gemist, wordt tijd dat ze dit gaan toe voegen,
  qua ontwikkelingen rond het xmb en zijn functies ligt Sony ver achter op zijn concurentie, op het gebied van stabiliteit ver voor op zijn concurentie.

  Helaas valt ook nog het een en ander aan te merken op de repair service van Sony, mocht je wat aan je ps3 krijgen, je garantie stelt niet veel voor bij sony, in alle gevallen geven ze de consument bijna altijd de schuld, gelukkig zijn de hardware componenten voor de ps3 niet zo duur en als iets stuk gaat als je goed oplet hoe je dingen gaat vervangen is het zeer makelijk om zonder meer schade te maken om je sony hardware zelf te repareren, ik heb dit mee gemaakt met een sony handycam en niet zo zeer met de ps3, maar dat is net zo makelijk!

 26. Anoniem -   
  87.210.249.38 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Inderdaad zou een volle codec support en toegang tot de hardeschijf van je ps3 vanaf de pc een flink wat tijd schelen.

 27.    56 XP
  wajan7's avatar

  all treu

 28. Anoniem -   
  195.230.110.134 (Niet geregistreerd)'s avatar

  MKV support zal er nooit in komen te zitten, als ze dit doen vragen ze namelijk om problemen. Dezefde reden dat microsoft geen MKV support in Win7 heeft gestopt, en voor de rest wel alle codecs / containers ondersteund. mkv is een beetje de standaard voor illigale HD-films en een groot bedrijf zoals SONY zal dit dus nooit supporten.

 29.    219 XP
  SuperDre's avatar

  Beetje onzin allemaal zeg.. enige wat nodig is om em een betere mediacenter van te maken is: betere codec support..

  Overigens ondersteund de xbox360 ook zelf nog steeds een heleboel codecs niet, en ook de container mkv wordt niet standaard ondersteund op de xbox360..

 30. Anoniem -   
  81.245.39.118 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ja zeker weten dat deze punten allemaal MOETEN bijhoren zonder problemen zelfs en het enige wat erbij mag komen zijn de emulators zonder linux of yellow dog te installeren op ps3 dat zou de ALL_in PS3 voor mij zijn.

 31.    86 XP
  ralph9994's avatar

  XBMC!!!

 32.    88 XP
  Downtrust's avatar

  Dit zijn 5 dingen die voor mij allemaal ‘extratjes’ zijn. Deze mogen van mij dan ook de laatste dingen zijn die Sony zou moeten upgraden aan de PS3

 33.    591 XP
  dajez's avatar

  euhm divx is ook x264 maar ne andere container

 34.    56 XP
  wajan7's avatar

  ja, jongens van sony waar zijn julie

 35. Anoniem -   
  Anonymous's avatar

  Mee eens, en dan nog een browser die meer streaming media support zonder om de haverklap vast te lopen en misschien wat betere chat mogelijkheden. En dan nog PS2 bw compatability want ik heb 2 PS2s staan met de disc read error waar ik in totaal zo’n duizend euro aan heb uitgegeven voor een paar jaar plezier. En wat meer concurrentie met Microsoft op gebied van games. Maargoed, verloren hoop. Veel gevraagd maar met dit alles een geheide markleider met een groeiende fanbase ipv krimpende.

 36. Anoniem -   
  Zebra Dasilva's avatar

  Goed stuk. Helemaal mee eens. Ze hebben goud in handen bij Sony, maar alles is natuurlijk gericht om ons content te laten luisteren.kijken (en kopen) van de Sony Entertainment Group.
  Sony weet wel wat wij willen… maar ze weten ook goed wat zij willen.
  Misschien zien ze alleen – met al hun metaplannen en lange termijn strategieën – over het hoofd dat de ontwikkellingen op het gebied van web-tv in een sneltrein tempo verlopen.

  Ik zal mijn wensenlijstje binnenkort ook eens op mijn blog plaatsen.