Final Fantasy XIV: A Realm Reborn begint er steeds beter uit te zien, vooral vergeleken met het algehele fiasco dat het ooit op de PC was. In de onderstaande demo laten ontwikkelaars van de game zien hoe een gamepad met dezelfde layout als de PS3 zal werken in de game. De ontwikkelaar die de game speelt is Naoki Yoshida, de game director en producer.

Yoshida verteld in de demo dat alle controls geoptimaliseerd zijn om met een gamepad te spelen. Zo kan je door L2 en R2 in te houden een volledig andere set met acties en/of aanvallen voorgeschoteld krijgen. Op deze manier moet het erg makkelijk zijn om te switchen in de verschillende situaties waar je je in MMORPG’s vaak in bevindt. Je kijkt dus naar een hele andere set met skills als je in een stad omringt met metersdikke muren bent dan als je buiten loopt, waar gevaar dreigt in iedere dode hoek.

Hij laat één van de belangrijkste features zien, het targeten van de vijanden en hoe ze dit hebben verwerkt met het gelimiteerde aantal knoppen dat ze tot hun beschikking hebben. In de meeste standaard MMO’s bepaal je je doel namelijk met de ‘Tab’-knop, maar die heb je natuurlijk niet op een controller. In plaats daarvan gebruik je de D-pad om tussen de verschillende doelen te schakelen. Naar rechts en links gebruik je om tussen álle objecten te wisselen, naar boven en onder selecteren alleen de mensen in je groep. Zo kun je ze bijvoorbeeld snel helen wanneer ze veel schade hebben opgelopen.

Het ziet er in ieder geval duidelijk een stuk beter uit dan eerst. Wij beginnen steeds enthousiaster te worden, jij ook? Als je geïnteresseerd bent geraakt, bekijk dan hier de Collector’s Edition en de verschillende boxarts. De game moet in augustus dit jaar verschijnen.