Column: Dezelfde games op de PS3 en PS4 uitbrengen kan finaal averechts werken – De E3 begon op een zonnige maandag in Los Angeles met een reeks persconferenties. Voor de vierde keer was ik aanwezig in de stad der engelen om verslag te doen van deze grootste gamebeurs ter wereld en met veel plezier bezocht ik iedere persconferentie. Daaropvolgend was ik tweeënhalve dag aan het rondrennen op de beurs om de vele games te bekijken. Een prima tijd, maar ook een slopende tijd – toch was dit jaar er eentje om nooit meer te vergeten.

Even borrelen in Hollywood

De E3 is elk jaar op donderdag afgelopen en om alles te zien is een extra dag meer dan welkom. Toch is het aflopen van de beurs op een donderdag niet heel erg ongunstig, want je bent helemaal kapot. Het is vroeg opstaan, naar de beurs reizen, op de beurs van uitgever naar uitgever rennen enzovoort. In de avond even snel wat eten, video’s in elkaar zetten, teksten schrijven en snel nog even een borrel of een feestje meepakken. Het is dan ook niet gek dat je donderdag na de beurs op je hotelkamer op je bed neerploft en er de eerstvolgende uren niet meer vanaf komt.

De vrijdag na de E3 is dan ook een prima dag om eens goed bij te slapen en aangezien ik elk jaar pas op zondag terugvlieg heb ik altijd mooi nog twee dagen om uit te rusten en lekker te ontspannen. Een goede gewoonte is nadat we op de vrijdag goed hebben uitgeslapen om met bevriende journalisten (andere websites) eens een avondje lekker uit te gaan. Dit betekent meestal een barretje opzoeken om een lekker drankje te doen en hoewel de gespreksonderwerpen bijzonder uiteenlopend zijn bleef mij dit jaar één gesprek erg goed bij.

Beperkte inhoud van de portemonnee

Terwijl ik met Roel, Tarek en wat andere bekenden lekker zat te ontspannen in een aardige tent in Hollywood kwam op een gegeven moment het onderwerp cross-gen games naar voren. Dit leverde een interessante discussie op en zoals al aangegeven is dit gesprek/deze discussie me goed bijgebleven, want het gaf mij inzicht op hoe finaal averechts het dit najaar en begin volgend jaar kan uitpakken voor uitgevers en Sony met de PlayStation 4.

Waar het kort op neer kwam was de constatering dat veel games op zowel de PlayStation 3 als PlayStation 4 uit gaan komen. Dat is voor de hardcore gamer die een PlayStation 4 direct koopt goed nieuws, maar wat dan met de casual markt die hier een belangrijke keuze voorgeschoteld gaat krijgen? Als we terug gaan naar het moment dat de PlayStation 3 verscheen kwamen er diezelfde tijd nog titels als God of War II en Rogue Galaxy uit voor de PlayStation 2.

Deze games kwamen niet naar de PlayStation 3 en dat deed Sony expres om de PlayStation 2 bezitters niet direct te laten vallen. Echter zien we nu veel games op beide platformen verschijnen. Laten we er vijf opnoemen: FIFA 14, Watch_Dogs, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Call of Duty: Ghosts en Battlefield 4. Met het perspectief op de casual gamer die niet zo enthousiast zijn geld uitgeeft, kan het cross-gen games uitbrengen nadelig gaan werken voor de verkopen van de PlayStation 4.

Vijf nieuwe games of één nieuwe console zonder game

Het punt dat de andere journalist had was eigenlijk heel simpel. Als je dit najaar de PlayStation 4 koopt en hier €399 voor neertelt, dan heb je enkel de console. Maar je wilt hier natuurlijk meerdere games op spelen. Als je dan kijkt naar de vijf genoemde games, dan zijn dat allemaal titels die erg gewild zijn onder het publiek en stuk voor stuk een prijskaartje kennen van €59.99. Stel, jij koopt een PlayStation 4 en wil al deze vijf games hebben, dan is het totaalplaatje qua kosten torenhoog, zeker als we de additionele accessoires niet meerekenen.

Deze games komen echter ook uit op de huidige generatie consoles en dat is natuurlijk een erg fijne strategie voor de consument, zeker ook voor mensen die niet per se een early adaptor willen zijn. Maar wat nu als je als gamer te maken hebt met een beperkt budget en de keuze krijgt of een nieuwe console en je geld is op of vijf games waar je een lange tijd mee vooruit kunt met het oog op een console die vroeg of laat toch in prijs zakt.

Dan wordt het opeens een ander verhaal. Dat is voor de gemiddelde PSX-Sense lezer wellicht niet directe een relevante kwestie, maar laten we realistisch kijken naar de huidige financiële situatie in ons land, maar ook daarbuiten. Mensen hebben minder te besteden en als iemand die vijf games, wat allemaal ogenschijnlijk toppers lijken te worden, wil hebben, maar zich geen nieuwe console hierbij kan veroorloven… dan zal men deze games voor de huidige generatie consoles gaan kopen.

Het directe effect hierbij is als dit op grootschalig vlak gebeurt, dat de PlayStation 4 in de eerste instantie niet als een kanonskogel vertrekt qua sales en dat maakt het consumentvriendelijk benaderen van uitgevers toch een interessant vraagstuk. Persoonlijk is dit voor mij moeilijk te beantwoorden en meer een kwestie van aanzien hoe dit gaat uitpakken wereldwijd. Misschien dat het iets is wat niet zo zal uitpakken, misschien ook wel en dan is het juist de vraag of het niet slimmer zou zijn om games op beide platformen apart van elkaar uit te brengen, dus het hele cross-gen games uitbrengen principe maar te skippen – iets wat bij de PlayStation 2 prima werkte.

Goed, dit is allemaal gebaseerd op een mening, discussie met en een bepaalde kijk van een concullega, maar wel eentje die ik uiterst interessant vond om te delen met jullie. Mede omdat ik hier ook niet direct een passend antwoord op heb gezien beide scenario’s erg goed in te beelden zijn op basis van de huidige financiële ontwikkelingen. Graag hoor ik jullie meningen.