Sony heeft nooit de intentie gehad om hun DRM beleid te veranderen


Nadat Microsoft bekend maakte dat de Xbox One een DRM systeem zou krijgen – inmiddels teruggetrokken – ontstond de angst dat Sony een soortgelijk systeem in de PlayStation 4 zou bouwen. Met een argwanend oog op de tweedehands markt die momenteel een behoorlijke doorn in het oog is van uitgevers was het op zich geen rare gedachte.

Ondanks de vele geruchten en het verlossende woord op de E3 die als bevestiging diende op het gegeven dat de PlayStation 4 geen DRM systeem zou bevatten blijkt nu achteraf dat Sony in de eerste instantie totaal geen intentie had om hun beleid ten opzichte van het uitlenen van games ofwel het doorverkopen hiervan aan te passen.

Sterker nog, Sony was nadat al deze vragen ontstonden perplex hieromtrent. Met name omdat ze geen plannen hadden dit beleid aan te passen. Het heeft de afgelopen jaren prima gewerkt, dus waarom zouden ze het dan veranderen? Zo stelt Andrew House in een interview met The Guardian.

“Dating from about our February event, there had been questions about what our online policy would be. And I have to say that we were slightly perplexed, because we had no intention of changing from a model that I think has served us really well for several platform life-cycles.”

“And then, of course, it was really the actions of others, and the reaction coming from consumers, which led to more speculation. So we felt that with E3… it was a really good opportunity to set the record straight. But there weren’t any changes that we’d been considering.”

Daarbij komt nog dat House, een belangrijke executive binnen het PlayStation segment, niet op de hoogte is van uitgevers die aan het lobbyen zijn geweest om het beleid aan te passen. Achteraf gezien lijkt het ook steeds meer een geval te zijn van een storm in een glas water.

Desondanks heeft Sony het wel handig aangepakt door op de E3 met een snoeiharde counter richting Microsoft te komen. Iets wat ongetwijfeld een grote rol gespeeld heeft bij het terugdraaien van het DRM beleid voor de Xbox One.

 1. Anoniem -   
  raaraa's avatar

  Achja microsoft heeft al verloren. PlayStation is synoniem voor gamen en dat zal altyd zo blyven. Geen drm,geen onzin apps,geen extra kosten. Puur gamen en zelfs een vriendenkring opbouwen door gamen. Xbox zal onderuit gaan

 2.    502 XP
  Straatveger's avatar

  Helemaal mee eens. Bij de xbox heb je een lege doos, en bij PlayStation krijg je steeds wat lekkers….

 3.    1550 XP
  Redrum83's avatar

  @raaraa:

  verloren zelfs…. snap dit soort uitspraken niet. Meer baat bij
  als twee giganten concurreren, dan dat er een domineert. Mja.

 4.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  Nu dat Xbox One het totaal terug draait, kunnen ze het better de “Xbox 180” noemen… 😀 😀

  Playstation 4 blijft de winnaar in mijn ogen! 😀

 5. Anoniem -   
  Myron's avatar

  @Redrum83:

  Hè hè, goed gezegd: dat fanboyisme, daar heb je helemaal niks aan! Ik ben het er mee eens dat Microsoft echt op hun plaat zijn gegaan en dat Sony flink heeft gescoord – mijn preorder staat al! – maar geef xbone een jaartje en een Halo en ik ren naar de winkel 😉

 6.    1060 XP
  megafire777's avatar

  awesome en bedankt voor de verduidelijking:D er waren weer van die geruchten dat sony het op t laatste moment eruitgehaald had, wat ik al niet geloofde

 7.    141 XP
  zAo's avatar

  Maar 4K spelers krijgen de ergste DRM ooit. Shut up Sony. We weten dat je het beter hebt gedaan dan Microsoft, maar nu moet je het nog bewijzen.

 8.    195 XP
  sabasNL's avatar

  @zAo: Niets anders dan Blu-Ray DRM, en om eerlijk te zijn, die beveiliging is tegen illegaal kopiëren/downloaden, niet tegen huren/lenen/delen/doorverkopen.

  En dat laatste, daar gaat ’t ‘m nou om.

 9.    141 XP
  zAo's avatar

  @sabasNL: Bij jou ja 🙂 Bij mij gaat het om het feit dat het ze geen bal aangaat wat ik kijk en wanneer ik dat doe.

 10. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  “We hebben nooit aan DRM gedacht” maar ondertussen hebben ze wel een patent aangevraagd voor een DRM-systeem. Tevens zeiden ze in februari nog dat het afhankelijk was van de uitgever van een bepaalde game of je moest betalen voor tweedehands….. Maaaaaarrrr, “wij hebben nooit aan DRM gedacht hoor”..

 11.    109 XP
  Space Spartan's avatar

  Tuurlijk hebben ze het overwogen ooit, retailers willen DRM enz.

 12. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Fout in de titel: “hun DRM”. Moet zijn “zijn DRM”.:P

 13.    1957 XP
  klupido's avatar

  “Nadat Microsoft bekend maakte dat de Xbox One een DRM systeem zou krijgen – inmiddels teruggetrokken” Wacht wacht wacht dit snap ik niet helemaal.. Dus Microsoft die zegt in eerste instantie nop geen DRM en dan kondigen ze opeens aan ja doe toch maar wel DRM en nu ineens weer niet !? dafuuuuckk ?

 14. Anoniem -   
  194.116.198..xxx's avatar

  Wat kunnen ze het achteraf toch mooi vertellen 🙂

 15.    3995 XP
  tyger1's avatar

  Natuurlijk had Playstation daar niet aangedacht .
  Reden was dat ze al genoeg hun gamers te kijken gezet hadden met Playstation 3 .
  Te duur door die cell , maarja ik vergeef hun alles .
  En ik geniet toch met volle teugen van mijn ps3 !

 16.    3995 XP
  tyger1's avatar

  @ naam… misplaatste reactie en gewist door mezelf , peace ???

 17.    3087 XP
 18.    7392 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Redrum83: Nintendo dan maar erbij 😛

 19.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @tyger1: te duur? je had ook de 40GB die waren zo 440 en dus maar 40euro duurder dan de Ps4 . Ik vond hem niet duur een bul-rat speler kosten ook zo [email protected] toen de PS3 net uitkwam, dus zeker niet duur en was de enigste blu-ray die je kon updaten in die tijd, de spelers konden dat niet zoals vandaag, dus denk voorstaan na als je vindt dat die textuur was.

 20.    3995 XP
  tyger1's avatar

  @MCLERC: Mijn oppinie is dat ps3 in de eerste 2 jaar een dure gameconsole was .
  BTW de 1ste ps3 fat bezat nog veel meer dan jij plaats , dankzij hun eigen SONY studio hebben ze de Blu-ray gewonnen kwa filmindustrie , als ik me niet vergis waren de eerste te ps3 80GB en 600eu .
  Dat is duur volgens mij omdat ik ps3 maar kocht om te gamen en NIET als media center .
  Dan deed 360 het kwa prijs kwaliteit in het begin beter 400 eu cros chat , online gedeelte enz beter .
  Gelukkig voor ons ps3 gamer had Sony dit door en zakte naar 500eu maar dan hadden ze al veel uitgelaten bij de faht gleufje kon niet meer open om memory kaartje in teplaatsen enz .
  Ik begrijp eigenlijk niet waar jij een ps3 faht 40GB het eerste jaar gevonden had toen de ps3 faht 80GB fulloption verdween kan maar bij release ???

 21.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  @tyger1:
  Mee eens.