Hands-on: One Piece: Pirate Warriors 2 – De One Piece manga is er eentje waar je echt van moet houden en hoewel de markt in het Westen lang niet zo groot is als in Azië is de One Piece manga er eentje die groot genoeg is om van games te voorzien. Vorig jaar verscheen One Piece: Pirate Warriors en redelijk snel na die release zullen we een vervolg mogen verwelkomen en het mag dan misschien voor een niche publiek zijn, het is wel een uiterst vermakelijke game.

De eerste kennismaking met One Piece

Ik moet je eerlijk bekennen dat mijn eerste kennismaking met One Piece vorig jaar was toen er een preview versie op de deurmat plofte. Zonder enige vooroordelen schoof ik toen de disc in de PlayStation 3 om eens te kijken wat het was en de verrassing was aangenaam, want het is totaal anders qua gameplay dan de gemiddelde game die gebaseerd is op manga’s. Vooral de gameplay viel toen op, want hoewel die nergens echt heel diepgaand was, was het wel een uitermate vermakelijk geheel en dat was aanleiding genoeg om op de E3 de controller eens op te pakken voor het vervolg.

In One Piece: Pirate Warriors 2 krijg je weer te maken met de bekende personages, waar we in het eerste deel ook al mee aan de slag konden gaan. Het betreft onder andere Luffy, Sanji, Zoro, maar daar zal het niet bij blijven, want Namco Bandai liet weten dat iedereen uit de Straw Hat crew zijn opwachting zal gaan maken in de game en dat is een mooi vooruitzicht. Veel inhoudelijks weten we nog niet over het verhaal, maar waar het concreet op neer komt is dat de club het ene eiland na de ander zullen moeten veroveren terwijl ze aan het reizen zijn door de ‘New World’.

Weinig vooruitgang

Goed, meer details omtrent het verhaal die zich in de game zal ontvouwen moeten we je nog even schuldig blijven. Desondanks kunnen we je wel het één en ander vertellen over de gameplay en het voornaamste is dat we ons ook met dit tweede deel – de demo althans – ontzettend goed hebben weten te vermaken. De gameplay is identiek aan het vorige deel en dat betekent dat je weer heerlijk soepel en gemakkelijk de vele vijanden die het strijdtoneel rijk is kort en klein kunt meppen met je team. Dit vechten gaat op exact dezelfde wijze als in het origineel dus in dat opzicht lijkt het meer van hetzelfde te worden.

In de 20 minuten dat we de game hebben kunnen spelen hebben we vooral even goed de gameplay kunnen bekijken en tja… als die weinig anders is dan in het origineel dan valt erop zich weinig over te melden. Hieromtrent is dan ook weinig vernieuwing te bespeuren, maar goed één level is slechts een fractie van een game. Is dat dan negatief? In sommige gevallen wel en in andere niet. One Piece: Pirate Warriors kenmerkte zich heel erg door de redelijk aparte manier van spelen als het gaat om het vechten en dat is nu net wat zo lekker werkte dus waarom zou een goed werkend concept veranderd moeten worden? Fans weten immers wat ze krijgen en iedereen die uitkijkt naar het vervolg weet wat te verwachten.

Speciale aanvallen en visueel mooier

Goed is er dan helemaal niets nieuws? Toch wel, bot stellen dat het gewoon een voortzetting is op de meest goedkope manier zou een botte statement zijn, want er zijn weldegelijk verbeteringen in de game te vinden. Zo speelden we met Luffy en hij had een aantal nieuw speciale aanvallen die je zo nu en dan kunt gebruiken. Zoals je gewend bent zijn dat soort aanvallen dusdanig bizar dat het enkel bij One Piece past. Deze zijn wederom bijzonder vlot af te wisselen met de gewone aanvallen en ook dat aspect lijkt weer meer dan prima te gaan werken.

Een ander punt waar ook wat verbetering in zit is dat de game er net iets beter uitziet. Namco Bandai gebruikt voor dit vervolg dezelfde visuele stijl, maar de textures ogen wat scherper en hoewel het eerste deel er prima uitzag is enige verbetering waar mogelijk nooit verkeerd. Ook cut-scènes zagen er net eventjes wat strakker uit wat suggereert dat het vervolg op diverse vlakken net eventjes wat beter is dan het eerste deel, maar dat je op het gebied van gameplay op zich niet veel spectaculaire verbeteringen hoeft te verwachten.

Voorlopige conclusie:

Normaal gesproken juichen we vernieuwingen juist enorm toe en willen we games met gebrek daaraan nog weleens afrekenen. Toch moet er een onderscheid gemaakt worden in het soort games, want in One Piece: Pirate Warriors 2 lijkt vooralsnog weinig vernieuwing aanwezig te zijn. Dat is misschien aan de ene kant jammer, maar dit vervolg geeft je wel precies wat je hebben wilt. Een toffe visuele stijl, vermakelijke humor en ontzettend soepele gameplay die identiek is aan het eerste deel. Iedereen die het eerste deel een warm hart toedraagt zou deze game in de gaten moeten houden. Geen topper in wording, maar zeer zeker wel een uiterst vermakelijke titel.