Hoewel de focus nu vooral ligt bij de next-gen consoles blijven een aantal games stug vasthouden aan de huidige generatie. Zo komen GTA V en de pas aangekondigde Ratchet & Clank: Into the Nexus gewoon uit voor de PlayStation 3, zonder dat er plannen zijn om ze later ook op de PS4 uit te brengen. We kunnen nu nog een game aan het rijtje toevoegen, want ook Pro Evolution Soccer 2014 wordt alleen uitgebracht voor de huidige generatie consoles.

PES 2014 zal niet uitkomen op de PS4 en Xbox One, omdat ze niet zeker zijn dat mensen snel genoeg overstappen naar de volgende generatie consoles, zo stelt woordvoerder Manorito Hosoda van developer Konami. De fanbase zit op de huidige generatie en voordat ze overstappen naar de PS4 willen ze eerst een goede game maken met de nieuwe Fox Engine voor de PS3 en Xbox 360.

“We’re not sure how quickly the uptake of the next generation will go. The fan base is with the current gen, and before moving on we want to make a good game with the new engine.”

Een argument voor de keuze van Konami is het feit dat de huidige generatie een grote installed base heeft met meer dan 100 miljoen gamers, terwijl dat bij de next-gen consoles aan het begin een heel stuk lager zal liggen. Een PS4 game maak je dan dus voor een relatief kleine groep potentiële kopers.

Aan de andere kant staat je game aan het begin van een console generatie groots in de spotlight en heb je vaak minder concurrentie dan normaal. Om een voorbeeld te noemen; vanwege deze keuze van Konami heeft FIFA 14 straks tijdelijk een concurrentloos bestaan op de next-gen consoles wat betreft voetbal games.

De PES fans zullen dus nog een jaartje moeten wachten willen ze hun favoriete game op de PS4 spelen. Wel jammer, geen probleem of koop je toch elk jaar weer FIFA in plaats van PES? Laat ons weten wat je van de keuze van Konami vindt in de reacties.