Preview: Skylanders: Swap Force – Al jaren staat het vast dat tekenfilmseries heel goed samen gaan met de markt van speelgoed. Men blaast nieuw leven in een serie op televisie en niet veel later verkopen de actiefiguren weer als zoete broodjes. Zie Transformers als voorbeeld, maar hoe zit het met games en de figuren daarvan? Dat heeft sinds 2011 een grote impuls gekregen door Skylanders: Spyro´s Adventure. Hierin kon je met een plateau en fysieke figuren in de game diezelfde personages tevoorschijn toveren. Briljant concept, want het is zeer lucratief gebleken. Geen verrassing dat er dit jaar een nieuw deel komt, maar brengt het wat nieuws en kan het opboksen tegen Disney Infinity?

Concurrentie van Disney Infinity

Activision krijgt dit jaar forse tegenstand in de vorm van Disney Infinity, welke zelfs een paar maanden eerder verschijnt dan Skylanders: Swap Force. In de game van de concurrent kunnen spelers allerlei Disney iconen gebruiken via dezelfde wijze als in Skylanders. Je plaatst een figuur op een plateau en een paar seconden later zie je deze in-game op je scherm en kun je hem gebruiken. Met Skylanders: Swap Force trekt men echter hun eigen plan. Niks geen sandbox, waarin je allerlei losse spellen in kunt spelen, maar wederom een Skylanders avontuur.

In dit avontuur ben jij als speler een poortmeester, welke de Skylands moet gaan redden. In een onbekend gebied genaamd de Cloudbreak Islands bevindt zich een magische vulkaan die elke honderd jaar uitbarst. Op die manier krijgt de wereld weer een dosis magie. Echter is Koas daar weer en hij heeft een kwaadaardig plan. Hij wil een duivelse machine maken waarmee hij de vulkaan kan verbouwen en de duisternis over heel Skylands kan verspreiden. Klinkt niet goed, maar de vulkaan heeft de helden ook een extra gave gegeven, waarmee jij Koas tot een halt kunt roepen.

Het uitwisselen van elkaars krachten

Deze gave is het uitwisselen van elkaars krachten waarmee je elke situatie aan moet kunnen. Bij de release van de game zullen er 16 verwisselbare Skylanders zijn plus nog 8 normale (core) versies. Dit aanbod aan figuren zal overigens nog uitgebreid worden. Met de eerstgenoemde kun je allerlei combinaties (256) maken en zo zagen we tijdens de presentatie hoe Free Ranger als ware gemixt werd met Stink Bomb, waardoor Stink Ranger ontstond. Je kunt de verwisselbare figuren gewoon van het plateau (Portal of Power) afhalen en zo het boven of onderlichaam op elkaar klikken. Zodra je deze erop zet zie je wat voor Skylander er verschijnt. Zo zagen we hoe Stink Ranger opeens met schijven kon gooien.

Niet alleen het uiterlijk wijzigt dus, maar de krachten worden tevens anders. Dat terwijl elke Skylander al zijn eigen upgrades heeft. Hierdoor ontstaan er dus heel veel mogelijkheden qua gameplay, maar ook veel diversiteit. Naast dit zal het er ook voor zorgen dat kinderen ze allemaal willen hebben, zodat ze weten wat de combinaties opleveren. Spelers kunnen echter ook hun oudere Skylanders gebruiken in deze nieuwe game, maar het verwisselen van de boven en onderlichamen is dan niet mogelijk en dat is net hetgeen dat de game dat beetje extra geeft. Zeker gezien elke Skylander zijn eigen krachten en upgrades heeft kan het net wat diepgaander worden.

De standaard elementen

Qua elementen is er weinig veranderd in Skylanders: Swap Force en zo heb je weer Magic, Tech, Fire, Undead, Earth, Air, Water en Life. Al deze krachten zul je dus moeten gebruiken in de levels en tegen vijanden. Met de nieuwe Skylanders kun je dus tal aan combinaties maken samen met alle elementen wat meer vraagt van het plateau waar je ze op plaatst. Er moet meer data verwerkt worden en hierdoor is een nieuwe Portal of Power voor nodig, welke bij het Starter Pack van Skylanders: Swap Force zit. Hierin zitten tevens drie nieuwe personages; Wash Buckler, Blast Zone en Ninja Stealt Elf.

Op basis van wat we zagen tijdens de presentatie lijk je in Skylanders: Swap Force weer vrij lineair door een level te moeten gaan waar je constant moet uitkijken voor gevaar. Dit kunnen objecten zijn zoals stekels die uit de grond komen of vijanden die je aanvallen. Vrij laagdrempelig eigenlijk en niet heel gek aangezien de game is bedoeld voor de jongere gamers onder ons. Dit zien we ook terug in de stijl van de game. Alles heeft een koddige vibe met kleurrijke omgevingen, bijpassende geluiden en dat samen met wat humor. Hier zagen we dan ook weinig veranderingen, want de nadruk ligt vooral op de nieuwe figuren.

Voorlopige conclusie:

Activision zal een redelijke kluif hebben aan Disney Infinity, maar Skylanders is inmiddels zo´n grote naam en veel spelers hebben al een redelijke verzameling aan figuren bij elkaar gespaard. Het is dan ook leuk dat je die ook kunt gebruiken in Skylanders: Swap Force, maar de nieuwe en verwisselbare versies kunnen voor meer dynamiek en afwisseling zorgen. Dit komt doordat elke Skylander zijn eigen krachten en upgrades heeft waar je dan ook nog eens meer dan 250 combinaties mee kan maken. Qua gameplay lijkt dat ook de enige grote verandering te worden, want verder ziet het er naar uit dat je vooral op een lineaire manier zult gaan platformen. Het is dan ook een game voor een jong publiek en daarom zeer begrijpelijk dat dit wat simpel wordt gehouden.