Sinds het allereerste deel van de Killzone franchise zijn de Helghast uitgerust met een standaard wapen. Het gaat hier om de StA-52 assault rifle die je op de bovenstaande afbeelding kunt zien. Killzone: Shadow Fall speelt zich natuurlijk een stukje verder af in de toekomst en dat betekent dat verschillende ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

Zo zijn er nieuwe drones en natuurlijk nieuwe wapens. Eén van de nieuwe wapens is de StA-55. Dit wapen zal de opvolger zijn van de oude vertrouwde StA-52. Ontwikkelaar Guerrilla Games behandelt dit nieuwe wapen op hun website.

Zoals je op de screenshots hieronder ziet is het wapen lichtelijk veranderd qua design. Het magazijn zit nog steeds op dezelfde plek en is nog steeds cilindervormig. Roy Postma, de ontwerper van de wapens, was geïnspireerd door wapens als de MTAR en de G36. Hij heeft dan ook een paar elementen overgenomen en deze gestopt in de nieuwe StA-55.

Qua functionaliteit is de StA-55 niet veranderd. De firerate is nog steeds hoog en je kunt veel kogels kwijt in je magazijn, maar de accuracy is niet heel erg hoog. Iets wat wel interessant is dat je attachments hebt voor dit wapen. Zo kun je er verschillende vizieren op zetten, grips, een zaklamp, silencers en secondary weapon attachments zoals een grenade launcher.