Review: Tekken 6

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aec42d1ce720.jpg

Review Tekken 6 – Deze game is er, zoals vele anderen, weer eentje waar we een flinke tijd op hebben moeten wachten. In het tweede kwartaal van 2006 werd de game namelijk al aangekondigd en in de eerste instantie zou het zelfs een launchtitel zijn van de PlayStation 3. Toch hebben we hem nu eindelijk en ligt die zelfs ook al in de winkels, tijd dus om deze fighting game eens flink aan de tand te voelen.

Scenario Campaign

Ik wist niet wat ik zag toen ik de eerste beelden van de Scenario Campaign onder me ogen kreeg. Ik schoot in paniek, want wat hebben ze in vredesnaam met die game gedaan. Tekken is natuurlijk bij iedereen gekenmerkt als een game waarin twee tegenstanders het tegen elkaar opnemen en elkaar zo zwaar mogelijk toetakelen. In de Scenario Campaign is dit echter helemaal niet meer aan de orde. Je wordt namelijk in een ‘area‘ geplaatst van een Tekken personage waarin je het opneemt tegen zijn handlangers, om vervolgens bij de echte personage uit te komen. Om even te illustreren hoe deze gameplay er precies uit ziet, kun je het onderstaande filmpje checken.

Nu je met eigen ogen hebt gezien hoe dit er nou eigenlijk uitziet, ben je waarschijnlijk net als alle anderen verbaasd. Want dit is Tekken helemaal niet (op de force mode van Tekken 3 na dan), Tekken is de cpu, online speler of maat van je zoveel mogelijk tot moes slagen. Het was dan ook geen verrassing dat de Scenario Campaign vrij saai was, je deed steeds maar dezelfde schoppen en vuistslagen om die handlangers neer te maaien. Af en toe pakte je een vlammenwerper op en zette je ze in de brand, dat was dan wel weer leuk om te doen. Maar echt vrolijk werden we er niet van. Ook het positioneren van je aanval ging met moeite, aangezien het 3D is en de tegenstanders om je heen rennen is het af en toe erg moeilijk om te bepalen welke kant je op moet meppen. Maar…. wees niet getreurd, deze mode is namelijk een klein extraatje, alle bekende modes zoals Arcade Battle, Survival Mode, Online Mode, Time Attack etc. zitten er namelijk gewoon nog volwaardig in. Mocht je echter de game op platinum willen hebben qua trophies, dan zal je toch echt de Scenario Campaign moeten spelen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aeca9856042a.jpg

Eindelijk online spelen

Eindelijk is er een volwaardige Tekken game met een werkende online modus. Tuurlijk hadden we de opgepoetste versie van Tekken 5 op het PSN met een online add-on, maar dat is in mijn ogen toch iets anders. De online modus van Tekken werkt echt verrassend goed, er is echt heel erg weinig lag (getest met Ziggo Internet Z2) en het staat garant voor uren vermaak. Je kan kiezen om ranked te spelen of gewoon voor de lol, wanneer je ranked speelt worden je wins en loses bijgehouden dit gebeurd bij player match niet. Ook is er wat aan de irritatie gedaan van mensen die, wanneer ze bijna verliezen, de game verlaten. Daar krijg je namelijk waarschuwingen voor.

Vette stages en background music

Deze beat ‘em up kent ook weer hele toffe stages met prachtige Japanse symfonieën op de achtergrond. Zo zijn er stages waarbij je een glazen vloer hebt en wanneer je hier te vaak op valt zal deze breken en kom je in een hele andere omgeving te recht. Dit soort dingen zijn tof gedaan, zo zijn er nu ook muren waar je je tegenstander tegenaan kunt knallen. Een stage die ons persoonlijk heel erg aanspreekt is een stage waarbij je in een groene weide bent en er allemaal schapen door je match lopen. Op de achtergrond hoor je dan het prachtige gejodel van een stel klaargekomen vrouwen (dat is dan weer onze fantasie) en het is echt heel tof om daarin te vechten.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aeca9b33a466.jpg

Beste fighting game tot nu toe?

Tekken 6 is wat onze betreft één van de beste beat ‘em ups die je op het moment kunt krijgen. Dit nieuwe deel in de Tekken-franchise zit ook weer vol authenticiteit en het blaast de serie op die manier nieuw leven in. Ik denk dat iedereen wel eens met zijn PlayStation 2, een paar kratten bier en een paar maten Tekken gespeeld heeft. Historie herhaalt zichzelf weer met dit nieuwe deel en daar zijn we heel blij mee. Wat ook tof is aan Tekken is dat iedereen zijn eigen favoriete personage heeft en dat is bij games als Soul Calibur en Street Fighter wel anders. Zoek je dus een goede fighting game, dan is Tekken je ding.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aeca9ec3bbc1.jpg

Extra stuff

In dit nieuwe deel zit ook nog een hoop extra stuff verwerkt. Zo krijg je wanneer je de Arcade-mode uitspeelt een Tekken 6 arcade cabinet in PlayStation Home + twee Tekken 6 t-shirts. Ook bestaat er een mogelijkheid om je stats te uploaden naar een leaderboard. Tevens heb je de mogelijkheid om een ‘ghost’ van jou vechtstijl te uploaden, dan genereert de PlayStation 3 voor jou een personage die precies jou vechtstijl kopieert. Je kan er dan voor kiezen om hier zelf tegen te vechten en/of deze te uploaden zodat anderen er van kunnen genieten. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een maat maar niet kunt verslaan, je download dan zijn ghost en zo heb je de perfecte personage om op te oefenen, om zo uiteindelijk je maten de grond in te rammen. Toffe shit als je het mij vraagt.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aecaa32ddf1e.jpg

Zoveel personages, zoveel keus

In Tekken 6 zijn er vier nieuwe personages bij gekomen en zijn er meer als 40 speelbaar. Al deze personages zijn direct vanaf het begin speelbaar, het moment waarop je de game dus in je PS3 doet kun je meteen uit alle personages kiezen. Dit is in het verleden wel anders gedaan, waardoor je alles perse moest vrij spelen. Gelukkig heeft Namco Bandai dat keer anders aangepakt en kun je meteen aan de slag met je favoriete personage.

Graphics

Qua graphics lijkt Tekken 6 wel een beetje gedateerd, maar dit is eigenlijk één van de weinige games waar ik wil beweren dat gameplay boven graphics gaat. De ervaring van een Tekken game is zo geweldig en de graphics zijn een ruime voldoende. Natuurlijk is het niet allemaal zo crispy en gedetailleerd als in een Uncharted 2, maar het is vrij goed voor een fighting game. Het is de eerste keer dat Tekken daadwerkelijk HD gaat en ook nog eens een motion-blur toevoegt, dit laatste zorgt ervoor dat de animaties wat soepeler gaan. En dit alles doet de graphics wel ten goede.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aecaa663a11a.jpg

Conclusie

Ben je iemand die het warm krijgt van Tekken games en heb je de nieuwe Tekken 6 nog niet in huis? Schaam je dan diep. Deze game doet in principe alles wat je van Tekken 6 mag verwachten, HD-graphics, een soepele online-modus, de volledige authenticiteit van de serie en die ijzersterke ervaring. We hebben er misschien even op moeten wachten, maar de game is er nu eindelijk en hij is echt heel goed geworden. Een topper dus.

Pluspunten:

 • Online mode kickt ass
 • Meer dan veertig personages
 • Enorm vette stages
 • IJzersterke soundtrack

Minpunten:

 • Scenario Campaign werkt niet goed en is saai
 • Had grafisch misschien iets beter gekund

19 reacties

 1.    1106 XP
  ferrariking's avatar

  WOW hoog een 9.0 ik heb hem ook vind hem ook goed maar Okee?
  ik heb wel soms lag:(

 2.    3846 XP
  jimke1's avatar

  ik haal deze niet ik moet geen over lopers hebben die naar de xdoos ga

 3. Anoniem -   
  84.194.250.132 (Niet geregistreerd)'s avatar

  “Qua graphics lijkt Tekken 6 wel een beetje gedateerd”
  “vrij goed voor een fighting game”

  gedateerd = vrij goed.. ok.. respect

  sry.. ik trek het mss een beetje te veel uit de context .. excuus 😉

 4.    127 XP
  LEROYJ's avatar

  Zoals gewoonlijk moet ik weer van me laten horen als het gaat om een review op ps3-sense.

  Ik vind dit een geweldig goede review, de focus is perfect neergelegd op de game ervaring die jullie als crew gedeeld hebben. Hierin halen jullie verschillende belangrijke basis punten uitgebreid naar boven. Het gaf me ondanks dat ik de game al heb een goed beeld van wat ik zou kunnen verwachten indien ik de game nog niet gehad zou hebben. Ik persoonlijk ben het eens met de min en plus punten en de balans is daar ook goed in verdeeld.

  Tekken is in mijn ogen weer een jaartje ouder qua ervaring, in de positieve zin. Ik ben weer diehard aan de tekken!

  Bedankt voor deze review. Cijfer vind ik nogal hoog omdat tekken al zolang mee gaat dat het niet zo bijzonder meer is. Maar overal great!

  // Leroy

 5.    6677 XP
  Myx's avatar

  Mooie cijfer zeg toch mr es proberen, tekken 2 en 3 op de de psone en tekken 5 op de psp helemaal kapot gespeeld.

 6. Anoniem -   
  78.22.108.92 (Niet geregistreerd)'s avatar

  tekken is ook altijd maar hetzelfde van 1 tot 6

 7.    482 XP
  Flow's avatar

  Goede review. Tekken blijft gewoon een van de betere fighting games. Ik snap ook niet helemaal wat ze wilde met die scenario campaign. Ik blijf echter toch lekker bij me oude vertrouwde Street Fighter 😛

 8.    183 XP
  brianfury's avatar

  Had grafisch misschien iets beter gekund* yep dat zeker maar het spel is al 2 jaar oud*

  is al 2 jaar in de arcade of zo
  nu pas geport op ps3 en xdoos

  wel mooi met campaign dat je alle uitleg krijgt van alle tekkens
  verhalen dus
  maar ik vind het wel jammer dat ze het alleen met tekst gedaan hebben
  voor de ps3
  ik bedoel kan je makkelijk iets mooier maken

 9.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Qua graphics is deze game erg achterhaald op de Ps3.
  In de winken beveelden ze me de xbox versie te kopen, omdat deze er veel beter uit moest zien. Maar heb toch gekozen voor de ps3 versie van deze game. Reden: de game play is veel beter op de ps3, Op de xbox is dit erg slecht door de d-pad, die in veel games en in het menu soms bijna een eigen leven lijd als je er op drukt.

  Met otion-blur aan zie ik geen verschil als ik de game aan het spelen ben, dit kan natuurlijk komen omdat ik een plasma tv heb, of door mijn versterker die alles wat ik er op aan sluit in full Hd over zet.

  (Sommige) stages zien er inderdaad erg mooi uit.

  De Scenario Campaign is waardeloos, en heeft een kut camera. Maar dit staat los van de game en kan je eigenlijk in een eind beoordeling niet mee rekenen.

  Gameplay: 9.0
  Graphics: 8.0
  Sound : 8.0
  Replay : 9.0
  Totaal voor mij: 8.9 geen 9 omdat de Graphics niet goed zijn voor deze tijd.

 10. crew Management -    4919 XP
  M4GN3T's avatar

  @ps3dennis: Wij geven alleen halve en hele cijfers. Dus geen .9 .7 of .4. etc meer.

 11.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @M4GN3T:
  Maar ik ben jullie niet, maar gewoon mezelf. Een 9 is gewoon te veel en een 8.5 te laag, dus was er voor mij maar 1 tussenweg, dus daarom moest ik deze game wel 8.9 geven.

 12.    359 XP
  Ernesto!'s avatar

  Verdient ! 😛

 13.    173 XP
  Tekno-D's avatar

  Prima review, weet alleen nog niet of ik hem ga halen..

 14.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Op de psone veel tekken gedaan en daarna nooit meer. zou eigenlijk weer eens tijd moeten worden

 15. Anoniem -   
  84.27.103.21 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @ps3dennis: omfg, geen 9 maar een 8.9? :’)

 16.    17 XP
  jostikop's avatar

  Besteld bij mymemory !!!

 17. Anoniem -   
  84.84.166.147 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Voor degene die de scenario campaign niet snapt.
  Scenario Campaign is de story van Lars Alexanderson en Alisa Bosconovitch

 18.    1 XP
  pierrenac's avatar

  ik kan het spel niet spelen omdat ik software versie 1.01 moet hebben maar die heb ik niet en als ik dan op bevestigen druk dan krijg ik zwart beeld en gebeurt er niks mijn software versie is 3.01
  kan iemand me helpen ?

 19.    5918 XP
  7th-son's avatar

  ik denk dat je het over 2 verschillende dingen hebt
  die 3.01 zal je firmware versie zijn van je ps3 (al is 3.10 nu uit)
  en die 1.01 is gewoon een update voor het spel.

  maar waarom die van jou het nou niet doet? geen idee, probeer eerst eens je ps3 te updaten?

  ff over het spel:
  Ik ben al uitgekeken op tekken, sinds tekken tag tournament.
  Er zit gewoon te weinig vernieuwende dingen in voor mij!
  als ze echt veel gaan veranderen en toevoegen, wil ik het nog wel eens proberen, want het is wel een top beat ‘em up