Special: Xbox One vergeleken met de PS4: DRM, Always Online en meer

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51b9b48a5dc51.jpg

Special – Het is een onderwerp die de consument op het moment enorm bezighoudt, DRM en games. Na de vele aankondigingen van Microsoft over DRM op de Xbox One had iedereen het hart in de keel zitten en was bang dat Sony zou volgen. Sony kondigde toen trots aan op haar persconferentie dat de PS4 gewoon DRM-vrij zal zijn, een staande ovatie was het gevolg. Het publiek applaudisseerde en juichte Sony toe, ongetwijfeld het kippenvel moment van deze E3. Maar hoe erg is het nu eigenlijk? Overdrijven we gewoon en heeft Microsoft gewoon een paar checks geïnstalleerd voor onze eigen veiligheid? Spreekt Sony de waarheid met geen DRM? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Always Online

Een groot struikelblok lijkt te zijn dat de Xbox One altijd op het internet aangesloten moet zijn om te kunnen werken, in tegenstelling tot de PS4 waarbij dit niet hoeft. Maar waarom is dit nu zo erg? We hebben toch allemaal internet thuis? Klopt helemaal, het idee dat een apparaat volledig functioneel wordt als die verbonden is met internet is niet nieuw en hebben we vaker gezien. Microsoft maakt het alleen totaal niet functioneel wanneer er geen internet is en dat is nu net waar men moeite mee heeft. Want ook al heeft je desbetreffende game geen internet nodig, je moet alsnog een internetverbinding hebben.

Neem bijvoorbeeld eens menig militair die gestationeerd zit in Afghanistan, deze mensen willen als ze terug zijn in hun kamp natuurlijk ook eens kunnen ontspannen en iets leuks doen met zijn allen. Het zal je dan ook opvallen wanneer je zo’n kamp ziet dat er een hoop consoles zijn voor de soldaten om even tot rust te kunnen komen. Met de Xbox One wil dit straks niet meer, want het internet in zulke kampen is natuurlijk allesbehalve stabiel en razendsnel om correct te kunnen werken.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51b9bc474472c.jpg

Uiteraard is dit een kleine willekeurige doelgroep en voor hun is er altijd nog een PS3 of Xbox 360, het is dus niet heel ernstig maar wel jammer. Een ander veelgebruikt argument is dat je internet uit kan vallen, maar of dat nu helemaal op zijn plaats is valt te betwisten. Je zegt toch ook niet dat je geen TV gaat kopen want de stroom kan uitvallen? Nee, het grote probleem ligt bij het feit dat mensen verplicht worden tot iets wat vaak niet werkt. Neem bijvoorbeeld het Sim City-drama, deze game was nagenoeg onspeelbaar doordat de servers van EA het gewoon niet aankonden en de game is always-online, ook de singleplayer; dus daar zat je dan met een niet werkend exemplaar.

Sim City was niet het enige geval wat totaal de mist in ging, ook Diablo III van Activision was een drama. Daarnaast zien we allemaal dat wanneer een game veel verkoopt de servers er altijd uit liggen. Neem bijvoorbeeld Call of Duty, elk jaar is het weer raak. Mensen hebben slechte ervaringen met een always-online game, vind je het gek dat ze dit niet in een console willen? Er hangt een grote boze wolk boven always-online en het implementeren ervan is fout, heel fout. Waarom? Omdat de consument het niet wil en het de console niet beter maakt. Kortom, er zijn alleen maar nadelen en geen voordelen. Als Microsoft zijnde is het je plicht de consument tevreden te stellen, niet in het harnas te werken.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51b9bbf8c5988.jpg

Regio DRM

Het was alsof Microsoft de consument in het gezicht gespuugd heeft en daar gisteren nog even een dikke drol overheen draaide, men was verbaasd, Microsoft kondigde namelijk ook nog eens Regio DRM aan. Zoals in dit artikel staat kun je het vergelijken met bijvoorbeeld Netflix of Hulu, services die net als het Xbox Live van de toekomst regio gebonden worden. Microsoft heeft alle touwtjes in handen en jij bent het poppetje. Microsoft bepaald waar jouw console werkt, waar je jouw games koopt en activeert en wat je met deze games kunt doen.

Xbox One games are for activation and distribution only in specified geographic regions. See game package and/or retailer product information, for each game’s specific geographic regions.

Neem het citaat hierboven, iets wat letterlijk en figuurlijk op de Xbox-site staat, zoals je hier kunt zien. Dit is misschien persoonlijk maar ik denk dat ik voor veel gamers spreek als ik zeg dat ik regelmatig games bij een Zavvi in Engeland koop of op vakantie een keer een game koop. Ik woon zelf in Groningen en de Duitse grens is vlakbij en ik winkel er dan ook regelmatig, het is niet ongebruikelijk dat ik dan met een game thuiskom. Met de Xbox One kan dit niet meer, je moet je games per se in Nederland kopen wil je dat ze werken op jouw console. Dit klinkt misschien heel ongeloofwaardig en snap je het niet, maar dat is nu precies hoe ernstig het is en waarom iedereen zo tegen de Xbox One is. Het erge is zelfs dat ik het ook niet snap, waarom zou je zoiets doen? Je geeft op deze manier de Nederlandse gamesmarkt weer vrij spel qua prijzen en als iedereen hier 100 euro voor een game vraagt, worst case scenario uiteraard, maar dat moet je dan maar accepteren. We zeggen niet dat het gebeurd maar de optie bestaat en dat geeft een benauwd en beklemmend gevoel.

Mensen in Azië en Oost-Europa hebben overigens bij de launch helemaal complete pech, ook al importeren zij een Xbox One deze kunnen ze niet gebruiken met hun internetverbinding. Aangezien Microsoft controle heeft over alles, bijvoorbeeld of je game geactiveerd wordt om speelbaar te kunnen worden ja of nee, kunnen zij je games uit andere landen en ook je console uit een ander land keihard weigeren en onfunctioneel maken.

De PS4? Die is regio-vrij, al het bovenstaande is dus niet van toepassing op deze console.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51b6ea5c3970d.jpg

Tweedehands games

Veel gamers lenen graag games uit aan hun vrienden of verkopen deze door via Marktplaats. Het is een sociaal aspect van games die we niet kwijt willen. Aangezien je games moet activeren via Microsoft’s servers hebben zij volledige controle over de waarde van deze game en hoe vaak je hem kunt spelen. Het wil overigens wel, maar natuurlijk heeft Microsoft hier allemaal weer regels voor. Zo kun je een game geven aan één vriend, eenmaal, en deze vriend moet ook nog minimaal 30 dagen in je vriendenlijst op Xbox Live staan. Het verkopen van deze games vereist het betalen van een ‘fee’ bepaald door de uitgever. Het goede nieuws hieraan is dat uitgevers dit kunnen deactiveren. Niets is dus zeker en alles is overkoepeld door regels. Vind je dat niet erg? Dan is er natuurlijk niets aan de hand. De PS4 heeft overigens geen regels behalve de mogelijkheid tot online pass, uitgevers kunnen geen geld vragen voor de singleplayer van tweedehands games.

Kinect en PlayStation Camera

De Xbox One heeft Kinect en de PS4 heeft PlayStation Camera. Beide verschillen ze alleen bijzonder veel van elkaar, bijvoorbeeld het feit dat je bij Microsoft weer moet doen wat zij willen. Zo moet de Kinect altijd aangesloten zijn op je Xbox One, anders kun je de console niet gebruiken. Je moet je games dus in je eigen land kopen anders werken/activeren ze niet, je moet altijd je Kinect aangesloten hebben, je bent regio gebonden, je moet een internetverbinding hebben en dus ook nog altijd je Kinect aangesloten hebben… Zoals ik al eerder aangaf, je moet doen wat Microsoft wilt en je bent hun poppetje,  zij hebben de touwtjes in handen.

De Kinect wordt wel geleverd samen met de Xbox One, bij de PS4 moet je deze loskopen voor een prijs van 49 euro. Het voordeel is wel dat je deze niet per se nodig bent. Net als bij de PlayStation Eye zul je sommige games krijgen die de functies van deze accessoire gebruiken. Wil je de PlayStation Move kunnen gebruiken dan heb je de PlayStation Camera ook nodig. Je staat hier volledig vrij in en je hoeft het dus niet te kopen, maar het voegt wel wat toe aan je PS4.

Conclusie

Het zal je wellicht opgevallen zijn dat dit artikel een wat negatieve toon bevat over de Xbox One, maar voor je roept dat het niet objectief is en belachelijk van ons, denk even na. Het is namelijk echt niet normaal waar Microsoft mee bezig is. Al deze maatregelen, alleen maar om een game te kunnen spelen? Een compleet wetboek gemaakt door een commercieel bedrijf over hoe jij hun product moet gebruiken? Het spijt ons zeer, maar daar weigeren we achter te staan. Het heeft niks met fanboy zijn te maken, wij zijn ook gamers en vinden dit vanuit deze optiek misselijkmakend. Dit artikel is geschreven vanuit mijn gamerhart en ik vind het erg dat deze weg ingeslagen wordt en weiger hier achter te staan. Als Sony hetzelfde had gedaan dan hadden we net zo gereageerd als dat we nu bij Microsoft hebben gedaan. Godzijdank is dit niet het geval en heeft Sony nog wel respect voor de consument.

 1.    5 XP
  Musap7's avatar

  Kon het niet mooier verwoorden. Vooral de conclusie is mooi gezegd.

 2. Anoniem -   
  86.90.13.xxx's avatar

  www.xboxdone.com 😛

 3.    146 XP
  johnny_89_'s avatar

  Amen! binnenkort ga ik Sleeping Dogs waarschijnlijk lenen van me zwager en dat gebeurd andersom ook bij andere games. Dat kan dus niet meer bij Mircrosoft..dan was ik nu al zo’n 180 euro extra kwijt geweest aan geleende games en koop ik ook nog wel is een 2de hands game..ben blij dat Sony de gamers begrijpt.

 4.    1515 XP
  Mithrandir's avatar

  Als Sony een vergelijkbare restrictie op de PS4 had gezet, had ik de next-gen gewoon overgeslagen. Nu ga ik hem pre-orderen.

 5.    168 XP
  DarkDoomsDay's avatar

  Chapeau
  Het artikel verdient een staande ovatie….

 6.    530 XP
  Wintermute's avatar

  Je kunt de XbOne gewoon niet zonder negatief te worden, bespreken, alles wat je niet wilt van een gaming console is erin gestoken door Microsoft.
  Het is haast onbegrijpelijk hoe een bedrijf zo erg de plank mis kan slaan.
  Mooi artikel btw, lof voor de gepassioneerde conclusie.
  Niet te pro-Sony maar wel duidelijk.

 7.    1860 XP
  elazzja's avatar

  Het beste voorbeeld dat Xbox one online niet goed is:

  CD Projekt Red maakt het grooste entertainment product in de Poolse geschiedenis. Dit krijgt heel veel aandacht. Wel is het zo dat The Witcher 3 hierdoor niet gespeeld kan worden op de Xbone in eigen land. PS4 versie zal het dus worden of PC (wel een sterke game pc nodig omdat het een zware game is)

 8. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Effe serieus.. het lijkt net alsof Microsoft hun naam gewoon expres willen kapot maken… Welke junkie beheerd uberhaupt de Xbox afdeling.

 9. Anoniem -   
  94.213.244.xxx's avatar

  Er komt hier denk ik wel een ps4, alleen moeten ze niet met die verplichte meuk als singstar komen of andere troep. Xbox one zie ik als het apparaat waar de NSA aangewerkt heeft samen met microsoft.

 10. Anoniem -   
  95.97.183..xxx's avatar

  Vermeld er wel even bij dat de PS4 alleen hun 2de handse regel toepassen bij hun first party titels. Wat third party bedrijven doen met 2de handse games mogen ze zelf weten en daar gaat Sony dan ook mee akkoord. En waarschijnlijk gaan EA en Activision gewoon door met het betalen voor online gebruik bij het kopen van 2de hands games (zoals ze nu op de PS3 ook al doen)

 11. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @95.97.183..xxx: niet waar, third party mag geen games blokkeren, enkel online pass. Wel mogen ze de game online only maken. Er verandert niks ten opzichte van PS3

 12.    502 XP
  Straatveger's avatar

  Xbox users are not gamers, they are prisoners !

 13.    5353 XP
  PattyS3's avatar

  Mooi artikel.

  Gelieve ook een artikel te maken met een opsomming van alle PS4 exclusives en console exclusives en alle ONE exclusives en console exclusives. 🙂

 14. Anoniem -   
  94.213.252.xxx's avatar

  Zo ist en niet anders… 😉 bye bye Microsoft… Hello PlayStation 4!!

 15. Anoniem -   
  62.140.137.xxx's avatar

  Top artikel

 16.    51 XP
  Spiree's avatar

  En om al die redenen heb ik de ps4 gepreordered en laat ik de xbox links liggen… Jammer van Forza en nog een aantal toffe exclusives maar ik waag mij er niet aan !

 17.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Goed en objectief geschreven artikel, mooi om te lezen.

 18. Anoniem -   
  95.97.110..xxx's avatar

  Het enige belachelijke aan dit artikel is de opbouw en woordkeus als je het mij vraagt.

 19. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @95.97.110..xxx: Jammer dat je er zo over denkt, maar we kunnen nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen.

 20. Anoniem -   
  83.84.179.xxx's avatar

  voor laten komen bij de hoge vertegenwoordiger europese raad
  (privacy kinect) en (first-sale doctrine) wand dit stingt naar machts misbruik en monopolie kartel en nog een VOORBEELD De CEO van BMW, Norbert Reithofer zegt tegen de verslaggever van autonews het is toch zo van vanzelfsprekend dat iedereen een smartphone heeft en met gps in verbinding staat wij van Bayerische Motoren Werke hebben nu de nieuwe bmw 520g gebouwd die aleen start als die gps verbinding krijgt valt gps weg kan je nog wel 20 km rijden wand dat is ons visie en als je geen gps wild hoef niet dan koop je maar een auto die dat niet heeft BAMMMM !!!! daar zit je dan als bmw liefhebber heeft niks te willen eten wat de bord schaft en dat krijg ik nu te horen van Microsoft als xboxfanboy die van dag 1 de eerste xbox had met pgr en halo savonds voor de deur stond om de 360 te halen die krijgt nu te horen dat die tegen een xbox one machine moet praten nee niet tegen een mens nee een machine en moet internet hebben wat krijgen we nu moeten nog wel ik moet helemaal niks Dr MS zwaai maar lekker tegen je kinect ben nu al van 2010 de eigenaar van de ps3 waar van de ps4 de volgende word

 21. Anoniem -   
  92.69.206.xxx's avatar

  Helemaal eens….

  MS f#ck you!

 22. Anoniem -   
  82.73.239..xxx's avatar

  @Spiree: Je kan altijd later nog een
  Xbox 1 kopen. Maar voor nu is gewoon de PS4 het geld meer waard. PS4 FTW!!!

 23.    1769 XP
  yannickvanloon's avatar

  PS4 Ownd! Had een vraag, kan je de PS3 Eye ook gebruiken, of heeft die niet alle funties van de nieuwe Eye camera?

 24. Anoniem -   
  31.149.7.xxx's avatar

  Ook al geef je duidelijk aan dat je kritiek op je negatieve toon verwacht, en dat men na moet denken voordat er iets geroepen wordt, het blijft een opinie geschreven uit het oogpunt van een Sony liefhebber. Deze laat dan ook duidelijk merken aan welke kant hij/zij staat en het stuk is verre van objectief.

 25. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @31.149.7.xxx: ik hoef niets te evalueren ik kan prima een objectief stuk schrijven maar in dit geval heb ik daar niet voor gekozen. De één vindt dit tof, de ander niet. PSX blijft alleen een blog en geen Telegraaf, waar je vooral objectieve stukken mag verwachten. Omdat ik kies iets niet objectief te schrijven betekent dat nog niet dat het fout is.

 26. Anoniem -   
  31.149.7.xxx's avatar

  @M4GN3T;
  Je spreekt jezelf behoorlijk tegen. In je tekst geef je duidelijk aan dat je wel degelijk een objectief stuk probeert te schrijven, dit bevestig je zelfs met een aantal argument die je opsomt in de conclusie.
  Op mijn reactie geef je aan dat je met opzet niet gekozen hebt voor een objectief stuk. Wat is het nu?

 27. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @31.149.7.xxx: Waar heb ik dat neergezet? Er staat duidelijk dat ik het vanuit mijn gamerhart heb geschreven dus dat is het, wat er staat, uit het gamerhart, dus uit mijn optiek.

 28.    1245 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  @M4GN3T: Het hele artikel is goed maar bij: ‘Kinect en Playstation Camera’ staat deze zin: ‘bijvoorbeeld het feit dat je bij Microsoft weer moet doen wat HUN willen.’
  ‘hun’ moet ‘zij’ zijn, hun is bezittelijk voornaamwoord en zij is zelfstandig naamwoord.

 29. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @Scrappy-_-coco0: Je hebt gelijk, heb het aangepast, thanks!

 30.    1919 XP
  ddvos's avatar

  @Naam…:

  Ik weet niet waar jij last van hebt. Maar 100 euro meer betalen voor een console met mindere graphics. En met een helelboel regwltjes, dan moet je toch ook wel snel van je geld afwillen.

 31.    847 XP
  Thijs's avatar

  Iets positiefs zeggen over de Xbox one is inderdaad best moeilijk.

 32.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  Zeker een top artikel, heeft helemaal niks te maken met het zijn van een Fanboy, het zijn gewoon de keiharde feiten. MS doet belachelijk, ik snap niet waarom iemand überhaupt de Xbox One wilt.
  @86.90.13.xxx: whahahahaahahahahahahahahahaha mooi man hahahaha

 33. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Ik kan me wel voorstellen waarom Microsoft dit doet. Op de Xbox360 hebben zij volgens mij veel meer last gehad van piraterij dan Sony met de Ps3. Met always online kan een aangepaste Xbox one geblokkeerd worden.
  Voorbeeld van soldaten vind ik beetje ver gezocht. Er moet eens per 24 uur verbinding zijn.
  Is het iets wat je als gamer wil nee! Iets wat rechten van game-ontwikkelaar kan beschermen ja!

  Dan de DRM. Ben benieuwd hoe day werkt. Kan ik met een in NL gekochte Xbox one die ik meeneem naar Japan, mijn NL spellen niet meer spelen?
  Ook DRM zal met bescherming van product te maken hebben.

  Bij Xbox One is gaming slechts onderdeel van apparaat (wat ik als gamer erg jammer vind). Daarbij kan je door de kinect op handige (of irrirtante) wijze met je handen en stem apparaat bedienen.
  Apparaat probeert ook in te spelen op mensen in de ruimte. Dit is innovatief, maar ja elk voordeel heeft zijn nadeel, Microsoft krijgt zo veel informatie over jou.

  Ik ga een Ps4 kopen en geen Xbox one.

 34. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Tegengeluid is ook wat er moet gebeuren, maar MS maakt het erger. Je moet voor de aardigheid die Amerikaanse blogs zien, die maken gehakt van MS evenals Reddit. Dit speelt al een tijdje en wat doen ze? Ze gooien er een schep bovenop met Regio DRM =/ Dat team van Xbox is gewoon verkeerd bezig en moet de boel sussen en uitleggen maar dat gebeurd niet.

 35.    1040 XP
  nis156's avatar

  Waarom doet MS dit eigenlijk?
  Ze graven eigenlijk hun eigen graf gewoon zoals al eerder vermeld stond op de site….. Ik zeg niet dat ik het beter kan (zo een console maken) maar ik weet 100% zeker samen met nog vele andere dat dit gewoon dom is. Meer niet gewoon dom…

 36.    262 XP
  Ryko's avatar

  Deze generatie heb ik beiden gehad. Echter de PS3 meer gebruikt. Vrij simpel omdat het ook een bluray heeft. Als ik zo dit artikel lees waar alle feiten worden opgesomd ben ik er over uit. Het wordt deze keer alleen een PS4..

 37. Anoniem -   
  82.95.193..xxx's avatar

  Je hebt uiteraard helemaal gelijk. Eerlijk gezegd zal het mij ook een biet wezen of iemand een ps4 of Xbox one koopt.
  Hetgeen mij het meest beangstigt, is de historie.
  Toen Microsoft begon met betaald online gamen, dacht iedereen: wat een schande! maar de Xbox deed het toch beter, zeker de eerste jaren, en het geld dat MS binnenhaalde werd vooral besteed aan marketing. (zakken geld betalen aan devs om de PS3 releases een maand achteruit te zetten.

  Sony heeft dit nu ook geimplementeerd, en ik geef ze geen ongelijk: als MS hiermee weg komt, waarom wij niet?

  Maar om diezelfde reden: als MS hier op de een of andere manier ook mee weg komt, ziet de toekomst er voor beide consoles zwart uit, aangezien Sony dan nog veel verder achter gaat lopen bij de Devs en uiteindelijk ook naar hun pijpen zal moeten dansen.

 38. Anoniem -   
  77.165.166..xxx's avatar

  Ik ben het niet helemaal eens met dit, ten eerste, laten we 1 ding uit de wereld helpen: Ik kies voor de PS4, dus geen tegengas van een xbox aanhanger.
  Objectief gezien wil Microsoft er alles aan doen om hacken tegen te gaan, de hackboys moeten maar zien wat ze doen maar kom aub niet online met die hacked consoles (maar begrijpelijke omzet verlies aan MS kant door downloaden van games).
  Ik speel graag multiplayer en call of duty, het maakt mij misselijk dat die hackers erin zitten en alles verpesten. MS toont ballen door er iets aan te willen doen, 24 uur connect is puur om te kijken of de software legitiem is, 2de hands games is totale onzin om die te blokkeren. Zo ben ik het dus grotendeels eens, maar niet helemaal. De gedachtegoed is prima, echter moet het niet zo. Er zijn teveel landen waar geen internet is, hier in NL heeft meer dan 90% van de gezinnen internet maar daar zijn we redelijk uniek mee. Het zal dan ook wel gaan floppen denk ik daardoor, plus dat je misschien ergens wilt gamen waar geen internet is.

 39.    3745 XP
  vinnie1234's avatar

  Ik vind het over het geheel een goed stuk.
  Echter als je dit uit je gamers hard hebt gezegd. Vind ik toch dat dit totaal niet objectief is.
  Dan moet je ook de voordelen noemen van een Xbox one. De exclusie games zijn gewoon top. (Hou er zelf niet van, maar het zijn top games)
  Er tegen zij dat dat ding altijd aangesloten moet worden.

  Natuurlijk is online shit, drm tweedehands games en geen privacy.
  Maar om helemaal niks goed te vinden aan de One kan niet in mijn ogen!! Ben je heel oppervlakkig kan je altijd nog zeggen. Concurrentie is goed voor de markt. En hier komen nieuwe dingen van!!

  Dit gezegd te hebben. Ga ik zelf 100% voor de PS4. Ondanks te toch positieve punten die ik genoemd heb. Zijn de negatieve punten te groot. En ben een enorm fan van de PlayStation!!

  Al ben ik we benieuwd wat jij hier van vind m4gn3t

 40. crew Management -    4440 XP
  M4GN3T's avatar

  @vinnie1234: Uit mijn gamershart betekent juist dat ik dit artikel met opinie geschreven heb. Dus het kan niet objectief zijn. Wat ook niet de insteek is, wellicht had ik er Opinie voor moeten zetten om dit nog duidelijker te maken.

  Niks goed vinden aan de Xbox One is niet waar dit artikel over gaat, het gaat mij juist om de filosofie achter de consoles die in dit artikel belicht wordt. In dat opzicht is alles wat de Xbox One doet inderdaad iets wat ik niet prettig vind, dat kan heel goed en ik ben niet de enige die er zo over denkt.

  Ik heb respect voor mensen die hem wel geweldig vinden en er allemaal niet zo om geven, ik vind het juist tof als mensen passie hebben voor een bepaald product. Dat ik die passie niet deel is heel normaal en dat maak ik hier duidelijk omdat ik juist benieuwd ben hoe anderen hier over denken. Als ik de comments zo zie, ruwe schatting, is 25% het er niet mee eens en 75% vindt het erg wat Microsoft doet.

  Ook raad ik je aan het ‘stukje Kinect’ nog een keer te lezen want je hebt volgens mij niet helemaal begrepen wat mijn probleem er nu precies mee is.

 41.    156 XP
  Waspoeder's avatar

  Eens

  Zo nu eerst the last of us kopen in de winkel 🙂

 42.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  “Het was alsof Microsoft de consument in het gezicht gespuugd heeft en daar gisteren nog even een dikke drol overheen draaide”

  Prachtig

 43. Anoniem -   
  83.81.194..xxx's avatar

  Uiteraard is dit een kleine willekeurige doelgroep en voor hun is er altijd nog een PS3 of Xbox 360, het is dus niet heel ernstig maar wel jammer.

  Of een PS4….. dat is juist het mooie.

 44. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Thijs: iets liefs zeggen over de Xbox one is bijna het zelfde als verklaren dat Hitler best wel een aardige man was, zoiets kun je niet verkopen.