PES 2010

Review PES 2010 – Pro Evolution Soccer is inmiddels een gevestigde naam in de sportgames. Al jaren doet Konami het goed met deze franchise, maar vorig jaar viel het toch een beetje tegen. Ook dit jaar zijn ze gekomen met PES 2010, waarin we met de grootste sterren over de groene weides kunnen draven. Is PES 2010 de voetbalgame die iedereen moet hebben?

Word jij de nieuwe Messi of Torres?

Met PES 2010 kan je weer naar hartenlust over de groene weiden rennen achter de bal, panna’s maken of gruwelijke slidings. Deze game bevat weer alle trucjes en tactieken als altijd en jij kan deze beheersen. In de modus ‘Word een legende’ creëer je jezelf op je favoriete positie en groei je door naar de top. Vorig jaar deed deze modus zijn intrede en ook dit jaar is deze weer terug, met jammer genoeg weinig echte veranderingen erin. Maar ondanks weinig vernieuwing blijft het toch leuk om de beste middenvelder of spits te worden van de wereld.

Lekker potje voetballen?

Natuurlijk wil je een lekker potje kunnen voetballen op je PlayStation 3 en dat kan dan ook met PES 2010. De gameplay voelt nog steeds lekker aan, maar we zijn er toch niet echt tevreden over. Het is namelijk niet meer vernieuwend, iets wat Konami altijd eigenlijk wel had met een nieuwe PES. We willen gewoon zien dat men innoveert en dat doe nze met PES 2010 niet.

Het realisme van de wedstrijden is nog steeds hoog, Dit keer moet je nog slimmer een bal aannemen of wegdraaien en passen, want je gaat niet zomaar iemand voorbij. Ook een schot blocken vereist timing, anders vliegt de bal zo de kruising in. Als de bal van richting veranderd, kan de voorzet of pass ook nog net aankomen, ligt er maar net aan hoe hard de bal wordt gespeeld of wordt aangeraakt.

Dit punt zit bij PES 2010 ook heel goed in orde, alleen snappen we niet waarom de keeper soms zo raar en ver uitkomt en van die mooie showduiken maakt bij het vangen van een simpele bal. En soms wil de communicatie tussen je verdediger en keeper niet vlotten als je keeper uitkomt, wat voor een mooie blunder kan zorgen. Toch weer een stukje realisme wat je niet verwacht.

Denk maar ook niet dat je zomaar elke bal scoort, want zelfs de grootste kansen kan je missen. Alleen voor het doel en dan toch te hard schieten kan al een blunder veroorzaken. En dat timing veel betekend, kom je vanzelf achter als je van afstand wilt schieten. Niet zomaar elke bal gaat richting het doel, want het kan zomaar gebeuren dat deze alsnog tijdig wordt geblocked.

Licenties & transfers

Konami heeft ook dit jaar de plank mis geslagen als het aankomt op de licenties en transfers. Zo hebben ze niet van elke topclub of topcompetitie de licentie, zoals van de Engelse Premier League. Wel hebben ze dan de licenties van de UEFA Champions League en Europa League, wat toch een leuke toevoeging is. Nu kan jij met je favoriete club de ‘cup met de grote oren’ winnen en de beste van Europa zijn.

Als een game uitkomt tegen het einde van oktober, dan verwacht je natuurlijk dat de transfers verwerkt zijn. Helaas moeten we jullie teleurstellen, want bijvoorbeeld een Wesley Sneijder zit nog bij Real Madrid, terwijl hij nu toch echt bij de Internationale zijn geld verdient. Dit zal natuurlijk wel verholpen worden door de updates en patches die uitkomen, maar het is nu toch wel een gemis.

Graphics & Sound

PES 2010 heeft veel gelijkenissen op zijn voorganger. Zo is de gameplay nagenoeg hetzelfde gebleven en alle functies in de game ook. Hoewel de gameplay niet verkeerd is, had dit best beter gekund. Toch is niet alles hetzelfde gebleven, want grafisch ziet de game er toch wel top uit. Hier heeft Konami wel een grote stap gezet, want de stadions en spelers lijken enorm veel op hun echte variant.

Wat wel weer jammer is, is het commentaar wat gewoon niet vernieuwend genoeg is. Hier blijven ze dit jaar ook weer helaas mee doorgaan, zo is er nog steeds geen Nederlands commentaar. Het menu daarentegen is heerlijk overzichtelijk, duidelijk, Nederlands en springt van je scherm af. Gewoon zoals het hoort.

En als je denkt dat er geen publiek is, luister goed naar de fluitconcerten bij verkeerde ballen of overtredingen. Of te denken aan de zang van de supporters voor de thuisploeg en het gejuich bij de kansen en doelpunten. De belevenis is er in ieder geval wel aanwezig.

Online

Online heeft Konami een goede beslissing genomen: het Konami-ID weghalen. Dit was een groot obstakel de meeste gamers onder ons. Verder zijn de servers verbeterd en heb je geen aparte rooms meer, wat het allemaal even sneller maakt. Als je PES 2010 online gaat spelen, vermaak je jezelf aardig, het is aardig snel op een enkele keer na. Het kan namelijk wel frustrerend zijn als alles wat je doet het pas een seconde later uitgevoerd wordt en dan wordt je gewoon ingemaakt. Toch is de online modus aardig positief en goed te noemen, zeker gezien dat je lekker snel een wedstrijd kan spelen of een toernooitje kan opzetten.

Conclusie

PES 2010 lijkt weer teveel op zijn voorganger en Konami heeft er te weinig aan verbeterd. Grafisch ziet alles er perfect uit, maar de gameplay is bijna hetzelfde en het heeft te weinig vernieuwingen. Het lijkt gewoon of ze blijven teren op het succes van hun vorige delen en dat is gewoon jammer. Het weghalen van het Konami-ID en de online modus is zeker verbeterd, ondanks soms een enkele hapering. Al met al is het jammer dat er niets nieuws bijgekomen is en heeft PES 2010 het dit jaar naar onze mening toch weer verloren van FIFA 10.

Pluspunten:

  • Grafisch zeer mooi
  • Geen Konami-ID meer
  • Online modus redelijk goed
  • Realisme toch weer hoog

Minpunten:

  • Gameplay is te weinig vernieuwend
  • Te weinig licenties
  • Transfers niet compleet