Microsoft wil niet beloven dat ze de DRM-regels niet weer gaan veranderen

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51c25ae1adde1.jpg

Het was gisteravond laat een flinke headline toen Microsoft aankondigde hun hele DRM-plan te herzien vanwege kritiek afkomstig van hun gebruikers. Dit werd gemengd ontvangen, aan één kant zijn gamers blij dat er geen DRM is, maar aan de andere kant is het raar dat Microsoft ineens op alles terugkomt. Men vertelde dat de console ‘gemaakt’ was rondom de DRM-regels en dat ze niet zomaar even een knopje om kunnen zetten en dit kunnen veranderen. Dit is nu dus gebeurd en dit geeft een beetje het gevoel of alles wat ze op de E3 verkondigden met een korrel zout genomen kan worden, zo melden gamers in menig comments sectie op gamesblogs.

Ook is men benieuwd wat nu eigenlijk de echte reden is van het veranderen van de DRM-regels. Waren het de talloze grappen in Amerikaanse talkshows die Microsoft belachelijk maakte? De staande ovatie bij Sony? Het feit dat gamers het niet accepteerden, maar ze het toch wilden proberen? Polygon ging in gesprek met Microsoft maar echt veel relevante informatie over de verandering kreeg men niet los.

Microsoft ontweek de vraag dat ze de regels over een paar jaar niet weer gaan veranderen, aangezien het ze nu ook behoorlijk makkelijk afging om de hele visie van de Xbox One, waar ze zo achter stonden, om te gooien.

With a sudden and drastic change in policy, I asked Whitten how sure gamers can be that Microsoft won’t change things again before launch this fall.

“There are our policies and we are really excited about them,” he said. “By adding them we have shown that we are definitely listening.”

Ook wordt er betwist of Microsoft niet gewoon bij haar beslissing moest blijven en aantonen dat het wel degelijk een goed systeem is. Nu doet men eigenlijk Sony na en spelen ze op safe in plaats van proberen te laten zien dat ze goede ideeën hebben.

Het zijn immers altijd de drastische veranderingen die zorgen voor innovatie. Microsoft was bijvoorbeeld ook de eerste met het betalen van online multiplayer, toen verklaarde iedereen ze ook voor gek en dat is nu ook normaal geworden. Zelfs Sony gaat straks met de PS4 geld vragen voor de online multiplayer, omdat dit gewoon voor inkomen zorgt en ruimte voor investering in het netwerk.

De console wars worden nu ook anders, waar we eerst twee consoles hadden met een totaal verschillende visie gaat dit hiermee een beetje verloren. Microsoft kijkt wat voor Sony werkt en loopt vervolgens mee, wellicht verstandig voor de korte termijn wat betreft pre-orders. De kans is alleen groot dat Microsoft later wel degelijk terugkomt op deze regels als ze een fijnere marktpositie hebben weten te veroveren, want dan kunnen ze zich het wel permitteren DRM-regels te hanteren. Iedereen heeft dan immers al een Xbox One en zo kunnen ze veilig laten zien dat hun systeem wel of niet werkt.

Wat zeggen gamers op het internet?

Reddit – mynameisrandy

I’m glad, but I’m still not buying one. The PS4 is cheaper, more powerful, comes out at the same time, and will ultimately have the better exclusives, if the current and previous generations are any indicator. And even though I’m upset about needing a PS+ account to play online multiplayer, the service is still cheaper than Xbox Live and nets you several quality games each month.

PSX-Sense – Anoniem

Veel mensen met hun Fuck Microsoft in vind het voor me zelf veel interesanter om te weten waarom ze eerst die strategie gekozen met DRM en Always online terwijl ze wisten dat mensen er over gingen zeiken. Cloud oplossing is de toekomst kijk maar naar office en hoeveel mensen gmail gebruiken maar veel mensen zijn bang voor veranderingen. En dat DRM hadden ze mischien ook wel gedaan om downloaden tegen te gaan als je ziet hoeveel games er gedownload werden/worden xbox 360.

Reddit – stevedpirate

They said that they can’t ‘Just flip the switch’ You don’t know that it’s not going to take a ton of people to re-engineer a ton of stuff in order to make it work differently. I’m sure a ton of programmers are going to work long nights because of this change.

GoProDad – Reddit

This to me is the pure reason why I will never go Microsoft again. They stated vehemently that they couldn’t turn it off. Gamers get pissed. We can now turn it off. I say stay away from these complete jackasses and let them stew in their own self imposed DRM world of no sales, while Nintendo surpasses with more sales. We all know Sony has won this round. Nintendo will be second, MS….

themightyspitz – Gizmodo

What this came down to was poor marketing and communications. In any policy, whether it’s good or bad, it’s about getting ahead of the news cycle and making sure your message is the one that comes across. Microsoft got thrown off message before E3 even began, and all it took was a series of bad Q&A appearances to doom them. They brought this on themselves. Policy is only as good as how well it’s communicated, bottom line. It’s why “death tax” is easier to sell than “estate tax”.

TrebuchetUKyle – Gizmodo

If they took away all these features, which sucks by the way. Then what makes this new generation of consoles new? Xbox was a new console with a great look and great capability. Xbox 360 brought all that capability online and expanded features into Netflix, Hulu, and so on. Xbox One was supposed to begin treating games as true owner property. Allowing you to buy and sell and share as you wish, as long as it can be tracked by the system to prevent fraud. Now, because of truly terrible message delivery and a bunch of gaming journalist whining we don’t have a real next-gen. Making the games prettier and bigger is fine. Making the console do more for me is what it should be all about. Today 6:19pm

 1.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  Dus basically wat hier gezegd word is dat je voortaan voor xbox nieuws bij psx-sense kunt zijn.

  Of interpreteer ik het verkeerd?

 2.    4027 XP
  tyger1's avatar

  Gelieve een Playstation site te blijven , jullie mogen dit vorige wel plaatsen .
  Maar nu weeral MS ppff komt mijn spuuggaten uit .
  Ik ben menber omdat ik Playstation fan ben en deze site PSX noemt dus hoop ik op Playstation nieuws . dank je .

 3. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @BloodlyKill: @tyger1: Beetje flauw. We maken altijd een afweging wanneer Xbox nieuws wel en niet kan, voor dit geval vinden we dat het toch wel dat het in contact staat met de toekomst van games in het algemeen. Vooral als MS het terugdraait. Daarnaast, als MS geslaagd was met DRM had dit enorme invloed kunnen hebben op Sony en PlayStation.

  Ook geven veel third party developers games uit op beide platformen en als MS slaagt in meer inkomsten te kunnen genereren voor hun dankzij DRm, heeft dit ook invloed op Sony.

  Vandaar dit bericht.

  En zoals ik ook al vaker heb gezegd, het is onmogelijk dat elk artikel je aan gaat spreken. Skip dus de artikelen die je niet interesseren en focus jezelf op de artikelen die dit wel doen 😉

 4.    133 XP
  Darkstalker's avatar

  Dit snap ik dus niet goed 1) natuurlijk gooien ze het om omdat gamers er achter vragen, klant vs mopjes, wat zou de doorslag geven? 2) Eerst loopt iedereen te zeiken dat Xbox One dood is en blablabla, wordt er zelfs een ironisch bericht gepost op deze site om voormalige Xbox gamers te verwelkomen en nu dat Microsoft luistert naar de community is het een gemiste kans en wordt de berg kak die naar Microsoft is gegooid dan maar stiekem weggeveegd? 3) Natuurlijk houden ze de optie open om de DRM weer te implementeren, ze hebben hier nu een systeem rond gebouwd, dan houden ze dat toch voor als gamers hier ooit open voor zouden staan (al betwijfel ik dit) ipv het weg te gooien… beetje non nieuws

 5.    368 XP
  WushuDanny's avatar

  Ik ben blij dat dit nieuws op psx sense staat.
  Ik kom niet op xbox sites dus had dit niet gelezen als het niet hier geplaatst was.

  Als ze later hun policy weer veranderen en DRM implementeren dan kan dat een heleboel mensen benadelen. Mensen die de console niet zouden kopen als de DRM functie er vanaf het begin op zat.
  Dat zou dus een moeilijke situatie creeren. Ik vraag me af of MS daar mee weg zou kunnen komen. Hoe goed (deze vorm van) drm uiteindelijk ook blijkt te zijn.

 6.    1977 XP
  klupido's avatar

  @tyger1: Het is echt belachelijk wat je zegt dit heeft toch gewoon met de consoles te maken met E3 en ook met de Playstation ! En als te vaak MS te horen krijgt en het je spuuggaten uit komt dan kun je ook vrij weinig hebben zeg het is maar nieuws en ik ben blij dat PSX het erop heeft gezet zodat ik niet heel het internet hoef af te struinen om er achter te komen wat er nu aan de hand is..

 7.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  Ik ben ook gewoon blij dat dit op psx staat, ik ben helemaal voor Sony maar het is altijd mooi meegenomen om te weten wat je tegenstander doet. Ik vind het belachelijk waar MS mee bezig is, zogenaamd naar de gamers luisteren. Laat me niet lachen, MS wist dat Sony met de PS4 dik en dik zou winnen.

 8. Anoniem -   
  ZWGamemaster's avatar

  Gold if PS+ is een heel groot verschil en niet vergelijkbaar met “bij Sony moet je ook betalen voor online gamen” en ook dat gaar niet op voor alle gamee.

 9.    1563 XP
  Redrum83's avatar

  Ik denk ook dat microsoft nu zoveel mogelijk xboxjes probeert te verkopen en daarna heel die zooi weer implementeert. ..

  tijd zal het leren.

  BTW: Psx sense redactie. Jullie mogen van mij zoveel MS artikels plaatsen. Zolang2 je het maar afsluit met Playstation ftw. 😉

 10.    222 XP
  Frank_1991's avatar

  Als ik al een Xbox One zou kopen, die kans is eigenlijk nihil.

  Dan zou ik het nu al helemaal niet meer doen. Gewoon puur en alleen uit principe. Eerst allemaal rare aankondigingen doen en omdat de concurrent dat niet doet en eigenlijk de E3 wint het gehele DRM systeem over de schouder gooien.

  Ze hebben het in mijn ogen met alleen al de aankondiging echt verpest.

 11.    645 XP
  Esromeron's avatar

  Het punt over dat drastische veranderingen juist de meeste innovatie met zich mee brengt klopt als een bus. Wij kudde- en gewoontedieren zijn daar altijd bang voor. Ik denk echter dat Microsoft toch te erg is geschrokken van de hele ophef. De tijd is er nog niet rijp voor.

  Ik vrees (lees: ik gniffel/geniet) dat dit echter wel te laat is voor Microsoft. De naam is reeds door de slijk gehaald en om zo’n negatieve sleur van je af te gooien moet je wel heel hard knallen met de beperkte tijd die ze nog hebben. Sony zit juist in de positieve flow en dat vertaald zich naar de aantal pre-orders.

  Ronde 1 (pre-console) is nu al gewonnen door Sony. Ronde 2 (console is er) zullen ze moeten bewijzen dat de xbox wel degelijk een goed apparaat is. Hopelijk slaat Sony ze binnen een minuut knock out 😉

 12. Anoniem -   
  62.12.1..xxx's avatar

  Microsoft is echt kansloos door dit zo te doen. Het is wel goed voor de concurrentie voor in de toekomst.

  Psx goed bezig hoor lekker MS berichten plaatsen.

 13.    579 XP
  Gr(_)mbl3's avatar

  Iedereen die aangeeft dat dit niets met de ps4 te maken heeft, snapt het volgens mij niet helemaal. Ja dit gaat over de Xbox, maar deze berichten zorgen ervoor dat consumenten een afweging hebben gemaakt om over te stappen (of niet????) hoe groter de adoptie van da ps4 is, des te groter is de kans op kwaliteit en producten/applicaties die geimplemteerd kunnen worden.

 14. Anoniem -   
  213.125.7..xxx's avatar

  @tyger1: @BloodlyKill: WTF Gaan jullie zeuren? Je wilt toch wel die hele belangrijke nieuwtjes van de concurrent weten of niet?

 15.    332 XP
  abrain's avatar

  Zijn alle xbox/microsoft fans uit hun grot gekropen ofzo, ze zijn weer overal op het interweb aanwezig.
  Kan er nu in iedergeval een eerlijke strijd beginnen, o’nee, ze hebben nog verplicht kinect.

 16. Anoniem -   
  217.123.13.xxx's avatar

  Wat een gezeik hier, dit is toch gewoon een grote aanvulling op het vorige MS bericht? Zeer interessant juist, blijf dit aub gewoon doen.

 17. Anoniem -   
  194.116.198..xxx's avatar

  @M4GN3T:

  Ik vind dit ook nieuws wat jullie gewoon moeten posten ook al is dit een PSX site
  Dit gaat ons toch ook een beetje aan … En het houd ons scherp 😉

  Dit is gewoon het bewijs dat nog niemand de console war (Xbox1 – PS4) gewonnen heeft, en ja sommige fanboys vinden dat jammer

  Wat ook jammer is, dat sommige mensen vergeten zijn dat Sony ook een geschiedenis heeft met een DRM schandaal …

  Sony heeft daar van geleerd, en ik denk dat MS hier ook wel van geleerd heeft

  Ik ga iig voor de PS4 🙂

 18.    506 XP
  Straatveger's avatar

  Valstrik is dit. straks zit je met een console die “op slot” zit. Niet doen !

 19. Anoniem -   
  Michel's avatar

  Er waren veel nadelen aan de always online gebeuren.
  Maar voor de developers waren er voordelen.
  Het idee was dat je de game ook zonder disc kon gebruiken , maar dat had koppeling nodig zodat het niet meer gehackt kon worden.
  Een goed voorbeeld is simcity: nadeel voor consument maar EA weet zeker dat iedereen die de game speelt het heeft gekocht, nu heeft Microsoft gelukkig de always online weg gehaald maar dat betekent dus wel dat piraterij makkelijker gemaakt wordt.

  Naja, de WiiU is tot nu toe ook nog niet gehackt en bij de ps3 duurde het ook heel lang.

 20.    212 XP
  Jaspervg's avatar

  Wat is DRM?!!!!

 21.    168 XP
  DarkDoomsDay's avatar

  Eerst weer zieltjes terug winnen.
  En als die weer aan de nieuwe exbox zitten.
  Slaan ze de deur weer dicht.
  M$ heeft weer verdient en de gamers zitten weer voor blok.

 22. Anoniem -   
  62.204.94.xxx's avatar

  @Jaspervg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management

  Vermaak u!

 23. Anoniem -   
  141.105.14..xxx's avatar

  Viva la sony

 24.    5 XP
  Stioren's avatar

  Door dit besluit wordt de XbOne een sterkere concurent voor de PlayStation 4 denk iken dat is alleen maar goed. Het geeft meer keuze aan de consument en zal Sony en Microsoft dwingen elkaar te overstijgen in het gebied van software. Hierdoor zal er denk ik een strijd ontstaan in de kwaliteit van de games en de mogelijkheden van de console. Dat dwingt natuurlijk ook weer tot innovatieve ideeën, nietwaar?

 25. Anoniem -   
  78.27.7..xxx's avatar

  Tot zover “the next gen cloud processing experience” crap

 26. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @Jaspervg: Digital Rights Management

 27.    1919 XP
  ddvos's avatar

  @M4GN3T:

  Ben het volkomen met je eens, Ik ben een Playstation fan maar daarom wil ook nog wel weten hoe slecht Microsoft het doet 🙂

 28. Anoniem -   
  92.64.87.xxx's avatar

  sommige mensen.. gaan ze huilen om een ms artikel , moeilijk he niet klikken?

 29.    212 XP
  Jaspervg's avatar

  @M4GN3T: @62.204.94.xxx: Bedankt!

 30.    7509 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Frank_1991: Ik heb ook wat tegen bedrijven die zo makkelijk van standpunt veranderen. Zeker omdat ze het standpunt zo vel verdedigde. En als zo makkelijk omslaan van standpunt wie zegt dat ze het niet nog een keer doen. 😮

 31.    109 XP
  Space Spartan's avatar

  @M4GN3T:

  Het is wel inderdaad de zoveelste Xbox One-artikel, maar aan de andere kant heb je eigenlijk ook gelijk.

 32.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  GoProDad – Reddit
  This to me is the pure reason why I will never go Microsoft again. They stated vehemently that they couldn’t turn it off. Gamers get pissed. We can now turn it off. I say stay away from these complete jackasses and let them stew in their own self imposed DRM world of no sales, while Nintendo surpasses with more sales. We all know Sony has won this round. Nintendo will be second, MS….

  ^^^^^^Dat dus. Hoe wil MS zo ooit nog vertrouwen opwekken?