http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51a60738c61d3.jpg

Column – Het was een feature die wellicht een kleine groep mensen gebruikte op de PS3, maar het was wel één van de meest interessante. De PS3 had namelijk in de eerste jaren de mogelijkheid om een ander OS te draaien naast het XMB. Dit stelde je in staat om bijvoorbeeld Linux te installeren; zolang het OS maar ondersteuning bood voor de Cell-processor van de PS3. Maar met de PS4 in het vooruitzicht en een nieuwe kans op OtherOS is dit fenomeen interessanter dan ooit, waarom? Lees vooral verder.

Goedmakertje

Sony heeft wat naar mijn mening echt wat goed te maken na het verwijderen van deze functie op de PS3. Er zijn zelfs rechtszaken over geweest en heel wat gedonder later is de functie nog steeds nergens te bekennen op de PS3. Wat was er aan de hand, hacker Geohot had simpelweg een lek gevonden in de functie en hierdoor was Sony genoodzaakt de functie geheel te verwijderen. Dit deed men middels een firmware update die ervoor zorgde dat je niet langer de functie kon gebruiken.

Dit was voor veel mensen toch wel een tegenvaller want menig hobbyist had Linux op zijn PS3 gezet. In 2007 was het best grappig dat je met de PS3 ook Linux kon booten op je TV en zo een stuk beter het internet af kon browsen. Uiteraard was het voor de hobbyist, wat de gewone consument kon er nauwelijks mee uit de voeten. Ook het gebruik van de GPU was enorm beperkt dus leuke dingen als Blu-ray’s mounten en afspelen was moeilijk. Emulators draaien daarentegen was te doen en zelfs met de PS3-controller te besturen. Je kon gemakkelijk SNES-games draaien en dat was toch wel leuk.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51a606a129572.jpg

Waarom terug op de PS4

OtherOS kan op de PS4 zoveel malen interessanter worden dan op de PS3, puur doordat de console voorzien is van een x86-architectuur. Zo is bijvoorbeeld Android beschikbaar voor x86 en zou je in theorie deze prima kunnen draaien op de PS4. Daarnaast werken besturingssystemen als Windows, Linux, BSD enzelfs Mac OS X ook op de architectuur. Je ziet de mogelijkheden dus waarschijnlijk al voor ogen. Mocht het alleen gebeuren verwacht dan niet dat je volledige toegang krijgt op de GPU, dit zal net als op de PS3 restricted worden.

Als Sony namelijk volledige toegang tot de PS4’s GPU biedt in een OtherOS-omgeving dan zouden ze zichzelf natuurlijk hard in de vingers snijden. Maar aangezien er een aparte chip is voor video decoding zouden ze deze makkelijk vrij kunnen geven voor zo’n type omgeving. Dit zou dan betekenen dat je een Linux-combinatie kan draaien met XBMC en zo je PS4 kunt gebruiken als volledig functionele mediacenter. Wat je dan krijgt is een vele malen betere oplossing dan welke console op de markt ook; en je hoeft er niets voor te doen.

Nadelen voor Sony

Het klinkt nu vast alsof dit een functie is die Sony met geen mogelijkheid kan negeren. Het probleem zit hem alleen net als bij de PS3 in piraterij en hackers. Alhoewel de PS3 nauwelijks tot niet gebruikt wordt voor piraterij blijft het een gevoelig onderwerp en doet men er alles aan om het te ontwijken. Als de PS4 opengebroken wordt en het heel makkelijk is om gekopieerde spellen te spelen; is de console dood in no-time. De gameindustrie is afhankelijk van consoles, wat PC-gamers ook beweren.

De consoles zorgen ervoor dat de gameindustrie intact blijft en dat grote games als GTA V überhaupt gemaakt kunnen worden. Zonder consoles zou de gameindustrie in elkaar klappen en sta je ook met lege handen als je een dikke game PC hebt. Piraterij is dus ook vanzelfsprekend uit den boze op consoles. OtherOS zou het risico verhogen en enorm veel kosten met zich meebrengen om het te beveiligen. Op de PS3 had men wat dat betreft haar taak redelijk goed gedaan totdat Geohot om de hoek kwam zetten.

Is het dus een overweging die zorgvuldig gemaakt moet worden? Absoluut, maar de voordeel die het oplevert om te investeren in OtherOS en de beveiliging zal enorm zijn. Als Sony het slim aanpakt zou het enorm in het voordeel van de PS4 kunnen werken zonder dat ze zichzelf in de vingers snijden.

Wat vinden jullie?

Er zijn uiteraard vele punten waarop je OtherOS zou kunnen bespreken waaronder of het nu in het voordeel van Sony zou werken of in het nadeel. Met de mogelijkheid tot Android installeren zou je immers stukken makkelijker toegang krijgen tot vele Apps, zonder dat je Sony hierbij nodig hebt. Zelf zou ik het geweldig vinden maar er zitten natuurlijk nog een hoop addertjes onder het gras. Wat vind jij, moet Sony OtherOS terugbrengen met de PS4 of de functie laten rusten?