Tweedehands games zullen in zekere mate verminderd worden nu de opvolger van de Xbox 360, de Xbox One, geen gebruikte games meer ondersteund zonder dat je nogmaals moet betalen voor de content op de disk. Dit is natuurlijk één manier van tweedehands verkoop tegen te gaan en meer geld voor jezelf te houden, maar volgens Cristofer Sundberg van Avalanche Studios ligt de kern compleet ergens anders.

Het probleem zal eerder verholpen worden door games kwalitatief aan te passen, door games bijvoorbeeld minder kort te maken. De gemiddelde game zit tegenwoordig tussen de 6 en 12 uur en dat is in vergelijking met hoe het enkele jaren geleden nog was erg kort. Zelfs RPG’s zijn korter dan ooit en dat zijn juist games die bergen aan content bevatten en tientallen uren speelplezier.

Natuurlijk kun je heel veel games op een simpele manier langer maken, maar hierdoor verlies je kwaliteit. Iets wat Nintendo als reden gaf van tweedehands verkoop: de games zijn minder interessant om te (blijven) spelen. Het maken van betere games kan de tweedehands markt de kop indrukken.

Tijdens deze E3 waren tweedehands games een enorm hot topic en dat zal het de aankomende tijd ook nog wel blijven, maar Sundberg neemt het de gamers hoe dan ook niet kwalijk dat zij hun games weer verkopen na deze te hebben uitgespeeld.

“I mean, when you can play a game through from 8 to 10 hours, I would return the game too, because there’s no reason for players to play it again.”

Nu zijn wij als redactie benieuwd, hoeveel van de games die jullie in je bezit hebben zijn tweedehands? Verkopen jullie wel eens games of houden jullie alle games die je koopt liever?