Nadat Microsoft bekend maakte dat de Xbox One een DRM systeem zou krijgen – inmiddels teruggetrokken – ontstond de angst dat Sony een soortgelijk systeem in de PlayStation 4 zou bouwen. Met een argwanend oog op de tweedehands markt die momenteel een behoorlijke doorn in het oog is van uitgevers was het op zich geen rare gedachte.

Ondanks de vele geruchten en het verlossende woord op de E3 die als bevestiging diende op het gegeven dat de PlayStation 4 geen DRM systeem zou bevatten blijkt nu achteraf dat Sony in de eerste instantie totaal geen intentie had om hun beleid ten opzichte van het uitlenen van games ofwel het doorverkopen hiervan aan te passen.

Sterker nog, Sony was nadat al deze vragen ontstonden perplex hieromtrent. Met name omdat ze geen plannen hadden dit beleid aan te passen. Het heeft de afgelopen jaren prima gewerkt, dus waarom zouden ze het dan veranderen? Zo stelt Andrew House in een interview met The Guardian.

“Dating from about our February event, there had been questions about what our online policy would be. And I have to say that we were slightly perplexed, because we had no intention of changing from a model that I think has served us really well for several platform life-cycles.”

“And then, of course, it was really the actions of others, and the reaction coming from consumers, which led to more speculation. So we felt that with E3… it was a really good opportunity to set the record straight. But there weren’t any changes that we’d been considering.”

Daarbij komt nog dat House, een belangrijke executive binnen het PlayStation segment, niet op de hoogte is van uitgevers die aan het lobbyen zijn geweest om het beleid aan te passen. Achteraf gezien lijkt het ook steeds meer een geval te zijn van een storm in een glas water.

Desondanks heeft Sony het wel handig aangepakt door op de E3 met een snoeiharde counter richting Microsoft te komen. Iets wat ongetwijfeld een grote rol gespeeld heeft bij het terugdraaien van het DRM beleid voor de Xbox One.