Preview: Tom Clancy’s The Division


Preview: Tom Clancy’s The Division – Ubisoft kan als geen ander de wereld met open mond naar een scherm doen kijken. Dat deden ze immers vorig jaar met de aankondiging van Watch_Dogs en dit jaar sloten ze hun persconferentie op de E3 af met de aankondiging van The Division. Een gloednieuwe game onder het Tom Clancy label en de beelden waren van verbluffende kwaliteit. Enthousiast als we waren trokken we enkele dagen later naar de Ubisoft stand op de beursvloer om daar achter gesloten deuren deze titel te bekijken en meer te weten te komen.

Black Friday

Black Friday is een fenomeen in Amerika, want dit is een jaarlijkse dag waarop zo goed als elke retailer met absurde prijzen stunt in de hoop het gehele assortiment uit te verkopen. Dit is allemaal in aanloop naar Kerst, waarbij men naar goede gewoonte elkaar cadeaus geeft. In de setting van The Division is Black Friday geen mooie dag, maar juist een deprimerende en met name alles vernietigende dag, want dat is de dag waarop er een pandemie uitbreekt.

Met zoveel mensen op de been is het voor een virus gemakkelijk om zich te verspreiden en in korte tijd is het dagelijkse leven zoals we dat kennen iets wat tot de geschiedenis behoort. Mensen gaan zich anders gedragen, nemen meer risico’s en doen tevens domme dingen met als gevolg een totaal ontregelde samenleving waarbij overleven centraal staat en dat overleven ga jij zelf beleven in The Division dat als een MMO shooter is opgezet en hierbij gebruik maakt van een originele insteek aangaande het shooter genre.

New York is een chaos

De game speelt zich drie weken na de beruchte Black Friday af en er is geen redden meer aan. De normale samenleving is één grote chaos en jij zult de rol aannemen van een soldaat die getrained is om met een dergelijke crisis om te gaan. In plaats van crisismanagement zul je er op uit worden gestuurd om allerlei opdrachten te voltooien en hier komt het MMO principe om de hoek kijken. Waar je normaliter met AI gestuurde personages werkt zul je in The Division met menselijke medespelers een team kunnen vormen en doelstellingen volbrengen.

Dit in een stad waar het gevaar overal op de loer ligt en andere teams actief zijn, waarbij het van belang is om efficiënt te werk te gaan en in de gameplay is de samenwerking dan ook de sleutel tot succes. Je zult met je team doordacht aan de slag moeten gaan en elkaar ondersteunen waar nodig om op zo’n manier successen te behalen. In de kern is de game een shooter, maar door de coöp functie die zo de nadruk in deze game heeft zal het anders dan gebruikelijk zijn. Mede doordat je op ieder moment aangevallen kan worden door een ander team die zich de buit dat een doelstelling volbrengen jou oplevert wilt toe-eigenen.

Er zijn veel scenario’s denkbaar waarop andere teams elkaar het leven zuur willen maken evenals elkaars pad zullen kruisen wat de game des te interessanter maakt. De game is daardoor een redelijk unieke game te noemen doordat er van te voren diverse vaste doelstellingen zijn opgesteld, maar deze wel op elk moment een dynamische wending kunnen krijgen door bemoeienis van andere spelers. Dat in een half verlaten doch chaotisch New York waar overal daadwerkelijke menselijke spelers actief zijn.

Toch zul je in deze MMO omgeving wel de mogelijkheid krijgen om alleen te spelen, maar je zult nooit helemaal alleen zijn. De focus ligt dan ook op het spelen met anderen en dat weet de gameplay goed te vertalen door de optie te bieden van verschillende rollen voor aanwezige teamleden. Ook als je niet in de buurt van je console bent kun je nog meedoen en dat allemaal dankzij de tablet integratie, waarmee je op afstand middels een app mee kunt doen aan het strijdtoneel.

Bestuur de drone met een tablet

De manier van werken van deze app werd tijdens de presentatie dan ook gedemonstreerd. Hierbij had het team te maken met vijanden die zich lijnrecht tegenover hun bevonden. De speler op de tablet had beschikking over een drone en deze kon zo vanuit de lucht meekijken. Op deze manier kon hij gevaarlijke doelwitten aanduiden, maar ook raketten afvuren, munitie droppen of spelers van extra health voorzien. Zolang jij een internetverbinding tot je beschikking hebt kun je je team in de game ondersteunen zij het op een wat beperktere manier.

Desondanks komt een dergelijke ondersteuning als een welkome aanvulling op de gameplay. De wereld in een MMO staat nooit stil en jij kunt wanneer je maar wilt op elk gewenst moment je steentje bijdragen. Of dit gaandeweg nog verder uitgebreid zal worden met nieuwe features is vooralsnog even de vraag, maar de basis ligt er en deze lijkt meer dan prima te werken. Bovendien geeft het een extra dimensie aan de gameplay die in de opzet van The Division toch al als redelijk uniek te omschrijven valt.

Grafisch van bizarre kwaliteit

Naast dat we uitleg kregen van het concept van The Division was er nog een ander aspect wat behoorlijk opviel. Zo valt Watch_Dogs als een mooie game te omschrijven, maar als we heel eerlijk zijn is The Division eigenlijk nog wel iets mooier. Het niveau van de graphics ligt ongekend hoog en de details die de speelwereld rijk is, is angstaanjagend veel en van de bovenste plank. Meerdere malen is in de media gesproken over fotorealistische graphics en tot op heden wist geen enkele game dat niveau te halen. The Division is de eerste game waarvan we na het zien van de presentatie wel kunnen zeggen dat het bijna net zo oogt als de realiteit. Gewoonweg bizar.

New York oogt erg herkenbaar en vertrouwd, maar door de stilte en de aanwezige chaos in het straatbeeld vertoont het toch een ongemakkelijk uiterlijk en als het niveau aan details dan ook nog eens torenhoog is, dan kun je gemakkelijk concluderen dat het qua sfeer helemaal in orde is. Dan is er nog een animatiesysteem in de game dat precies detecteert waar de impact van explosies en kogels op een menselijk lichaam evenals objecten in de omgeving moet plaatsvinden wat voor een realistisch beeld bij dergelijke momenten zorgt.

De visuele pracht en het realistische uiterlijk met een degelijke animatiesysteem moeten je de indruk geven dat je gevoelsmatig echt helemaal in de wereld zit en dat geeft de game gelijk de kans om je een realistische beleving voor te schotelen die actievol doch beklemmend is. Iets wat goed naar voren kwam bij de presentatie van de game en hoewel we bij de Ubisoft persconferentie eerst nog wat sceptisch waren vanwege de onduidelijke insteek kunnen we na de presentatie alleen maar positief zijn over de game. Alles voelt goed en kwalitatief van de beste makelij aan en dat zonder de game gespeeld te hebben.

Voorlopige conclusie:

De desastreuze pandemie waar je mee te maken krijgt in The Division is een prima aanleiding om als een team van elitesoldaten op pad te gaan in een verlaten, chaotisch en gevaarlijk New York. Het concept van spelers in teamverband te laten opereren in een MMO opzet met als gevolg dat er overal in de speelwereld allerlei zaken gaande zijn zorgen ogenschijnlijk voor een unieke belevenis en ervaring die elke keer anders zal zijn. Visueel ziet de game er ongekend mooi uit en het valt samen met Killzone: Shadow Fall tot de mooiste games te noemen van de afgelopen E3. The Division is veelbelovend en hoewel de release nog ver van ons af is hebben we er nu al zin in en dat na slechts één presentatie te hebben bijgewoond. Zegt genoeg, nietwaar?

Boxshot Tom Clancy's: The Division

Tom Clancy's: The Division

Releasedatum:
08-03-2016
Genre:
Actie
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:
 1.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Draait dit op de nextgen of op een game PC?

 2. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Is er al een releasedatum of periode bekend?

 3.    63 XP
  Frankeyz's avatar

  Next-gen only dus Playstation 4 en Xbox. De demo van de E3 werd op een ps4 gespeeld.

  Ubisoft however asks PC gamers to show interest in the game by signing petitions, and then they’ll decide.

  En release date is ergens 2014 (verwacht mid/eind)

 4. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @Flaming_Kaiser: Als je voortaan eens kijkt naar het icoon wat naast de titel van de game staat hoef je er ook niet naar te vragen. Staat duidelijk PS4. 😉

  Veelbelovende game is dit. Ziet er visueel zo fraai uit en dan zo’n grote wereld. Zijn van die zaken die ik verwacht van next-gen. Niet alleen maar mooiere graphics, maar ook meer mogelijkheden.

 5.    745 XP
  TheProphecy's avatar

  Dit was de verassing van de E3.
  Dit ziet er goed uit!

 6.    864 XP
  Sir. Nigell's avatar

  waarschijnlijk moeten we nog heel lang wachten voordat deze uitkomt, maar deze game zal helemaal geweldig worden, geen twijfel. En de graphics in deze game moet de standaard worden voor next-gen titels 🙂

 7.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Faunus: Het zou niet de eerse keer zijn dat een trailer erg opgepoetst word of op een high end PC draait 😉

 8. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @Flaming_Kaiser: Uhm oke?

  De PS4 versies van games op de E3 liepen allemaal op devkits van de console.

 9.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  gewoon een MUST-HAVE!

 10.    661 XP
  PSknul's avatar

  Misschien wel een system seller voor mij… ben er nog niet helemaal over uit of ik de PS4 moet gaan halen bij release of bij de eerst volgende prijsdaling. Na mijns inzien kan de PS3 nog wel een tijdje mee. De aankomende ps4/xbone/pc thirdparty games kan ik nog wel ff op minimale graphics settings spelen op mijn pc.

 11.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Beste aankondiging van de afgelopen E3 in mijn ogen.

 12.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Faunus:

  Awsome je kan het BF3 oplichters zooitje. Lekker maken met highend PC systeem. Daar wordt ik zo chagrijnig van. Maar bedankt voor de info Faunus. 😉

 13. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @Flaming_Kaiser: BF4 liep op een high end console met een Xbox One controller. Ik ken het, maar de PS4 versies van games die ik heb gespeeld waren het elke keer devkits. Ook omgebouwde PC’s, maar ja denk dat de prestaties wel gelijk zijn aan de PS4 of zelfs minder. We gaan het zien.

 14.    162 XP
  sjonniebadschoen's avatar

  We gaan echt veel te veel keuzes krijgen!

  Word moeilijk kiezen voor mij, maar weet wel dat deze en destiny erbij zitten.

 15.    362 XP
  Coelers's avatar

  Wow, dit ziet er echt uit als Next Gen. Deze game gaat zeker in mijn collectie komen. Ziet er veelbelovend uit!

 16.    5352 XP
  PattyS3's avatar

  Deze game wil ik even graag als BF4. Echt een geweldige game! Ubisoft komt echt met goede titels, o.a. Watch Dogs ook al.

 17.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  Deze zag er inderdaad erg vet uit.

 18. crew Redacteur -    91 XP
  FearsomeUnicornKiller's avatar

  Het concept is zeer interessant, ik hoop alleen niet dat het te beperkt wordt.

  Het idee van een open wereld waar je gegenkt kan worden tijden een missie is briljant. Maar als alles een restrictie heeft dat alleen op bepaalde gebieden of plekken je andere spelers kan ontmoeten is wat minder.

  Het zou bijvoorbeeld grandioos zijn om een stel mensen op te bellen, af te spreken op Times Square en elke pvp tegenspeler aan gort te knallen.

  Ik wil meer zien van deze game (wie niet :P)