Hands-on: Wolfenstein: The New Order – De ouderen onder jullie kennen vast nog wel Wolfenstein 3D, waarin je met absurde wapens tal van nazi’s aan het afknallen was met als kers op de taart Adolf Hitler. Het heeft heel lang geduurd, maar eind dit jaar komt MachineGames met een nieuw deel voor de PlayStation 3 en PlayStation 4. Wolfenstein: The New Order bevat hetzelfde recept en zo konden we tijdens onze hands-on op creatieve wijze nazi’s overhoop knallen.

B.J. is terug

Als speler stap je opnieuw in de schoenen van William “B.J.” Blazkowicz. De nazi’s hebben de Tweede Wereld Oorlog gewonnen en zijn de heersende macht. Elke stad wordt omgebouwd tot een nazi-ogend en machtvertonend geheel. Londen is hierdoor totaal niet meer wat het was en in deze stad zien we B.J. voor het eerst zittend in een auto naast een ander lid van het verzet. Dit verzet is erg klein, maar probeert waar het kan schade aan te brengen bij de nazi’s. Als Blazkowicz speel jij hier een belangrijke rol in, want als er iemand iets kapot kan knallen, is hij het wel.

Hiervoor krijg je gelukkig een breed arsenaal aan wapens ter beschikking, welke allen even hard klinken als gewoonweg wreed overkomen. Het is dan ook geen toeval dat deze game ons doet denken aan id Software’s Rage, welke in 2011 verscheen. Wolfenstein: The New Order loopt namelijk op dezelfde engine. Het eerste wapen dat we kregen was echter vrij subtiel. Het was een klein laserpistooltje, waarmee je niet alleen vijanden kunt beschieten, maar ook een gat in bijvoorbeeld een hekwerk kan maken. Je snijdt met de laser een mooi gat, waardoor je verder kan. Na een korte achtervolging door een nazi-mechhond, welke we succesvol kwijt raakten, zagen we een ander aspect van de game.

Wapens in je schoot geworpen en knallen maar

Je hoeft namelijk niet vol in de aanval te gaan, want met je mes kun je ook stiekem een vijand doden van dichtbij. We kunnen echter al zeggen dat het veel leuker is om de confrontatie op te zoeken, want dan komt de actie en de gameplay echt tot zijn recht. Het schieten voelt al zeer fijn aan, maar vooral de wapens zijn een feest. We begonnen dan wel eerst met een simpel pistool, maar de game lijkt je elke keer een nog beter en bruter wapen in de schoot te werpen. Eerst een assault rifle en vervolgens een dubbelloops shotgun. Dat is nog niet alles, want Blazkowicz of ook wel B.J., kan deze in beide armen houden net als de assault rifles.

Je voelt je op het moment dat je met beide wapens loopt echt een beest. Zo knalden we er met veel plezier op los. De terugslag van de wapens is soms ietwat overdreven, maar draagt wel bij aan de actie die tot dusver al als een huis staat. Hoewel je dus vol met twee wapens tegelijkertijd kunt schieten en we ons soms oppermachtig voelde lijkt het er op dat je de nazi’s niet moet onderschatten. Ze probeerden ons namelijk van alle kanten te flanken en schoten ook de cover waar we achter zaten in puin. Cover kun je zelf ook bewerken door met een laser even een gat te maken waardoor je kunt schieten.

Daarnaast zit er ook een leunmechaniek in de game waarmee je over, onder en naast cover kunt kijken. Dit voelde al prima aan en was handig in de meer intense gevechten die wij hadden. De mechs zijn bijvoorbeeld flinke sponsen wat betreft kogels opvangen. Ogenschijnlijk kun je dus wel je eigen tempo bepalen door de leunmechaniek, maar als de nazi’s je hebben gezien moet je overgaan tot actie wat nog geen moment als een straf voelde. Alles bij elkaar voelt de gameplay zeer solide aan en vooral het schieten en de audio vallen nu al in positieve zin op.

Voorlopige conclusie:

Op grafisch vlak lijkt Wolfenstein: The New Order al een nette game te worden. De game komt naar de next-gen consoles en de versie die wij speelden was dat verre van niet, maar toch zag het er al aardig uit. De verschillende levels zitten vol details en er wordt ook alles aan gedaan zodat jij een serieuze hekel krijgt aan de nazi’s in de game. Ze zijn namelijk op nadrukkelijke wijze aanwezig en B.J. praat af en toe zachtjes, geïrriteerd en vermakelijk met wat humor over hen. We kunnen na onze eerste kennismaking en hands-on zeggen dat Wolfenstein: The New Order een goede indruk heeft achtergelaten.