Preview: Beyond: Two Souls

Hands-on: Beyond: Two Souls – Quantic Dream kennen sommige van jullie door de vage en interessante titel Fahrenheit, maar werd pas echt bekend bij het grote publiek door Heavy Rain. Deze game, of beter: interactief drama, vertelde een zeer fraai verhaal, waar jij als speler een grote invloed op kon uitoefenen. Beyond: Two Souls lijkt ook zoยดn titel te worden, maar dan een evolutie hiervan. We konden eindelijk zelf de game eens spelen en het maakte indruk, maar zorgde ook voor twijfels.

Jodie en Aiden

Al vroeg in het leven van Jodie ontdekte men dat ze beschikt over een speciale gave. Een spirituele gedaante of geest, zoals je het ook kunt noemen, zit namelijk als een tweede ziel vast aan het jonge meisje. Hoe het verhaal zich ontwikkeld is nog wat duister, maar het lijkt alsof we Jodie van jong naar ouder gaan volgen. Haar krachten lijken haar te helpen, maar het kan in bepaalde situaties ook een vloek zijn. Een interessant concept en zeker ook qua gameplay, want Aiden, zoals haar tweede ziel heet, is te besturen op bepaalde momenten. Dit is als speler nooit zelf te bepalen en dat past ook wel bij de stijl van Quantic Dream.

Net als in Heavy Rain wordt er van tevoren bepaald wanneer jij invloed kan hebben op het verloop van het verhaal en de gameplay. Oftewel het idee van het interactieve drama, waarin jij beslissingen kunt nemen. Hier moet je van houden, maar Beyond: Two Souls lijkt wel een stuk uitgebreider te worden op dit gebied. Wel lijkt het zo op basis van de demo dat je minder handelingen moet doen, waar je bij Heavy Rain soms veel combinaties met de verschillende knoppen moest uitvoeren. Dit kunnen we het beste beschrijven door te vertellen wat we hebben gespeeld en daarmee komen we gelijk uit bij iets wat ons wel verraste.

De game lijkt zich namelijk niet alleen in de Verenigde Staten af te spelen. Jodie lijkt door een instantie ingezet te worden om missies uit te voeren. Door haar speciale kracht kan ze namelijk erg nuttig zijn. Zo zien we Jodie voor het eerst samen met een Afrikaans jongetje dekking zoeken achter een muur. De aanleiding werd niet duidelijk, maar ze worden beiden opgejaagd door een stel militairen met wapens. Eenmaal in dekking valt op dat je Jodie daar kunt krijgen door op L1 te drukken. Je kunt dus zelf aangeven waar ze dekking zoekt en ze is verder vrij te bewegen.

Roep de hulp van je tweede ziel in

Terwijl ze allebei worden beschoten, roept Jodie de hulp in van Aiden. Dit is zo’n moment waarop je hem kunt gebruiken. Op dit punt gaat Aiden als gedaante met blauwe gloed uit het lichaam van Jodie. Onzichtbaar gingen we zo richting een militair die achter een muur zat. Als je met Aiden vijanden benadert, zie je wat je kunt doen. Dit verschilt per vijand. Zo duwden we met Aiden de muur kapot, welke op de militair viel. Met L1 stel je het doel vast en dan moet je de analoge sticks een richting op duwen. Bij deze situatie moesten we ze naar ons toe duwen om ze dan vervolgens los te laten.

Daarnaast kan je bij vijanden ook hun strot dichtknijpen (rode gloed op het lichaam) met gebruik van L1 en de sticks – deze moet je dan naar elkaar toe duwen. Het is zelfs mogelijk om een vijand over te nemen (oranje gloed), die je vervolgens het vuile werk op kunt laten knappen. Het is een leuk concept en tevens een krachtig wapen, maar de besturing laat echt nog te wensen over. Wellicht is het wennen, maar het besturen van Aiden ging allerminst gemakkelijk. We schoten alle kanten op en doordat Aiden door muren heen kan gaan, is het ook nog eens erg onoverzichtelijk in sommige situaties. Het is te hopen dat Quantic Dream hier nog veel aandacht aan geeft, want het zou zonde zijn dat hier de algehele ervaring door wordt verpest.

Zeker aangezien de rest van de game veel indruk maakte. We gingen namelijk verder met de missie samen met de jongen en toen zagen we รฉรฉn van de mooiste momenten uit de demo. Jodie had als doel om een aanslag te plegen op een belangrijk persoon. Na wat militairen omgelegd te hebben met Aiden, namen we met hem het lichaam over van een officier. We liepen naar binnen (waar het doelwit was) en schoten door middel van de overname van de officier via Aiden iedereen overhoop. Uiteindelijk werd de aanslagpleger neergeschoten en deze viel dood neer.

Voice-acting, animaties en visueel al van hoog niveau

Wat blijkt is dat de door Aiden overgenomen officier de vader van het jongetje is. Een emotioneel moment volgt tussen de jongen en Jodie, waar Aiden uiteindelijk in actie komt om haar te beschermen. Eerder zagen we al een emotioneel moment tussen Jodie en de jongen, maar dit deed er even een schepje bovenop. De voice-acting lijkt echt van een fantastisch niveau te worden en je ziet de prestaties van Ellen Page die Jodie speelt heel goed in beeld. Het is drama ten top, maar wel op een gave manier gebracht. Dit was slechts een korte situatie, maar dit belooft heel wat voor de rest van de game.

Niet alleen de voice-acting en de animaties van de gezichten lijken al van een hoog niveau te worden, maar audiovisueel was het tevens speciaal. Het is nog geen The Last of Us, maar we zagen een ander stuk uit de demo dat ons zowat omver blies. Hier zagen we Jodie eerst rustig in een trein zitten, om vervolgens te proberen ontsnappen aan de politie die op haar aan het jagen was. Met behulp van Aiden, waar wij opnieuw de omgeving mee bewerkten, belandde ze op het dak van de trein. Ze stond daar terwijl de wind keihard tegen haar aan sloeg, evenals de regen.

Toen was ik wel even diep onder de indruk. Het is de regen, de wind en de uitdrukking op het gezicht van Jodie dat er heel gaaf uitzag. Het is te hopen dat we hier meer van gaan zien, want wauw! Geldt overigens ook voor een ander element. Het lijkt namelijk dat je veel vaker en meer direct bepaalde acties uit moet voeren. Zo moesten we met de analoge sticks trappen en klappen uitdelen aan de agenten toen we op het dak van de trein stonden. Als je een trap of slag wilt doen naar rechts, moet je de stick naar die kant bewegen, wat dus een alternatieve manier van spelen is op het bekritiseerde gebruik van quick time events in Heavy Rain.

Minder iconen en meer directe actie

Nog een voorbeeld hiervan was dat we op een gegeven moment met behulp van Aiden een politiemotor stalen en daarmee gingen rijden door het bos. Je bestuurt dan zelfs de motor, al zit je wel voelbaar op een rails. Uit de bocht vliegen is er dus niet bij. Een andere aanpak dus van Quantic Dream, maar of dit de juiste is? Het voelde een beetje vreemd aan en omdat je op een vast pad zit, word je ook niet echt gestraft bij het maken van een fout. De besturing hiervan is ook nog niet echt op orde, maar het kan tof worden.

De ontwikkelaar lijkt dus wat minder jou te willen sturen door middel van iconen, quick time events en verschillende knoppencombinaties. Tevens lijkt Beyond: Two Souls veel meer op actie gericht te zijn. In het laatste gedeelte van het stuk dat we hebben gespeeld was dit goed te merken. Hier zat Jodie ingesloten en leek het ontsnappen aan een speciale eenheid onmogelijk. Dat was echter buiten Aiden gerekend, met wie we eventjes een politiewagen de lucht in gooiden en zelfs een stuk van een toren naar beneden lieten donderen op wat vijanden. Dit leverde een spectaculair gezicht op en het leverde gelijk een machtig gevoel op.

Voorlopige conclusie:

Beyond: Two Souls bevat ongetwijfeld veel potentieel en het lijkt dan ook een heel fraai verhaal te hebben met de nodige dosis drama. Jodie wordt erg mooi neergezet door actrice Ellen Page, want de voice-acting maakte al indruk, evenals sommige momenten qua graphics. Het kan een hele goede en speciale game worden, maar het kan nog verpest worden door de besturing die er af en toe flink naast zat. Het zou echt doodzonde zijn als dit teveel invloed gaat hebben op het eindproduct, want we zijn enthousiast over de rest van de game. Gelukkig staat de release op eind oktober en dus heeft Quantic Dream nog genoeg tijd om deze mogelijke must-have juist af te ronden.

Boxshot Beyond: Two Souls

Beyond: Two Souls

Releasedatum:
09-10-2013
Genre:
Avontuur
Uitgever:
Sony Computer Entertainment Europa
Ontwikkelaar:
Spannende launch trailer voor de Heavy Rain en Beyond: Two Souls bundel
Gepubliceerd op 2 mrt, 2016 om 09:59
Review: Beyond: Two Souls (PS4)
Gepubliceerd op 9 dec, 2015 om 10:30
Digital Foundry test uitvoerig de PS4-versie van Beyond: Two Souls
Gepubliceerd op 1 dec, 2015 om 13:00
David Cage heeft geen plannen voor een vervolg op Beyond: Two Souls
Gepubliceerd op 30 nov, 2015 om 16:59
 1.    31 XP
  VAVIVO's avatar

  Staat dat meisje overal met haar mond open? Valt me op door die twee tanden.

 2.    200 XP
  FBIman66's avatar

  @VAVIVO: hahaha, enige waar ik haar tanden niet kan zien is op de boxart xD

  OT: Ik kan niet wachten op deze game, hebbennnnn!

 3.    226 XP
  arian's avatar

  “Nog een voorbeeld hiervan was dat we op een gegeven moment met behulp van Aiden een politiemotor stalen en daarmee gingen rijden door het bos.” :’D

  Update: Google zegt dat “stalen” correct is, had er nog nooit van gehoord :p

 4. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @VAVIVO: Inspiratie gehaald uit Thea & Thea wellicht? Moet je wel wat ouder voor zijn, want zelfs licht voor mijn tijd. :p

 5.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Faunus: Lol Theo en Thea toch wel lachen hoe fout het ook is. ๐Ÿ˜‰

 6.    1860 XP
  elazzja's avatar

  Sommigen vinden de besturing geslaagd en anderen hebben er problemen mee. Hmm. Tot oktober nog genoeg tijd om dat te verfijnen. Ik ga het waarschijnlijk halen. Lijkt me een geniaal spel.

 7.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Fantastisch als het net zo een goed verhaal heeft als de Last of Us. Dan wordt het een klassieker.

 8. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  ik zou graag een tweede deel zien van the last of us wil graag het verhaal verder zien gaan met joe en ellie geweldige game! deel 2 op de ps4 zou geweldig zijn! OT: deze ga ik zeker halen een spel met een goed verhaal hou ik echt wel van zins the last of us

 9. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @elazzja: Soms werkte het wel aardig, maar dan totaal niet. Ik heb er wel vertrouwen in dat Quantic Dream het gaat fixen.

 10.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  Beyond two souls & GTA V wil ik nog gaan halen als laatste… Voordat ik over stap naar de Playstation 4!!!
  Ps. Heel mischien haal ik ook “Lost Planet 3”?

 11. Anoniem -   
  77.249.167.xxx's avatar

  Top kan ik eindelijk weer met Ellie spelen ๐Ÿ™‚

 12.    45 XP
  KarlokLP's avatar

  @77.249.167.xxx: hahahaha

 13.    331 XP
  ss2pascal's avatar

  Heb de SE al een tijdje in pre-order staan. Kan niet wachten op deze.
  Hoop dat ze de emotie van Heavy Rain kunnen overtreffen. Want moet toegeven… kippenvel op de armen en een aantal tranen rolde over de wangen. Tot nu toe maar 3 spellen die echt de emotie bij mij los konden krijgen. Heavy Rain, Walking dead en TLOU.

  Alleen deze nog en Batman voor de PS3 en dan tijd voor de PS4.
  Kan ik 1 van de 2 PS3’s in mn vitrinekast zetten om plaats te maken voor de 4.
  Voor de 3 komen er dan alleen nog maar echte toppers in huis en spellen voor mn zoontje.

 14.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @ss2pascal: Dan moet je zeker Last of Us halen zo goed gespeeld. Het beging is om kippenvel van te krijgen. ๐Ÿ˜‰

 15.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  Lijk mooi, zal op eerste gameplay wachten.

 16.    919 XP
  Floepert's avatar

  Lijkt me alleen qua gameplay niet erg vet

 17.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @Flaming_Kaiser: Jij hebt natuurlijk lopen huilen bij The Last of Us ๐Ÿ˜‰ Tomb Raider mag je ook niet vergeten ‘ik voelde soms flink wat pijn met haar mee’.

  Of ik Beyond: Two Souls ga kopen weet ik nog niet…ze moeten me eerst nog overtuigen.

 18.    3992 XP
  tyger1's avatar

  Deze en GTA koop ik alleen weet ik voor wat ps3 / ps4 ?
  Of komen die 2 niet naar ps4 en zal het de moeite waard zijn om op ps4 te kopen .
  ps3 zal ook goedkoper zijn denk ik weet PSX of andere menbers of die 2 naar ps4 komen en wat denken jullie zal er verschillen ?
  De prijs weet ik dat ps3 zal goedkoper zijn maar bij de release date ook ?

 19.    1100 XP
  ferrariking's avatar

  @tyger1: ja ps4 400 ps3 250;)

 20. Anoniem -   
  Vloetje's avatar

  @Flaming_Kaiser:

  Die heeft ie gespeeld, dat zegt ie ๐Ÿ˜‰

  @ss2pascal:

  Mooi gezegd. HR was fenomenaal. Uitgespeeld tot ik elke scene en elk einde gezien had. Vergeet nooit dat m’n vriendin bij de 1e playthrough Madison liet sterven in een heftige scene op niet zachtzinnige wijze. “En nu?”, vraagt ze geschokt, rekenend op een terugkeer naar het laatste checkpoint. Ik zeg: “Niks, gewoon doorspelen”. Haha, je had r gezicht moeten zien.
  Iedereen die HR nie heeft gespeeld, kijk Heavy Rain Part 11 – Shower Scene op YT, de 1e paar minuten is voldoende, en je weet iig 1 reden waarom de dood van Madison schokkend was ๐Ÿ˜› Erg grappig commentaar trouwens.

  Maar Beyond, ja, al vanaf de aankondiging zo’n beetje bovenaan mijn most wanted-lijstje.
  Interessant artikel. Meneer Cage, even die besturing fixen nog!

 21.    382 XP
  e-man's avatar

  Dit wordt misschien wel wat. Ik heb er ooit is 1 trailer van gezien en verder niet echt heel erg meer gevolgd. Misschien iets voor het budgetbakkie. Koop nu niet veel games meer vanwege de aanstaande release van ps4. Even sparen. Ik hoop dat ik hier the last of us win lol

 22.    3992 XP
 23.    3992 XP
  tyger1's avatar

  @ferrariking: LOL ๐Ÿ˜‰
  Bedoel de games wel he ps3 moet je nu toch al in huis hebben he
  Juist TLOU op normaal uitgespeelt en kwil weeral aan de voldoende TLOU 2 beginnen maar die moeten ze nog maken zeker ??? ๐Ÿ˜‰

 24. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @Vloetje: Moet nog steeds al die eindes een keer zien. Heb er alleen nog geen tijd voor gehad/genomen. Echt een unieke game wat dat betreft. ๐Ÿ™‚

 25.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  @Faunus:

  Ja, er is een foefje voor, dat kun je op internet wel vinden. Vanuit รฉรฉn bepaalde scene (richting het eind) kun je op verschillende manieren naar alle eindes toe werken. Zo heb ik de laatste paar (moeilijker te bereiken) eindes gehaald uiteindelijk.

  De moeite waard om nog ’s in te duiken!

 26.    1860 XP
  elazzja's avatar

  @Flaming_Kaiser: Heb de game gisteren gekocht. Het begin was inderdaad het beste wat ik ooit in een game gezien heb ๐Ÿ™‚

 27.    331 XP
  ss2pascal's avatar

  @Flaming_Kaiser:

  Heb TLOU al vanaf release in huis ๐Ÿ˜‰
  Ben al halverwege (helaas weinig gametijd, vanwege 2 kids ๐Ÿ˜‰ )
  Maar idd het eerste kwartier was idd kippenvel.
  Ben nu net begonnen aan de herfst hoofdstuk net nadat…. (doe maar geen spoiler)… maar ook dat was wel een kippenvelmomentje.

 28.    331 XP
  ss2pascal's avatar

  @Vloetje:

  Heb van HR ook alle eindes gespeeld. Een van de weinige spellen die ik echt voor 100% completed wou hebben.
  Zaten veel WTF en nu…? momenten in. van de (hoeveel waren het?) 8 eindes vond ik er er 4 daarvan echt heftig.
  Jammer dat QD nooit verder gegaan is met DLC’s van de overige personages.

 29.    331 XP
  ss2pascal's avatar

  @elazzja:

  Vergeet niet de Jason scene uit HR en… zucht… DE Lee en Clementine einde (TWD)…

 30.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  @ss2pascal:

  Ja, inderdaad, nou je het zegt, dat is toen op hold gezet omdat ze met iets anders aan de slag gingen of zo, en nooit helemaal afgerond. It’s a shame.

 31.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  Van die comments krijg ik eigenlijk vooral zin in Heavy Rain.

 32.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @ss2pascal: Ik heb HR weer verkocht, de slechte besturing verpeste voor mij de game. Sommige trophy’s kreeg ik niet eens, en de game liep soms tot wel 3x vast tijdens 1 speel sessie. (Move edition)

 33.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @ss2pascal: Blijf spelen er wordt beter geacteerd het spel door dan dat de gemiddelde hollywood acteur/actrice doet. Geloof mij maar deze moet zeker een keer uitspelen hij is het waard.

 34.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @ps3dennis: Ik had zeker een brok in mijn keel bij vele cutscenes. Stiekem nog beter dan Heavy Rain. ๐Ÿ˜‰

 35.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @elazzja: Geloof mij er zijn het is een game met hart verscheurende momenten. Dit is waarschijnlijk de meest meeslepende game
  die ik ooit gespeeld heb.

 36.    331 XP
  ss2pascal's avatar

  @Flaming_Kaiser:

  Neem aan dat je het over TLOU hebt over dat het nog beter gaat worden?
  En veel hartverscheurende momenten?
  Ben m dan ook zeker van plan om volledig uit te spelen, ondanks mijn gebrek aan tijd.
  Maar vind m tot nu toe mooi gemaakt, met een sterk begin. Maar mis de Hollywood effecten/scenes zoals ND dit zo goed kan als met Uncharted.
  Hoop dat dit nog wel gaat komen. Snipergedeelte was dan wel weer erg gaaf om te doen.

 37.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @ss2pascal: Dit spel draait meer om de beleving dan harde actie. Het verbaasde me gewoon dat de game me zo een sterke beleving kon meegeven. Wil natuurlijk niks spoilen.

 38.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @Flaming_Kaiser: idd alleen aan het begin heeft deze game een Hollywood moment, voor de rest alleen maar verhaal, drama, angstige momenten en af en toe brute actie. Voor de mensen die geen emotionele gevoelens hebben, is deze game niks.

 39.    31 XP
  VAVIVO's avatar

  @Faunus: @FBIman66: Haha, precies.