http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51e48f3cebf8b.jpg

We hadden het al eerder voorspeld, Game Mania zat/zit in de problemen en niet alleen Free Record Shop. In de reacties was men in de veronderstelling dat alles prima ging met Game Mania, maar het blijkt dat er toch het één en ander zich afgespeeld heeft. Gisteravond is namelijk het nieuws naar buiten gebracht dat Game Mania een doorstart maakt en dat er 51 van de 64 Game Mania-winkels in Nederland open kunnen blijven. In België blijven alle 39 filialen open, daar gaan er dus vooralsnog geen winkels dicht.

Dit betekent dat er maar liefst 13 filialen zullen moeten sluiten, welke dit zijn is vooralsnog onbekend. Laten we alleen heel realistisch blijven, dit komt natuurlijk niet als een verrassing. Men heeft bekendgemaakt dat Game Mania op eigen voet verder gaat, los van Free Record Shop Holding en op deze manier weet men een groot aantal filialen van Game Mania alsnog open te houden. Hoe lang Game Mania het alleen nog gaat volhouden is nog maar de vraag, de markt is immers enorm veranderd en dit is eigenlijk dan ook niets meer dan uitstel van executie als je het ons vraagt.

Een winkel specifiek gericht op de verkoop van games is vandaag de dag op deze schaal gewoon niet rendabel genoeg meer. Het is begrijpelijk dat een groot aantal gamers dit soort speciaalzaken een warm hart toedragen, maar realistisch gezien mogen we blij zijn dat Game Mania überhaupt nog bestaat. Hoogstwaarschijnlijk zal de volledige overgang van fysiek naar digitale games de volgende generatie gaan plaatsvinden met de PS4 en Xbox One. Vandaag de dag is het kopen van digitale games op je consoles nog allesbehalve aantrekkelijk, maar over een paar jaar zal een groot aantal gamers hier heel anders over denken.

De ‘boe-roepers’ van nu die beweren dat ze liever een doosje om hun game hebben vergeten deze gedachtes al snel tijdens bijvoorbeeld een Steam Summersale, die elk jaar maar weer aan populariteit wint. Digitale distributie is de toekomst ook al is niet alles hieraan positief te noemen. Het kan zorgen voor goedkopere prijzen doordat een hoop kosten worden verminderd zoals transport en materiaal. Figurines van Collector’s Editions? Die kunnen makkelijk los verkocht worden met daarbij een voucher voor de digitale versie van de game.

In deze tijden van crisis draait men het dubbeltje twee keer zoveel om als voorheen en we leven in een markt waar prijs te allen tijde doorslaggevend lijkt te zijn. Zodra de digitale markt op consoles echt van de grond komt en we prijzen zoals in de Steam Summersale ook op console krijgen, zal men fysieke games heel snel vergeten zijn.

De PS4 en ook de Xbox One zijn al helemaal klaar om de digitale markt de nieuwe standaard te maken, met nieuwe functionaliteit zoals spelen terwijl je download en zelfs het streamen van games is het slechts een kwestie van tijd. Zoiets gebeurd alleen nooit in een paar dagen, weken en zelfs niet maanden, maar het duurt niet lang meer tot digitale distributie de boventoon voert. Waar Game Mania dan nog bestaat? Waarschijnlijk nergens meer.