Review: Superfrog HD – De jaren 90 waren zonder meer voor de meeste bezoekers op PSX-Sense het begin van een lange game ‘carrière’. Wellicht was dit het geval met Super Mario Bros. of Sonic the Hedgehog, maar een game die ongetwijfeld niet bij iedereen een belletje doet rinkelen is Superfrog. Kort samengevat is deze game een beetje een combinatie van de twee eerdergenoemde games, maar wel met een geheel eigen tintje. Deze koele kikker heeft zich al een poosje geruisloos onder de leliebladeren verstopt, maar zal nu eindelijk weer naar boven zwemmen om zich te laten zien in een HD versie van deze klassieker. Zal Superfrog HD oude tijden doen herleven op de huidige consoles?

Het verhaal van de prinses en de kikker

Iedereen kent het verhaal van de prinses en de kikker. De prinses loopt door het bos en komt een kikker tegen, kust deze vervolgens op de mond en de kikker verandert in een prins en ze leven nog lang en gelukkig. In Superfrog HD is het verhaal compleet het tegenovergestelde. Je bent een prins die zielsveel van zijn prinses houdt. Een gemene heks ontvoerd de prinses en veranderd jouw vervolgens in een kikker. Het huilen staat je nader dan het lachen en je zoekt je troost aan de rivier, waar een mysterieus drankje aan komt drijven. Je neemt een slok en vervolgens beschik jij over speciale superkrachten, tijd om de prinses te gaan redden uit de handen van de heks.

Race tegen de klok

Superfrog HD is een verbeterde versie van de Superfrog game die in 1993 voor de Amiga uitkwam. Ontwikkelaar Team 17 – onder meer bekend van de Worms franchise – heeft er zeer veel werk in gestoken om Superfrog waardig te maken voor de huidige consoles. In de game zijn 24 geheel nieuwe levels te spelen, maar hier blijft het niet bij. Wanneer je namelijk een level hebt afgerond, kom je terecht bij een slotmachine. Hier krijg je driemaal de mogelijkheid om aan de hendel te trekken en wanneer je hebt gewonnen speel je steeds één van de 24 originele levels uit de 1993 versie vrij. Deze originele levels hebben ieder ook een geheel eigen HD upgrade gekregen om niet onder te doen aan de andere levels.

De levels zijn allemaal onderverdeeld in zes verschillende werelden, waardoor je steeds vier levels in een bepaalde omgeving hebt en dit zorgt voor variatie in de gameplay. In ieder level dat je speelt heb je tien minuten de tijd om zoveel mogelijk fruit en muntjes te verzamelen. Tevens zitten er in ieder level een x aantal verborgen kamers die je kunt vrijspelen. Verzamel zoveel mogelijk van dit alles, bouw je score op en bereik de finish binnen de tijd om jezelf in de leaderboards te spelen. Het einde heb je vaak na enkele minuten wel gevonden en met een snelle blik op de klok beslis je dan om gauw nog even terug te gaan om extra punten te verzamelen, maar stel je prioriteiten juist in zodat je niet te laat terugkeert.

Het spelen gaat natuurlijk ook niet zonder slag of stoot, want er zijn genoeg vijanden en obstakels te vinden onderweg om jouw het leven zuur te maken. Daarentegen zijn er ook nog extra’s voor jouw te vinden in de levels, zoals speciale drankjes waardoor jij eventjes onaantastbaar bent voor vijanden of vleugels, zodat jij een langere tijd met je cape door de lucht kan zweven na een sprong.

Wat is er nog meer te doen?

Mocht je na heel wat uren eindelijk alle 48 levels hebben uitgespeeld en je hoogste scores in de leaderboards geplaatst hebben, dan ben je alsnog niet klaar met de game. Een tweede game modus die Superfrog HD met zich meebrengt is Frog trials. In deze modus word je in een level gedropt, waarin jij opnieuw moet racen tegen de klok. Ditmaal heb je echter maar 15 seconden de tijd, maar kun je onderweg een heleboel klokken verzamelen om je tijd steeds verder te verhogen. Vervolgens verzamel je weer fruit en muntjes om je score te vergroten. Dit is zeker leuk om tussendoor even op te pakken en het voert bovendien de replay waarde op, want ieder level wordt elke keer op een willekeurige manier gegenereerd.

Heb je geen zin meer in de frog trials? Dan is er ook nog de mogelijkheid om je eigen levels te maken. Kies één van de zes settings en laat je creativiteit de vrije loop gaan om een waardig level neer te zetten. Hier kan je, net als in LittleBigPlanet, zeker veel tijd in steken. Het enige nadeel van deze level editor is echter dat je na het afronden van een level deze niet kunt uploaden naar het internet om deze te delen met anderen.

Aangezien het nu buiten prachtig weer is, heb je natuurlijk niet altijd even veel zin om binnen achter je PS3 te kruipen. Geen probleem voor Superfrog HD, want de game bevat ook nog eens een cross-platform functie. Wanneer je de PS3 versie aanschaft (€7,99) krijg je de PS Vita versie er gratis bij. Door in het menu simpelweg naar opties te gaan en op cross-save te drukken, kan je lekker buiten in de zon gaan zitten om vervolgens verder te spelen op je PS Vita.

Pracht en praal

Superfrog HD is niet bepaald een grafisch verbeterde versie van een voorgaande game, maar gewoon een oude game die geheel is nagemaakt met heel veel extra’s. Dit zorgt er dan ook voor dat je niet te maken hebt met een PSN game die grafisch wat mist, maar wel een game die grafisch fantastisch tot zijn recht komt op de huidige generatie consoles. De game draait soepel, kent geen framedrops en ziet er gewoon zeer slick uit. De vrolijkheid van de game wordt nogmaals bestempeld door de vrolijke muziekjes in de game en de bijpassende geluidseffecten.

Conclusie:

Voor een bedrag van €7,99 heb je zeer zeker een interessante titel in huis gehaald. Superfrog HD laat je ongetwijfeld oude tijden herleven in een modern jasje. Met de cross-buy functie heb je dan ook nog eens twee vliegen in één klap. Met een totaal van 48 te spelen levels, de frog trials modus en een heuse level editor ben je zeker wel een poosje onder de pannen. Het enige nadeel dat te vinden is in deze game, is wellicht het feit dat je de eigen gemaakte levels niet kan uploaden. De game speelt verder lekker weg, heeft een leuk verhaal en voor een ieder die zich geen raad weet in deze tijd raden we de game ten zeerste aan!

Pluspunten

  • Leuk verhaal
  • Heel veel levels
  • Vrolijke sfeer
  • Prachtige graphics
  • Cross-buy functie
  • Je eigen levels kunnen maken

Minpunten

  • Helaas kan je de eigen gemaakte levels niet uploaden